Serie

Skribent

Patrik Jonsson

10 november 2016 | 18:00

12 av tv-årets bästa kvinnliga prestationer

Snart är det dags att börja summera tv-året 2016. Varför inte börja redan nu?
I år hade jag nämligen tänkt att inte endast lägga fokus på de tv-serier som varit bäst, sämst, vilka som lagts ned och vilka vi ser fram emot. Det skulle vara kul att även lyfta fram skådespelarprestationerna i alla dessa härliga tv-serier som rullar just nu. 

Naturligtvis pysslar även en hel del galor med just sådant här, men jag kan säga det blivit få gånger jag hållit med. Just därför "nominerar" jag för egen hand nu, jag utökar dessutom startfälten. Det bästa av allt? Här är alla vinnare! Först ut är damerna, som sig bör!

Joanna Going (som Christina Kulina i "Kingdom")


Large a5a514e216e224fcf2bdfdb1837c9fa3 img 5

Going har varit alldeles lysande i rollen som den före detta heroinmissbrukaren tillika prostituerade Christina Kulina ända sedan "Kingdoms" första säsong. I årets säsong (seriens andra) har hon dock imponerat än mer och är därför värd ett omnämnande. Jag kan samtidigt passa på att berömma hela ensamblen i "Kingdom", en serie jag inte nog kan pusha er att se, en mycket underskattad pärla.

Emmy Rossum (som Fiona Gallagher i "Shameless")
I år efter år, säsong efter säsong, avsnitt efter avsnitt, har Rossum fullständigt briljerat i dramakomedin "Shameless". Detta år var absolut inget undantag. Galorna har dock varje år fullständigt ignorerat detta. Jag väljer dock med glädje att uppmärksamma denna fantastiska talang!

Sarah Paulson (som Marcia Clark i "American Crime Story")
Paulson är en mycket stabil och skicklig skådespelerska. Hon har under de senaste åren gjort riktigt grymma roller i systerserien "American Horror Story". Nu är det dock för prestationen i "American Crime Story" jag främst vill framhäva henne. Rollen som Marcia Clark, som baseras på en verklig person, satte hon som en smäck, kusligt likt.

Angela Bassett (som Lee i "American Horror Story: Roanoke")
Här har vi då systerserien som även med årets säsong har imponerat, inte minst gällande skådespelarinsaterna. Bassett har medverkat i en bunt säsonger av "American Horror Story". Jag tycker dock att hon i rollen som den alkoholiserade, före detta polisen Lee i årets upplaga, kallad "Roanoke", imponerar allra starkast. 

Gillian Jacobs (som Mickey Dobbs i "Love")


Large d51cc925c81921c870fb4a9157937980 jacobs

Jacobs gjorde riktigt bra ifrån sig i komediserien "Community", men det var ändå i år, i Netflix dramakomedi "Love", som hon verkligen fick chansen att skina. Det är inte alltid så lätt att balansera mellan drama och komik, sådana karaktärer brukar vara mariga att få till. Jacobs gjorde dock detta med glans!

Julia Louis-Dreyfus (som Selina Meyer i "Veep")
Här skulle jag väl ändå kunna tänka mig att jag och galorna går hand i hand. Louis-Dreyfus brukar vara populär där. Då kanske det upplevs lite fantasilöst av mig då även jag tjötar i henne? Det må så vara, men hennes prestation i "Veep" går icke att förbise, hon är värd all beröm och lite till. Detta är lätt hennes bästa rollprestation någonsin, glöm Elaine i "Seinfeld".

Malin Åkerman (som Lara Axelrod i "Billions")
Härligt att även få in en svensk skådespelerska på "listan". Eller åtminstone en med lite svensk påbrå. Åkerman har tidigare varit aktuell i tv-sammanhang ("Trophy Wife", "Children's Hospital", "Welcome to Sweden" osv.) men ingenting har ens kommit i närheten av rollen som Lara Axelrod. Äntligen tilldelades hon något av värde och hon gjorde definitivt rollen med bravur.

Keri Russell (som Elizabeth Jennings i "The Americans")
Ännu en slitvarg i sammanhanget, Russell har verkligen gjort stordåd med sin rollfigur Elizabeth Jennings i FX:s "The Americans" och detta i säsong efter säsong. Hon blir dessutom bara bättre och bättre. Iskall, beräknande och hård, men samtidigt ändå mänsklig och varm. Inte den lättaste balansgången, men Russell klarar dock detta utan några som helst problem, mycket imponerande.

Gillian Anderson (som Stella Gibson i "The Fall")
Så sent som i förra veckan avslutade BBC Two sitt seriemördardrama "The Fall" efter tre rafflande säsonger. Andersons insats har varit klockrent rakt igenom där hon i den tredje och avslutande säsongen sannerligen slutade med flaggan på topp. Anderson må vara väldigt härlig och gemytlig som Dana Scully i "X-Files", det är dock då hon tilldelas roller av den kaliber som Stella Gibson i "The Fall" som hennes verkliga talang får chansen att skina!

Allison Tolman (som Rochelle i "Mad Dogs")


Large 8d4f9fb173a11c4573fcbc798044f2dd tolman

Tolman skapade häromåret ren magi i den första säsongen av "Fargo". I "Mad Dogs" gjorde hon i år endast ett litet inhopp som varade i ungefär tre avsnitt. Detta räcker dock ändå till för att ge henne en ett varmt omnämnande. Det är något speciellt med Tolman, jag både hoppas och tror att hon en dag blir riktigt stor!

Lili Taylor (som Anne Blaine i "American Crime")
Taylor tilldelades en liten roll redan i den första säsongen av "American Crime", men då var karaktären en helt annan. I årets säsong (seriens andra) fick hon dock äntligen chansen att spela ut hela sitt register och som hon gjorde det. Utan tvivel en av årets vassaste tv-prestationer och skulle hon nu toppa denna i den nästkommande säsongen skulle jag nog sitta mållös. Spana in "American Crime" förresten, fruktansvärt underskattad serie, ni missar något här.

Ellen Barkin (som Smurf i "Animal Kingdom")


Large 25e658f698c8e16b98851217333dabfb barkin

Att Ellen Barkin på äldre dar skulle slå till och leverera så pass starkt som hon gjorde i rollen som det stenhårda och beräknande familjeöverhuvudet "Smurf" i "Animal Kingdom" kom verkligen som en överraskning. Få kan mäta sig med denna insats i år. Ifall Ryan Murphy letar efter någon slags efterträdare till Jessica Lange i "American Horror Story", look no further! Detta är skådespeleri på hög nivå och återigen visas det att gammal är äldst! Återigen uppmanar jag er att se serien ifråga, en riktigt grym serie.

Nu var detta, trots ett ganska stort "startfält", endast tolv stycken grymma insatser från årets tv-serier. Ni saknar säkert en massa personliga favoriter, vilka? 

Om vi nu skulle leka med tanken, vilken av dessa tolv skulle ni utse som vinnare? Jag personligen kan inte riktigt avgöra, språka gärna av er här nedan!
| 10 november 2016 18:00 |