Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 oktober 2014 | 19:00

13 filmer som stjärnorna inte vill att du ska se

Vi har grävt upp några av de pinsammaste, tidiga rollerna  som Tom Cruise, Sandra Bullock och George Clooney helst vill glömma.

Som populär, välbetald och prisbelönad filmstjärna kan man oftast välja och vraka bland rollerna men är man ny i branschen är det inte alltid lika lätt. Usla komedier och löjliga B-skräckisar har fått betala många kända namns hyror i början av deras karriärer. Här är några av de värsta exemplen.

Tom Cruise – "Kärlek utan gräns"


Soffhopparen och scientologen är fortfarande en av Hollywoods största namn och har charmat brallorna av en rad flickor, såväl på bioduken som utanför. Men redan två år innan genombrottet med ”Föräldrafritt” fick han chansen att visa upp sig i bar överkropp i sin debutfilm. Tyvärr var det romantiska dramat med Brooke Shields (som han långt senare hade en omskriven dispyt kring läkemedel med) i huvudrollen floppade dock rejält.

Jim Carrey – "Copper Mountain"


Lustigkurren slog igenom med buller och bång 1994 med både ”Den galopperande detektiven”, ”The Mask” och ”Dum & dummare”. Vad få visste var att han redan varit aktiv skådespelare i över tio år med en rad bäst glömda titlar på CV:et. Den här komedin är en av de sämsta, en kalkon där Carrey och 80-talsstjärnan Alan Thicke (”Pappa vet bäst”) åker på skidresa och är allt annat än roliga.

Johnny Depp – "Private Resort"


Depps debut var skräckklassikern “Terror på Elm Street” men hans andra filmroll var inte riktigt lika minnesvärd. Båda han och motspelaren Rob Morrow (”Numb3ers”) skämdes så pass mycket över den här sexfixerade tonårskomedin om två grabbar på en semesterort i Florida att de svor en pakt att leta upp och förstöra varje kopia.

Sharon Stone – "Kung Salomos sk(r)att"


Liksom för många andra krävdes det ett decennium av B-filmer innan stjärnstatusen slog till, i Stones fall en viss förhörsscen i ”Basic Instinct”. Innan dess tvingades hon göra en usel remake av klassikern ”Kung Salomos skatt” samt dess uppföljare – samtidigt (!) – vilket var så traumatiskt att hon ansåg att ”Polisskolan 4” var en stämningshöjare.

Sandra Bullock – "Hangmen"


Oscarvinnarens debutfilm släpptes på nytt med ett omslag som marknadsförde skådespelarskans nuna, trots att hon har en mindre biroll i filmen. Och troligen hade en större roll knappast varit till hennes fördel då den här spionthrillern helt befriad från kända skådespelare och med 4% på Rotten Tomatoes troligen varit helt bortglömd utan Bullocks medverkan.

George Clooney – "Mördartomaterna anfaller igen"


Med två Oscarstatyetter på hyllan och en av de mest framgångsrika karriärerna i Hollywood så kan Clooney känna sig både nöjd och trygg. Men innan ”Cityakuten” var det en lång kamp med kassa roller i kassa filmer och TV-serier. Lågvattenmärket var uppföljaren till en gammal kalkonkomedi om… ja, precis, det titeln antyder.

Ben Stiller – "Dirty Fighting"


Idag mer känd som komediaktör i en rad filmserier om zoodjur, museer och knäppa familjer. Men sonen till veteranerna Jerry Stiller och Anne Meara inledde karriären stort med Steven Spielbergs drama ”Solens rike” innan han fick en mindre imponerande biroll som gangster i Patrick Swayze-rullen där även andra namn-på-språng som Helen Hunt och Liam Neeson medverkade.

Julianne Moore – "Tales from the Darkside"


Den fyrfaldigt Oscarsnominerade aktrisen lyfter lätt valfri film hon medverkar i med sin starka närvaro. Men när det efter såpan ”As the World Turns” var dags för filmdebut så fick det bli en filmatisering av en i USA populär skräckserie där hon har en olycklig sammandrabbning med en mumie.

Christian Bale – "The News Boys"


Det är svårt att tänka sig självaste Batman och Patrick Bateman i en lättsam Disney-musikal. Men som tonåring, några år efter genombrottet i ”Solens rike”, så dansade och sjöng en äppelkäck Bale sig igenom den här floppen om några tidningspojkar i New York som strejkar på 1800-talet. Bale har själv senare uttryckt sin avsky för filmen.

Brad Pitt - "Cutting Class"


Den ikoniske hunken som gav tvättbrädan ett ansikte i ”Thelma & Louise” medverkade några år tidigare upp i den här B-skräckisen med dåvarande flickvännen Jill Schoelen. När han fann filmen i en videobutik förstörde han kopian och betalade butiksbiträdet för att förstöra någon mer kopia som skulle dyka upp.

Jennifer Aniston – "Leprechaun"


B-skräckisen, som idag fått hela sex (!) uppföljare, kunde vid sin tid stoltsera med dvärgstjärnan Warwick Davis (”Willow”) i titelrollen. Föga anade någon att den ”tonåriga” hjältinnan ett år senare skulle bli världskändis via TV-serien ”Vänner”. Oavsett hur dåliga filmer hon stundtals må göra idag så kan de knappast mäta sig med hennes debut…

Leonardo DiCaprio – "Critters 3"


Den gamle flickidolen har själv kallat sin debut för världens sämsta film – och det är svårt att säga emot. En minderårig Leo och några andra stackare kämpar mot utomjordiska taggbollar med huggtänder i ett hyreshus. Inte direkt på Scorsese-nivå.

Amy Adams – "En djävulsk romans 2"


Idag varvar hon filmer av Paul Thomas Anderson, Spike Jonze, Zack Snyder och David O. Russell. I början av sin karriär tvingas hon förnedra sig med att ta över Sarah Michelle Gellars roll i en direkt-på-video-prequel till den aningen mer subtila tonårshiten från 1999.

| 6 oktober 2014 19:00 |