Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 maj 2023 | 17:30

13 filmer som kommer göra biosommaren 2023 episk

Explosivt drama från Christopher Nolan eller rosa plastdrömmar i Greta Gerwigs Barbievärld? Vilka sommarfilmer kittlar din nyfikenhet?
Solen utanför fönstret är ett säkert tecken: sommaren står runt hörnet. Och med den, en biorepertoar som kommer fullproppad med bombastiska äventyr!
 
Det här blir mer än någonsin en biosommar i nostalgins tecken. Harrison Ford gör comeback som Indiana Jones och Michael Keaton får se om Batman-dräkten passar än. En ny "Transformers"-film väcker barnet inom oss på nytt... och då fick jag inte ens plats med "Ninja Turtles" här på listan.
 
De episka storfilmerna avlöser varandra i rask takt. Marvels senaste superhjälterulle gör redan succé. Inom kort ska Disney, Pixar och DC släppa nytt. Vin Diesel och Tom Cruise möts i en kraftmätning - vem lyckas hitta på de dummaste stuntsen dena gång? Och den 21 juli väntar det legendarisk sammandrabbning mellan "Oppenheimer" och "Barbie" ute på samma datum. 
 
Nedan går vi igenom sommarens tretton största filmpremiärer. Häng med!
 
 

Guardians of the Galaxy vol. 3 - nu på bio

 
Kortfattat: Finalen i Marvel-trilogin om galaxens sköna misfits. Nu gäller det att rädda livet på den sura tvättbjörnen.
 
Vilka är med: Chris Pratt, Zoe Saldana och Dave Bautista får konfrontera två nya skurkar: Will Poulter som mäktige Adam Warlock och Chukwudi Iwuji som High Evolutionary.
 
Pepp-o-metern: 6/10. Som färgstark rymdopera har "Guardians" fört in något av en frisk fläkt i MCU. Men mängden av filmer och serier som pumpas ut i denna franchise gör det svårt att bli riktigt taggad på ett nytt projekt.
 
 
 

Fast X - 17 maj

 
Kortfattat: Det här är början på slutet för Toretto och hans fartblinda familj. "Fast X" är den första av två filmer som utgör en ösig final. Eller vänta, tre filmer?
 
Vilka är med: Vin Diesel, Michelle Rodriguez och såklart hela gänget som hängt med på resan genom åren. Brie Larson dyker upp i en mystisk roll och Jason Momoa skapar kaos som skurken Dante.
 
Pepp-o-metern: 8/10. "Fast & Furious"-rullarna är inget annat än hjärndöd underhållning, men de siktar alltid på att tänja på gränserna och ge oss en riktig berg-och-dalbanekänsla i biostolen.
 
 

Den lilla sjöjungfrun - 26 maj

 
Kortfattat: Disney-remake baserad på den animerade filmen från 1989, om sjöjungfrun som ville upp på land och pussa på en prins.
 
Vilka är med: Unga artisten Halle Bailey gör huvudrollen. Melissa McCarthy spelar sjähäxan Ursula och Javier Bardem är Kung Triton. Håll utkik efter svenska Kajsa Mohammar i rollen som en av Ariels systrar.
 
Pepp-o-metern: 4/10. Det är svårt att bli riktigt taggad på ännu en nyinspelning från Walt Disney. Men jag hoppas att filmen vänder det negativa snacket online genom att bjuda å något riktigt snyggt och spektakulärt. Rob Marshalls "Chicago" är ändå en av mina favorit-musikaler.
 
 

Spider-Man: Across the Spider-Verse - 2 juni

 
Kortfattat: Animerade Spider-Man fortsätter utforska multiversum medan hans alter ego Miles Morales brottas med identitetsfrågor.
 
Vilka är med: Shameik Moore lånar ut sin röst till Miles Morales. Hailee Steinfeld, Oscar Isaac och Brian Tyree Henry medverkar också.
 
Pepp-o-metern: 7/10. Första "Spider-Verse" visade att även animerade superhjältefilmer kan vara häftiga och locka en bred publik. Jag ser fram emot ännu en kreativ och visuell fest för ögonen när serietidningssidor kommer till liv.
 
 

Transformers: Rise of the Beasts - 9 juni

 
Kortfattat: Film nummer sju i franchisen om utomjordiska robotar som bråkar på Jorden. Den här gången väntar en prequel som utspelar sig år 1994.
 
Vilka är med: Vi kommer att få höra Michelle Yeoh, Pete Davidson, Peter Dinklage och Ron Perlman som några av de nya, djurliknande maskinerna. Anthony Ramos från "In the Heights" spelar den mänskliga huvudrollen Noah, som blir indragen i explosiva strider.
 
Pepp-o-metern: 5/10. Jag vill typ att Transformers-filmerna ska vara lite råare, mer Terminator än tecknad film för barn, så den här franchisen har aldrig riktigt varit för mig. Men de kittlar nostalgin hos många gamla fans och att se "Beast Wars" komma till liv på bioduken har nog en och annan väntat på.
 
 

Asteroid City - 9 juni

 
Kortfattat: 1950-tal i pastellig, amerikansk småstad som drabbas av världsomvälvande nyheter.
 
Vilka är med: Oj oj oj. Regissör Wes Anderson har sin vana trogen handplockat en extraordinär ensemble. Här möter vi Tom Hanks, Scarlett Johansson, Margot Robbie och gamla favoriter som Bill Murray, Jeff Goldblum och Tilda Swinton - bara för att nämna en handfull.
 
Pepp-o-metern: 8/10. Jag erkänner att Wes senaste filmer inte riktigt har förfört mig, men trailern till "Asteroid City" är oemotståndligt läcker! Att se regissören flörta med sci-fi-genren ska ju också bli spännande.
 
 

The Flash - 14 juni

 
Kortfattat: Barry Allen är supersnabb, men är han snabb nog att vrida tillbaks tiden och rädda sin familj från en tragedi?
 
Vilka är med: Ezra Miller upprepar rollen från "Justice League". Hen får sällskap av Sasha Calle som Supergirl, Michael Shannon som General Zod och 2 eller 3 gamla Batman-skådisar.
 
Pepp-o-metern: 8/10. Tidiga reaktioner kallar den för "bästa superhjältefilmen någonsin" men sånt där ska alltid tas med en nypa salt. Men såklart blir man sugen - kanske främst för att återse Michael Keaton i rollen som Batman efter mer än 30 år!
 
 
 

Indiana Jones and the Dial of Destiny - 28 juni

 
Kortfattat: Den gamle arkeologen är i farten igen. Biodukens främste matinéhjälte sedan 40 år tillbaka gör comeback, och nu ska nazister spöas i New York under slutet av 60-talet. Är det här avslutningen som ska få oss att glömma den sågade fjärde filmen?
 
Vilka är med: Phoebe Waller-Bridge spelar Indys guddotter Helena och Mads Mikkelsen är nasseskurken Jürgen Voller. Antonio Banderas och Boyd Holbrook syns i andra roller. Och du vet exakt vem som spelar Indiana Jones...
 
Pepp-o-metern: 6/10. Man håller ju tummarna för ett riktigt härligt nostalgiskt äventyr med Spielberg-känslan intakt! (Även om Spielberg själv lämnat över piskan till James Mangold.) Men alltså, "Kristalldödskallens rike" var ju inte så bra... och har vi inte en lite väl romantisk och rosaskimrande bild av originaltrilogin? Jag vill minnas att någon av de filmerna också var lite skakig.
 
 

Elementärt - 7 juli

 
Kortfattat: Snubben är vatten, tjejen är eld. De säger att motsatser attraherar varann, men det ställs på sin spets i den nya animerade Pixar-filmen. "Elementärt" utspelas alltså i en värld där alla figurer bygger på de fyra elementen. Och konflikten är tydlig: eld och vatten går inte ihop. Ska kärleken överleva? Hur ska de ens ha sex? (Det är typ min enda och viktigaste fråga.)
 
Vilka är med: De engelska rösterna till Amber och Wade görs av Leah Lewis (”The Half of It”) och Mamoudou Athie (”Archive 81”). Lyssna också efter något mer kända namn som Catherine O’Hara.
 
Pepp-o-metern: 7/10. Det är alltid sjukt mysigt att få dyka in i en ny, fantasirik Pixarvärld och låta känslorna skölja över en. Denna har en lockande premiss, men jag kan inte låta bli att undra - är det allt som "Elementärt" har att komma med?
 
 

Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part One - 12 juli

 
Kortfattat: Sjunde fallet för våghalsige agent Ethan Hunt, som inte förstår innebörden av orden "omöjligt uppdrag". Men vad filmen handlar om än än så länge hemligt.
 
Vilka är med: Tom Cruise såklart, som nu spelat denna roll i imponerande 27 år. (Längre än vad Peter Haber har varit Martin Beck!) Rebecca Ferguson återvänder som Ilsa, och Ving Rhames och Simon Pegg gör teamet komplett. Hayley Atwell och Cary Elwes är nya ombord.
 
Pepp-o-metern: 8/10. Man vet att Tompa och regissören Christopher McQuarrie kommer att försöka höja ribban ännu en gång. Jag väntar mig inget annat än att sitta med hakan i golvet under 2,5 timme. 
 
Large 7275973a8312491e34e5d003ea2a36aa barie
 

Barbie - 21 juli

 
Kortfattat: Det har snackats i några år om en Barbie-film, och både Anne Hathaway och Amy Schumer har flörtat med rollen. Sedan filmen hamnade i "Lady Bird"-regissören Greta Gerwigs händer kan vi vänta oss någon form av modern satir kring utseendehetsen som Barbie står för. Den exakta storyn är dock okänd.
 
Vilka är med: Margot Robbie spelar Barbie (ja, en av många Barbies) och Ryan Gosling är Ken.
 
Pepp-o-metern: 6/10. Långt innan sin premiär har "Barbie" blivit ett popkulturellt fenomen. Jag är inte helt med på hajptåget än, men definitivt nyfiken på vad Gerwig ska hitta på i denna rosa, plastiga värld.
 
Large 7275973a8312491e34e5d003ea2a36aa oppenheimer
 

Oppenheimer - 21 juli

 
Kortfattat: Stoppa mig om du hört detta förut, men "Oppenheimer" handlar om teorifysikern Robert J. Oppenheimer, som kom att kallas "Atombombens fader". Storyn tar oss till 1940-talet då Andra världskriget pågår för fullt och amerikanerna vill mest spränga hela skiten.
 
Vilka är med: Cillian Murphy gör sin första huvudroll i en Nolan-film, omgiven av en strålande cast. Här finns Robert Downey Jr, Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh, Rami Malek... ja, till och med Gustaf Skarsgård.
 
Pepp-o-metern: 10/10. Christopher Nolan! Behöver jag säga mer? Jag föredrar kanske hans tunga sci-fi-rullar framför dramafilmerna (sorry, "Dunkirk"-lovers) men tror att detta kan bli minst lika explosivt och gripande som hans bästa filmer. Ge mig "Oppenheimer" nu!
 
Large 7275973a8312491e34e5d003ea2a36aa meg3
 

Meg 2: The Trench - 4 augusti

 
Kortfattat: Meg är kort för megalodon, en jättehaj som har varit utdöd i miljontals år. Fast inte i filmens värld... I sommar återvänder hela tre stycken förhistoriska monster för att mumsa på oanande strandbesökare. För regin svarar Ben Wheatley, britten som slog igenom med indiefavoriter som "Kill List" och "Free Fire". Nu verkar han redo att tackla en stor best för första gången.
 
Vilka är med: Jason Statham har såklart harpunen redo. Med sig har han Sienna Guillory och kinesiske actionstjärnan Jing Wu.
 
Pepp-o-metern: 5/10. Det här kommer bli en utomordentligt korkad men förhoppningsvis skönt självmedveten popcornfilm.
 
Vilka av sommarens filmer blir ett givet biobesök för dig? Kommentera nedan.
| 13 maj 2023 17:30 |