Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 juli 2023 | 15:00

11 heta streamingtips för skräckälskarna i sommar

Vad är mer somrigt än att mysa i TV-soffan framför en skön skräckis? Ja, ganska mycket men för skräckfans eller en regnig dag så finns det gott om sevärda titlar att streama i sommar.
Medan andra skyr skräckfilm mer än annat i världen så är den rysliga genren lika härlig som snabbmat eller en öl i solen. Det är perfekt med lite skön spänning, splatter eller kalla kårar för de ljusskygga under sommarens heta dagar - eller perfekt tröst för de regniga perioderna vi vet kommer. Här är några av tips på sevärda skräckrullar du kan streama i sommar.
 
 

1. Bodies Bodies Bodies

 
Fjolårets skruvade kombination av slasher och svart komedi om rika ungdomars fest under en storm med en mordlek som eskalerar i ond, bråd död. En annorlunda, kul och oförutsägbar film från A24 för de som vill ha något aningen fyndigare än det vanliga blodbadet.
 
Tillgänglig på: Viaplay
 
 

2. Evil Dead Rise

 
De elaka, blodtörstiga demonerna från Sam Raimis kultfilmer gjorde en efterlängtad och uppskattad comeback i den här fristående uppföljaren. Den här gången utspelas det i ett fallfärdigt höghus där en ensamstående mamma med syster och barn råkar illa ut. Blodigare än så här blir det inte, med exekutiva producenten Raimis närvaro som kvalitetsstämpel.
 
Tillgänglig på: SF Anytime och HBO Max
 
 

3. Huesera

 
Spansk, brutal body horror för de ute efter det där lilla extra. En variation på gravid-skräcken från ”Rosemary’s Baby” där en havande kvinnas glädje tar abrubt slut när en förbannelse förvandlar hennes barnväntande till en mardröm. Kanske inget för den som ofta gömmer sig bakom kudden men definitivt för fans av mörk, europeisk skräck.
 
Tillgänglig på: Cineasterna/Viaplay/SF Anytime
 
 

4. Mad God

 
I ett helvetesliknande landskap rör sig en lönnmördare i gasmask, omringad av torterade själar, förfallna bunkrar och ohyggliga monster. Inte bara en rekommendation för skräckfans utan cineaster generellt då denna unika, lilla film med bravur återupplivar stop motion-animationen och påminner oss vilka fantastiska historier denna klassiska stil kan ge oss.
 
Tillgänglig på: Viaplay
 
 

5. M3gan

 
Du har hört om henne, troligen sett trailern och kanske till och med läst hennes twitter-bråk med Chucky. Har du inte sett filmen än så är det på tiden - den moderna onda dockan är en ny, spännande skräckfigur att räkna med. Handlingen följer en forskare som ger sin systerdotter en högteknologisk robotdocka att hålla henne sällskap - det dröjer inte förrän huvuden börjar rulla...
 
Tillgänglig på: Viaplay/SF Anytime
 
 

6. Nanny

 
En kvinna som invandrat till USA från Senegal tar jobb som barnflicka hos rikt par men plågas av sin sons frånvaro och inför hans ankomst hemsöks snart av ett våldsamt väsen. Psykologisk rysare som gjorde succé på filmfestivalen Sundance och blandar samhällskritik om den amerikanska drömmen med effektiva kalla kårar.
 
Tillgänglig på: Prime Video
 
 

7. Pearl

 
”X” var tveklöst av en fjolårets bästa skräckfilmer och följdes snart av denna lika härligt skruvade och våldsamma prequel. Mia Goth är återigen briljant i huvudrollen som en bondflicka vars intensiva drömmar om Hollywood snart resulterar i flera blodiga mord. En påminnelse om att livet på landet inte alltid är så idylliskt. Förväntningarna på tredje filmen ”MaXXXine” är höga!
 
Tillgänglig på: Viaplay Store
 
 

8. Piggy

 
Mer spanskt, och mer skarp samhällskritik i den här unika hämndhistorien. Här är huvudpersonen en överviktig tonårstjej som får chansen till rättvisa när de jämnåriga som mobbat och hånat henne råkar illa ut. Ännu en festivalfavorit från bland annat Sundance som uppdaterar ”Carrie”-temat med läcker, 1970-talliknande slasher-stil.
 
Tillgänglig på: Cineasterna/Viaplay/SF Anytime
 
 

9. Scream VI

 
Ghostface, mördaren från Wes Cravens populära slasher-franchise, gjorde en uppskattad comeback häromåret och återvände igen tidigare i år. Som vanligt en vattendelare bland fansen men med bekanta ansikten tillbaka i god form och smart användning av New Yorks storstadsmiljö. Dessutom får vi äntligen återse Courteney Cox i en minnesvärd närkonfrontation med mördaren.
 
Tillgänglig på: Viaplay/iTunes (samt Netflix från 7 juli)
 
 

10. Smile

 
Sällan har leenden varit så kusliga som i den här lilla men oväntat framgångsrika rysaren, baserad på en kortfilm. En terapeuts patient begår självmord och snart plågas hon själv av kusliga visioner, som till synes är en del av en förbannelse. I en värld av uppföljare och remakes får vi sällan skräck-original som denna, som dessutom faktiskt lyckas skrämmas.
 
Tillgänglig på: SkyShowtime/Viaplay/SF Anytime
 
 

11. Terrifier 2

 
Den omtalade, oväntat populära och extremt våldsamma uppföljaren till den mindre sedda B-föregångaren. Här får den mystiska, psykotiska seriemördaren Art the Clown imponerande motstånd när en tuff tonårstjej hamnar mitt i hans eskalerande blodbad. Inget för kräsmagade men härligt bisarr slasher-underhållning för de som gillar splatter.
 
Tillgänglig på: Viaplay/SF Anytime
 
Har du några streaming-tips för skräckälskarna i sommar?
| 2 juli 2023 15:00 |