Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

30 november 2016 | 18:00

14 saker du inte visste om "Harry Potter och halvblodsprinsen"

Daniel Radcliffe ogillade verkligen sitt framträdande i den här filmen.
Den sjätte filmen i serien regisserades även den av David Yates. Daniel Radcliffe tampades med alkoholproblem under inspelningarna, och ett tragiskt mord på en av skådespelarna chockade alla medverkande. Dessutom skulle ju filmen hantera en av hela Harry Potter-historiens sorgligaste sekvenser; Dumbledores död och begravning. Det blev med andra ord väldigt mörkt just i och kring den här filmen, men trots det tycker jag vi ger oss i kast med 14 saker du kanske inte visste om "Harry Potter och halvblodsprinsen". Häng med!

1. Den unge Voldemort spelas av ingen mindre än Ralph Fiennes systerson Hero Fiennes-Tiffin. Regissör David Yates säger att han gav honom rollen dels på grund av hans likhet med Ralph, men också därför att han gillade den "mörka, plågade kvaliteten" hos den unga skådisen.2. Robert Knox, som spelade rollen som Marcus Belby (en annan medlem av Snigelklubben) blev tragiskt ihjälhuggen med en kniv bara dagar efter att inspelningarna avslutats.3. "Harry Potter och halvblodsprinsen" markerar Daniel Radcliffes sämsta insats som Harry Potter. Åtminstone enligt honom själv. I en intervju år 2014 sa han att han inte tyckte att han varit särskilt bra i filmen, och kallade den "svår att titta på".

4. Den lilla puben i Hogsmeade, Tre Kvastar, hade redan designats som en del i Harry Potter-parken på Universal Studios innan den här filmen kom ut, så den designen replikerades helt sonika i studion när det blev dags att filma scenerna från den.5. Om man tittar noga kan man se att den lilla draken som värmer kastanjer i Diagongränden faktiskt är miniatyrversionen av den ungerska taggsvansen som Harry mötte i turneringen i magisk trekamp i "Harry Potter och den flammande bägaren".

6. Den unga skådespelaren Jamie Campbell Bower sökte till rollen som den unge Voldemort i den här filmen, men fick istället se sig själv spela Gellert Grindelwald i "Harry Potter och dödsrelikerna: del 1".7. Terry Gilliam var J.K. Rowlings egna favorit för att regissera "Harry Potter och de vises sten", och tillslut, 8 år senare, fick han förfrågan om att istället regissera den här filmen. Han tackade dock nej med motiveringen:

- Warner Bros. hade sin chans förra gången, men de sumpade den.

8. En av världens mest kända filmfotografer, Christopher Nolans mångårige kompanjon Wally Pfister, fick en förfrågan om han var intresserad av att jobba på "Harry Potter och halvblodsprinsen", men var tvungen att tacka nej då han var upptagen med att filma "The Dark Knight".

9. Alfonso Cuarón, som regisserade "Harry Potter och fången från Azkaban", sa vid ett tillfälle att han "hade älskat möjligheten" att få återvända och regissera även den här filmen.

10. Alan Rickman slog ju som bekant igenom med "Die Hard", i vilken hans karaktär dör genom att falla från en hög byggnad. Så när det blev dags att filma scenen där han dödar Dumbledore på ett liknande sätt berättade han att han kände sig lycklig och nostalgisk över att vara på den andra sidan av det hela den här gången.

11. Sista gången Draco Malfoy går in i Room of Requirement kan man se både harpan som användes för att få Fluffy att somna i "Harry Potter och de vises sten", och kungen från det dödliga schackspelet i samma film.12. Scenen där Ron klämmer sig in emellan Ginny och Harry för att skilja dem åt och samtidigt erbjuda dem en paj filmades över tjugo gånger då Radcliffe och Grint inte kunde hålla sig från att börja asgarva varje gång.

13. Radcliffe tampades med ett alkoholmissbruk under inspelningarna av den här filmen, och han har berättat att han då och då kom full till inspelningarna.

14. I det första utkastet av manuset fanns en scen där Dumbledore berättade för Harry om en tjej han varit intresserad av som ung man. När J.K. Rowling läste det påpekade hon att Dumbledore inte skulle ha sagt något sådant då han de facto var homosexuell. 
| 30 november 2016 18:00 |