Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 december 2019 | 12:00

De 12 bästa skräckfilmerna från 2019

Skräckfilmen hade ett ovanligt bra år med både färska och bekanta rysarhistorier. Andreas Samuelson väljer ut årets 12 otäckaste.
Som vanligt frodades skräckgenren av såväl remakes som uppföljare. Men för en gångs skull fanns här skräckisar som faktiskt skrämde och utvecklade berättelser vi sett tidigare. Och inte minst skämdes vi bort med flera intressanta, kusliga original. Här är 2019 års bästa skräckfilmer.
 
 

12. In Fabric

 
På pappret en skrattretande B-film om en övernaturlig klänning (!) som hotar vem som än bär den. Men i händerna på skickliga indieregissören Peter Strickland har det blivit både en absurd, nattsvart satir om överkonsumtion och en fängslande, stilsäkert 1970-talsinspirerad utstickare.
 
 

11. The Hole in the Ground

 
Ensamstående mamma på irländska landsbygden inser sakta men säkert att hennes älskade son förändrats efter att ha hastigt försvunnit i närheten av ett mystiskt hål. En skrämmande, ovanligt originell variation på rysare om onda barn med regi och skådespelare över medel.
 
 

10. Child’s Play

 
Många Chucky-fans fruktade av fel anledning ”Den onda dockan”-nyinspelningen men resultatet var en remake av den bättre typen. Smart satir kring teknologi kombinerat med Mark Hamills suveräna insats som dockans röst. Och för en gångs skull höll man inte tillbaka på blodet.
 
 

9. Det: Kapitel 2

 
Stephen Kings läskiga clown Pennywise (igen en utmärkt Bill Skarsgård) kom tillbaka för att terrorisera den vuxna Losers Club. En vattendelare som definitivt hade sina brister men desto fler effektiva skrämselmoment. Som ett underhållande spökhus på tivoli fullt av överraskningar.
 
 

8. Unfriended: Dark Web

 
Några ungdomar som chattar på Skype upptäcker att datorn som en av dem stulit tillhör någon väldigt farlig som snart hotar de alla. Uppföljaren till den övernaturliga Found Footage-varianten är snäppet vassare, otäckare – och brutalare. Kalla kårar utlovas till det chockerande slutet.
 
 

7. Midsommar

 
Ari Asters andra film efter fantastiska debuten ”Hereditary” kom inte upp i samma nivå men var ändå en av årets obehagligaste – och bisarraste. Florence Pugh var dessutom briljant som Dani vars svenska midsommarfirande blir allt annat än idylliskt. Dans kring stången har aldrig varit skrämmande.
 
 

6. Scary Stories to Tell in the Dark

 
På Halloween 1968 hittar några tonåringar en bok med spökhistorier i ett påstått hemsökt hus och inser snart att berättelserna blir verklighet. Norska André Øvredal och producenten Guillermo del Toros filmatisering av de populära böckerna riktades till en yngre publik men var fin mysskräck åt alla.
 
 

5. The Perfection

 
Allison Williams och Logan Browning var ett perfekt team i den här feministiska skräckthrillern som levererade både oförutsägbara twistar och otrevliga äckeleffekter. Williams är ex-talangen på en musikskola vars möte med en ny, lovande elev resulterar i våldsamheter.
 
 

4. Crawl

 
En simmerska försöker leta upp sin pappa under en häftig orkan i Florida och upptäcker att han är fast i källaren – med ett gäng hungriga alligatorer. Alexandre Aja är expert på att leverera blodig popcornunderhållning och den här spännande, välgjorda monsterskräckisen är inget undantag.
 
 

3. Ready or Not

 
Psykopater som jagar folk som sport är knappast ett nytt koncept men den här pärlan leverade en njutbar kombination av spänning, våld och nattsvart humor. Samara Weaving briljerar som nygift brud vars makes familj tar den kurragömma-ritualen på blodigt allvar.
 
 

2. Us

 
En familjs strandsemester blir allt annat än mysig när de får ett gäng mindre fredliga dubbelgångare på halsen. Jordan Peeles andra film efter ”Get Out” ger både effektiva rysningar, ett intressant perspektiv av identitet samt två suveräna insatser av Lupita Nyong’o.
 
 

1. Doctor Sleep

 
Förväntningarna på uppföljaren till Stephen King-klassikern ”The Shining” var skyhöga men Mike Flanagans filmatisering gjorde mig inte besviken. Ewan McGregor är pålitligt bra som en uppvuxen Danny Torrance men det är vår blågula stolhet Rebecca Ferguson som stjäl showen som läskig häxa.
 
Vilka skräckfilmer var dina favoriter i år? Kommentera nedan.
| 25 december 2019 12:00 |