Film

Skribent

Andreas Samuelson

29 december 2019 | 15:00

13 skräckfilmer att se fram emot år 2020

Skräckfansen har mycket att se fram emot år 2020 då både bekanta spöken, monster och psykopater gör entré – eller återvänder – på vita duken.
År 2019 var ett bra år för skräckgenren men första året på det kommande årtiondet vill inte vara sämre. Vi har redan flera intressanta rysare att bocka av på biorepertoaren – här är några att se fram emot.
 
Large 9e65fc8fc3d061c566d3e77eaffd8f7b grudge12
 

The Grudge (3 januari)

 
Efter ett tiotal japanska filmer och tre amerikanska är det dags för ännu en reboot av Takashi Shimazus rysare om det hemsökta huset. Sam Raimi producerar igen med Nicolas Pesce (”The Eyes of My Mother”) i registolen. Andrea Riseborough, John Cho och skräckveteranen Lin Shaye är några av dem som drabbas av den ökända förbannelsen.
 
Large 73464ced8eb36f8aec39118b4c7774eb underwater df 02880 rv2 c
 

Underwater (USA-premiär i januari)

 
Den här ”Alien”-doftande skräckisen har haft en lång, problematisk väg till bioduken men en spännande trailer lovar gott. Kristen Stewart har huvudrollen i filmen om några undervattensforskare som i sitt underjordiska laboratorium hotas av både en jordbävning och något mer okänt.
 
 

The Turning (USA-premiär i januari)

 
En mer gammeldags rysare baserad på Henry James klassiska roman ”När skruven dras åt” (1898). Alltid sevärda Mackenzie Davis spelar huvudrollen som en barnflicka vars nya jobb att se efter två problematiska barn resulterar i upptäckten av flera mörka hemligheter.
 
 

Fantasy Island (14 februari)

 
En udda, skräckvarierad filmatisering av den populära TV-serien från 1970-talet. Här är det betydligt läskigare saker som händer på Mr. Roarkes ö dit gäster bjuds in för att leva ut sina fantasier. Jeff Wadlow (”Truth or Dare”, ”Kick-Ass 2”) regisserar med Michael Pena i huvudrollen.
 
 

The Invisible Man (28 februari)

 
”Saw”/”Insidious”-skaparen Leigh Whannell har skrivit och regisserat den här moderna uppdateringen av H.G. Wells klassiker ”Den osynlige mannen”. Elisabeth Moss spelar en kvinna som terroriseras av sitt psykotiska ex – som ingen kan se.
 
 

A Quiet Place Part II (20 mars)

 
Monstren som jagar via ljud är tillbaka och Emily Blunt försöker återigen skydda sin familj. Även John Krasinski återvänder som regissör/manusförfattare och nya skådespelare som anslutit är Brian Tyree Henry och Cillian Murphy.
 
 

New Mutants (3 april)

 
Marvels filmserie om X-Men får en väldigt mörkare spin-off i form av historien om några unga mutanter som upptäcker sina krafter instängda i en hemlig byggnad. I några roller ser vi Maisie Williams (”Game of Thrones”) som Wolfsbane och Anya Taylor-Joy (”The Witch”) som Magik.
 
Large 73464ced8eb36f8aec39118b4c7774eb brahms the boy
 

The Boy 2 (3 april)

 
William Brent Bell (”The Devil Inside”) har regisserat uppföljaren till sin egen underskattade pärla om den kusliga dockan Brahms. Här är det en familj med Katie Holmes i täten som flyttar in på en herrgård där sonen snart blir bästa vän med ni vet vem.
 
 

Untitled Saw Project (USA-premiär i maj)

 
Många förvånades av att Chris Rock ska skriva och spela i denna reboot. Föreslagen titel är ”The Organ Donor” och ”Saw”-veteranen Darren Lynn Bousman regisserar. Rock spelar en polis som utreder en seriemördare som bygger pussel åt sina offer och Samuel L. Jackson spelar Rocks pappa.
 
 

Candyman (12 juni)

 
Producenten/manusförfattaren Jordan Peele återupplivar en klassisk skräckikon och Tony Todd återvänder i denna ”spirituella uppföljare”. Mannen med kroken är tillbaka i originalets Chicago-ghetto och Yahya Abdul-Mateen II (”Watchmen”) och Teyonah Parris (”Dear White People”) spelar andra roller.
 
 

The Purge 5 (10 juli)

 
Efter fyra framgångsrika filmer samt en TV-serie är det dags för den femte och enligt skaparen James DeMonaco sista politiska skräckisen om den årliga dagen då alla brott tillåts. Handling ännu okänd men bland skådespelarna finns veteranen Will Patton och Tenoch Huerta (”Narcos: Mexico”).
 
Large 484100f4521005363e8b5ec4b4b3ec96 the conjuring banne
 

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (11 september)

 
Den påstått verklighetsbaserade rysaren om spökjägarna Ed och Lorraine Warren har nu blivit en av de mest framgångsrika skräckfilmsserierna. Patrick Wilson och Vera Farmiga återvänder och handlingen kretsar kring första gången en mordmisstänkt använt demonisk besatthet som försvar.
 
Large f59480214f7293bd7a509f070bbe6f86 last night in soho c 
 

Last Night in Soho (25 september)

 
16 år efter ”Shaun of the Dead” återvänder regissören Edgar Wright med den här psykologiska skräckfilmen kring tidsresor. Filmen kretsar kring en ung, modeintresserad kvinna som hamnar i 1960-talets London där hon träffar såväl sin idol, en musiker, såväl som andra skumma typer.
 
 

Halloween Kills (16 oktober)

 
Michael Myers är tillbaka och återigen ute efter allas vår skrikdrottning Jamie Lee Curtis. Efter 2018 års framgångsrika uppföljare så ger regissören David Gordon Green inte men två till filmer (”Halloween Ends” kommer 2021). Denna gång möter vi även Tommy och Lindsey, de uppvuxna barnen från originalfilmen.
 
Vilka av skräckfilmerna 2020 ser ni mest fram emot?
| 29 december 2019 15:00 |