Serie

Skribent

Patrik Jonsson

17 november 2016 | 19:00

12 av tv-årets bästa manliga prestationer

Förra veckan tog vi oss an de kvinnliga tv-prestationerna, det har nu därför blivit hög tid att släppa fram männen.
Precis som för en vecka sedan kommer jag här och nu plocka fram tolv av mina favoritprestationer från årets tv-utbud. Enda skillnaden är alltså att det denna vecka handlar om tolv av de bästa manliga prestationerna.

Jag behöver förmodligen inte tillägga så mycket mer, jag tror nog ni redan kan detta vid det här laget. So let's just get to the point!

Hugh Dancy (som Cal Roberts i "The Path")
Efter en alldeles enastående prestation som Will Graham i för tidigt nedlagda "Hannibal" hoppade Dancy på ännu en imponerande rolltolkning. Här snackar jag om den kryptiske och beräknande (för att inte säga maniske och manipulerande) sektledaren Cal Roberts i Hulus "The Path". Med detta sagt skulle man kunna säga att Dancy går från klarhet till klarhet.

Rory Kinnear (som John Clare i "Penny Dreadful")
Serien "Penny Dreadful" bjöd egentligen på rätt imponerande insatser från alla inblandade skådespelare, jag tycker dock ändå det var Kinnears John Clare som stack ut som allra mest. John Clare är för övrigt samme karaktär som den "kanske" mer kände Frankensteins monster. Inte den lättaste rollen i världen att tolka, Kinnear klarade dock det hela galant och skänkte dessutom figuren mer djup och svärta än någonsin tidigare.

John Turturro (som Jack Stone i "The Night Of")
I somras slog HBO till igen med dunder och brak då deras fantastiska thrillerdrama "The Night Of" hade premiär. Även här skulle jag vilja understryka att hela den här seriens skådespelarensamble var lysande, kända som okända, inte ett svagt kort. John Turturro briljerade dock så pass som den halvdekade advokaten Jack Stone att jag blev tvungen att välja ut just honom. En karaktär som stjärnor som James Gandolfini samt Robert de Niro först var ämnade att gestalta. Turturro klarade dock detta med bravur, sanslöst bra. Välkommen in till tv-serievärlden Turturro!

Jonathan Tucker (som Jay Kulina i "Kingdom")
Jag har tidigare nämnt att "Kingdom" är en mycket underskattad serie, vilket tyvärr också betyder att många av er därute går miste om stort skådespel och detta inte minst från Jonathan Tucker. I rollen som den splittrade, drogberoende, galne och "smått" förstörde MMA-fightern Jay Kulina levererar han stordåd. Inte bara Tuckers bästa rollprestation någonsin, utan förmodligen även denna listas absolut vassaste.

Wagner Moura (som Pablo Escobar i "Narcos")
I två säsonger av Netflix verklighetsbaserade succéserie "Narcos" har Moura fullständigt trollbundit oss som den hänsynslöse, fast samtidigt mänsklige, Pablo Escobar. När fortsättningen av serien kommer nästa år är han dessvärre ute ur bilden, detta hindrar dock inte mig från att hedra honom här och nu, Moura that is. Han må ha varit lysande ända sedan begynnelsen av "Narcos", det var dock i den andra säsongen åtminstone jag tyckte han sken som allra starkast.

Bobby Cannavale (som Richie Finestra i "Vinyl")
Med rollen som den minst sagt instabile skivbolagsdirektören Richie Finestra i HBO:s "Vinyl" fick äntligen Bobby Cannavale det erkännande han så länge varit värd. Jag påstår detta då jag åtminstone gällande just denna insats delar en hel del galors uppfattning. Förbaskat värt och roligt för Cannavale, men minst lika tragiskt och tråkigt är det ju då att HBO valde att lägga ned serien, skandal.

Jon Voight (som Mickey Donovan i "Ray Donovan")
Voight har briljerat några år nu i Showtimes smått fantastiska dramaserie "Ray Donovan". Vad som är än mer imponerande är att Voights glöd aldrig tycks slockna då han så gott som överträffar sig själv i säsong efter säsong. Voight är bara ytterligare ett bevis på att Hollywoods ålderdiskriminering är rent ut sagt fördjävlig. Det är då tur det finns tv-serier så att sådana här gamla legender fortfarande tilldelas chansen att imponera och detta stort!

Shawn Hatosy (som Andrew "Pope" Cody i "Animal Kingdom")
Hatosy är en sådan där smått underskattad skådespelare som då och då dyker upp i små riktigt härliga roller. Rollen som den psykotiske och oberäknerlige "Pope" i TNT:s "Animal Kingdom" är absolut inget undantag, snarare en av hans absolut bästa insatser. "Animal Kingdom" har en riktigt stark skådespelarensamble överhuvudtaget, jag nämnde till exempel fantastiska Ellen Barkin så sent som i förra veckan, gör er själva en tjänst och se denna serie.

Courtney B. Vance (som Johnnie Cochran i "American Crime Story")
Få karaktärer i år, om ens någon, lyckades reta upp mig så pass som Vances Johnnie Cochran i "American Crime Story". Att karaktären dessutom är verlighetsbaserad gör det hela ännu värre. Detta kanske låter som något negativt då jag lägger upp det hela på detta sättet? I så fall kan jag försäkra eder alla om att det är helt tvärtom. Det jobb Courtney B. Vance gjorde med Cochran var helt enastående. Det krävs helt klart att ha det där lilla extra som skådis för att kunna påverka mig så pass mycket som denna lilla skithög till karaktär gjorde, stående ovationer!

Damian Lewis (som Bobby "Axe" Axelrod i "Billions")
Lewis tillhör en av mina absoluta favoriter, en skådespelare som helt enkelt inte tycks kunna göra en enda dålig roll. Som hedgefond-miljardären Axelrod i "Billions" strålar han verkligen av både pondus, karisma och ren briljans. Jag ska dock passa på att tillägga att jag verkligen velade inför denna "nominering". Jag tycker nämligen att hans motspelare Paul Giamatti är ungefär lika fantastisk. Jag bestämde mig nämligen inför dessa skådespelarlistor att inte välja ut fler än en av samma kön från en och samma serie. Jag ville ha mer spridning bland serier. Med allt detta sagt har dock just Giamatti och Lewis i "Billions" varit den svåraste nöten. Vi skulle egentligen helt enkelt kunna säga att dessa herrar får dela på detta omnämnande.

Billy Bob Thornton (som Billy McBride i "Goliath")
Från en alldeles lysande insats i tv-serien "Fargo" till en minst lika imponerande prestation i "Goliath". Thornton vet sannerligen hur man väljer roller. Får väl även passa på att välkomna honom tillbaka till tv-serievärlden! Rollen som den försupne och smått uppgivne advokaten McBride är en sådan där roll som passar Thornton allra bäst. Han kan verkligen gestalta sådana här underdogs tillika förlorare utan att det hela känns vare sig krystat eller falskt, man tror honom helt enkelt. Man köper det. Utan tvekan en av årets vassaste insatser. Vill även passa på att ge en stor eloge till William Hurt, en fantastisk insats även av honom.

Connor Jessup (som Taylor Blaine i "American Crime")
Jessups insats som den (påstått) sexuellt ofredade ynglingen Taylor Blaine i "American Crime" är en prestation jag kommer att bära med mig länge. Här snackar vi skådespeleri på allra högsta nivå. Hade vi snackat om en filmroll hade en Oscarnominering inte förvånat mig. Förra veckan hyllade jag Lili Taylor för hennes insats från samma serie och jag kan väl här och nu, alldeles innan jag rundar av, även passa på att berömma hela ensemblen också. "American Crime" är bland det bästa som finns där ute i tv-serievärlden just nu.

Återigen vill jag, likt förra veckan, poängtera att trots att detta var hela tolv stycken exempel på grymma tv-prestationer så finns det garanterat en hel del jag utelämnat. Vilken eller vilka tv-prestationer tycker ni själva har varit årets absolut bästa?

Och om vi nu skulle leka med tanken, vilken av dessa tolv skulle ni utse som vinnare? Jag personligen kan inte riktigt avgöra, sedan beror det ju så klart på vilka av dessa ovannämnda serier man faktiskt sett. Språka gärna av er här nedan!
| 17 november 2016 19:00 |