Film

Skribent

Robin Hakanen Martio

12 januari 2020 | 12:00

12 roller som gick till helt fel skådisar

Vissa skådisar lyckas förtrolla och förföra. Andra lyckas inte lyfta så mycket som ett enda nackhår på publiken. Ibland blir det bara fel.
Här är några exempel när roller som gått till helt fel skådespelare.
 

Adam West / George Clooney / Ben Affleck (Batman)

 
Large 154ddbc7b048a12189d7004ca693b605
 
Den mörke riddaren, bevingade hämnaren, läderlappen - Batman bär många namn, men också många ansikten. Men mångsidighet är inte alltid en fördel, speciellt när man har i åtanke vilka personer som burit manteln.
 
Adam West hade ur ett historiskt perspektiv alla förutsättningar emot sig - den löjliga kostymen, de ofattbart absurda manickerna, den smöriga dialogen - det vill säga allt det som blev så ofantligt föråldrat.
Det var väl inte Wests fel lika mycket som han aldrig fick en ärlig chans, för oavsett om 60-tals-versionen av "Batman" var menat som ett skämt från första början, så var det likväl den humoristiska ådran av superhjälten som ingen längre verkar vilja ha.
 
George Clooney medverkar dock i en film som på något sätt är värre än Adam Wests Läderlappen. Vi pratar så klart om ”Batman & Robin”; men tyvärr är det inte bara denna kalkon till film som får en att vrida sig obekvämt i soffan, utan också Clooney. Vad gör han då som är så oförlåtligt? Jag vet egentligen inte det. Men faktum kvarstår att han har lämnat mig med intrycket att han absolut inte ska ha någonting med en Batman-kostym att göra, någonsin. Speciellt inte en utrustad med gummibröstvårtor.
 
Sist ut i Batmobilen är Ben Affleck, om vilket jag inte kommer att tillägga mycket. Men kort sagt så har seriefantaster och filmfans inte blivit så besvikna som när Ben Affleck tog över manteln i "Batman vs Superman: Dawn of Justice" sedan... Ben Affleck spelade "Daredevil"?
 

Ashton Kutcher (Steve Jobs)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Stackars Ashton Kutcher. Han verkade så illa vilja bryta sig ur sin värld av komedier och sitcoms, och istället etablera sig som en tung dramaskådis i filmen "Jobs". Icke sa nicke. Men missförstå mig inte - jag har ingenting emot honom som skådespelare. I alla fall inte i “The 70:s Show”, eller “Dude, Where’s My Car”. Jag har dock lite svårare att svälja honom i rollen som Steve Jobs. Det hade tydligen fler personer också.
 

Hayden Christensen (Anakin Skywalker)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vad är det som gör att alla verkar hata Hayden Christensens insats som Anakin Skywalker i "Star Wars"? Svar: en otvivelaktig, outhärdlig, brist på talang. Han var inte en tillräckligt bra skådis för att ta sig an sig en ursprungsstory tillhörande en av de mest älskade filmserierna någonsin. Han var faktiskt knappt medioker. Men i slutändan visade man – i alla fall jag - sympati för den här killen, vars öde blev att axla någonting han absolut inte på något sätt var redo för i "Star Wars: Episod II".

Man ställer sig också frågan om det inte fanns några kvalitetskontroller i produktionen innan den dagen kom som kamerorna började rulla?
 

Hugh Jackman (Van Helsing)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Från Anthony Hopkins i "Bram Stokers Dracula" till Hugh Jackman - huvudkaraktären med samma namn i "Van Helsing" gör ett klassiskt magplask i successionen. Visst handlar det om en yngre tappning av karaktären, men då kunde rollen hellre gått till någon som såg ut som, lät som, eller framstod som karaktären förväntas göra - något som Jackman misslyckades med i alla tre avseenden. Visst, det är en litterär figur han gestaltar, och på så sätt är rätt öppen för tolkning, men ändå, bara, nej - nej tack.
 

Justin Chatwin (Goku)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Ett fantastiskt exempel på begreppet white-wash, som gjorde folk förbannade. Och varför inte? En av de mest kända animeserierna genom tiderna får en kanadensare i huvudrollen. Det är inget fel på Justin Chatwin som skådis, men i denna roll är han lika välplacerade som en tumme mitt i handen. På något sätt passade det usla rollvalet in i resten av produktionen av "Dragonball Evolution" - det gjorde det lättare att inte filmen på allvar (vilket förmodligen ingen heller gjorde).
 

Marisa Tomei (Faster May)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Jag har egentligen inget emot Marisa Tomeis prestation som faster May, och har definitivt inget emot hennes som en skådis överlag. Det är bara principiellt sett som jag har något emot den ålderskurva som gått stadigt neråt för varje ny filmserie i Spider-man; och då menar jag alltså May, inte Peter Parker.

Tomei blir den tredje kvinnan som håller i facklan. Först ut var Rosemary Harris som var 75 år vid tillfället, sedan Sally Field som var tio år yngre när det var hennes tur. Marisa Tomei var strax över 50 år när det var dags för "Spider-Man: Homecoming". 

Men, blev inte Peter också yngre? Jo, må hända - men faster Mays ålderssanering blir mer påtaglig då hon verkar föryngras decennier medan Peter Parker gör det med enstaka år.
 

Morgan Alling (Pappa Rudolf)

 
 
Peter Haber har gjort det i stort sett omöjligt för någon att ta över rollen Rudolf Andersson efter att tagit rekordet som Sveriges roligaste farsa i ”Sunes Julkalender” och ”Sunes sommar”. Det tråkiga är dock att Morgan Alling, som får turen att axla rollen som Rudolf i bland annat ”Sune i Fjällen”, gör ett ljummet, nästan tröstlöst försök att tolka karaktären, och han känns bara som helt fel val att ingå i familjen Andersson. Jag försöker dra på smilbanden av ren sympati när jag ser filmen, men det resulterar hellre i att jag drömmer mig bort till 90-talet.
 

Nicolas Cage – (Johnny Blaze/Ghost Rider)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Nicolas Cage har gjort sin beskärda del kalkonfilmer, samtidigt som han också har medverkat i en hel del kanonfilmer. En titel som tillhör det förstnämnda är ”Ghost Rider”, där Cage spelar en våghalsig stuntman som gjort en deal med djävulen vilket resulterat i att han till och från förvandlas till en elak demon som äter själar. Problemet är att bara att han känns konstig, obekväm och alldeles motvillig rollen han spelar. Antingen det, eller alldeles opassande. Är han för gammal? Är han för känd? Ett för udda val för rollen i sig? Förmodligen alla ovanstående.
 

Renee Zellweger (Ruby Theves)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den sämst framförda rollen på den här listan går till Renee Zellweger. "Åter till Cold Mountain" är en hyfsad film, ingen fråga om saken. Zellweger är inte det. Iallafall inte här. Det var helt enkelt för mycket karaktär för henne att klara av; genom hela filmen är hennes rolltolkning som en lindansare som inte riktigt lyckas hitta sin tyngdpunkt.

Grädden på moset är också den tunga sydstats-dialekten hon så överillustrativt nyttjar genom hela filmen.
 

Russell Crowe – (Robin Hood)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Russell Crowe representerar den övre delen av ålderskurvan av Robin Hood. Han kändes helt enkelt för gammal för rollen. Han hade kanske varit bättre lämpad att spela sheriffen av Notthingham eller till och med King Richard - vem som helst egentligen.

Men det var inte bara åldern som felade i Ridley Scotts "Robin Hood". På något sätt var det värre än så; hade han iklätt sig en klänning och slängt lite rouge på kinderna hade han minst varit lika övertygande som prinsessan Marion som han var som titelfiguren med pilbågen.
 

Scarlett Johansson (Major)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Återigen ett fall av white-wash, och en av de större fallen som har upprört bland annat animefans. Visst är det upp till producenterna vilka personer de väljer att inkludera och inte inkludera i en film, och visst är det deras fulla rätt att strunta i att vara trogna till källmaterialet, men då får de också leva med konsekvenserna - om Scarlett Johansson hade blivit utgallrad långt innan några papper hade skrivits på hade "Ghost in the Shell" kanske haft en generösare vinstmarginal.
 

Vinnie Jones (Cain Marko /Juggernaut)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I'm the Juggernaut, bitch. "X-Men: The Last Stand" - ni vet, den där filmen som alla verkar vilja sudda bort, fans och producenter likaså - levde inte upp till någons förväntningar. Det gjorde inte heller Vinnie Jones i rollen som Juggernaut, även fast han var iklädd plastbiceps, platsåskor och hela faderullan.

...eller vänta, det kanske var precis det han gjorde.
 
Vilka skdespelarval gjorde er mest besvikna? Har ni fler förslag att lägga till? Kommentera nedan.
| 12 januari 2020 12:00 |