Skribent

MovieZine

6 maj 2016 | 18:00

11 skådespelar-tvillingar du inte visste fanns

Möt de okända syskonen som delat livmoder med Scarlett Johansson och Rami Malek.
Oavsett om man är en- eller tvåäggstvillingar måste det vara lika delar otäckt och fantastiskt att ha en person som på många plan är som en själv. Tänk dig då att din tvilling är en världskänd Hollywood-kändis. Jobbigt läge när du som mellanstadielärare eller sjuksyster blir misstagen för ditt superkända syskon, som antagligen tjänar mer än hela din släkt gjort de senaste 20 åren. 

1. Scarlett och Hunter Johansson
Trots att Hunter Johansson, Scarlet Johanssons tvillingbror, aldrig tog samma karriärväg som sin syster dök tvillingparet faktiskt upp i en film tillsammans; 1996 års "Manny & Lo". Utöver sin korta skådiskarriär var Hunter kampanjrådgivare när Barack Obama ställde upp i presidentvalet 2008.

2. Ashton och Michael Kutcher
Innan Ashton Kutcher blev känd som Michael Kelso i "That ’70s Show" pluggade han biokemi på University of Iowa. Anledningen till valet av ämne grundade sig i att Ashtons tvillingbror Michael i ung ålder utvecklade cerebral pares och kardiomyopati (förstorat hjärta), vilket ledde till en hjärttransplantation för Michael. Ashton läste biokemi för att hitta ett botemedel till sin brors hjärtsjukdom, men skådespelarkarriären kom i vägen. I dag bor Michael i Iowa och säljer pensionsplaner, medan Ashton är aktiv talesperson för Reaching for the Stars, en organisation som hjälper barn med cerebral pares.

3. Giovanni och Marissa Ribisi
När Marissa Ribisi, tvillingsyster till skådespelaren Giovanni Ribisi, gifte sig med musikern Beck 2004 hade hon sedan några år tillbaka tagit ett uppehåll från livet som skådespelare. Innan dess hade hon en lovande karriär, med filmer som "Pleasantville", "Dazed and Confused" och "The Brady Bunch Movie" på sitt cv. På sistone har hon ägnat sig åt familjeliv, och sitt eget klädmärke Whitley Kros som hon startade 2007.

4. Kiefer och Rachel Sutherland
Även om både Kiefer och Rachel är stora filmfantaster och har film som yrke har Rachel hållit sig bakom kulisserna. Medan Kief gjort sig ett namn som Jack Bauer i den inledningsvis spännande thrillerserien "24", arbetar tvillingsyster Rachel som chef för postproduktion inom både film och tv i Toronto.

5. Linda och Leslie Hamilton
Enäggstvillingar Linda och Leslie Hamilton har två vitt skilda yrken; den ena filmstjärna i Hollywood, den andra sjuksyster. Trots Leslie Hamiltons väsensskilda yrke har hon faktiskt glidit in på skådespelarbanan också: när "Terminator 2: Judgement Day" skulle spelas in fick Leslie hoppa in som skådespelardubbel för tvillingsyster Linda i tre scener.

6. Parker och Christopher Posey
Parker Posey, drottning av 90-talets indiefilmer, sågs senast i Woody Allens "Irrational Man" tillsammans med Emma Stone och Joaquin Phoenix. Det är däremot för roller som Darra ("Dazed and Confused") och Mary ("Party Girl") vi minns henne som bäst. Hennes tvillingbror Christopher däremot har aldrig varit särskilt mycket för film, och arbetar i stället som advokat i söderns vagga i Atlanta, Georgia.

7. Jon och Dan Heder
Oavsett hur lång tid det kommer ta för Jon Heder att skaka av sig rollen som "Napoleon Dynamits" finns det ingen tvekan om hans talang för skådespeleri. Filmskapande verkar för övrigt rinna i blodet i Heder-familjen; enäggstvillingen Dan Heder arbetar med specialeffekter och som animatör. Bröderna arbetade faktiskt tillsammans på den Oscarsnominerade filmen "Monster House" (2006) då Jon lånade ut sin röst och Dan arbetade med animationerna. 

8. Nicholas Brendon och Kelly Donovan
Visst minns vi alla Xander Harris från "Buffy the Vamper Slayer"? Den trånande tonåringen som alltid kommer till Buffys undsättning, medan Willow Rosenberg (Alyson Hannigan) i sin tur trånade efter Xander. Skådespelaren som porträtterade Xander, Nicholas Brendon, har en tvillingbror och de har faktiskt båda synts i bild i serien. Avsnittet "The Replacement" handlade om hur Xander blir delad i två, och vem bättre att spela hans replica om inte hans enäggstvilling Kelly Donovan?

9. Judy och Joselin Reyes
Vem kan glömma Carla från känslostormen "Scrubs"? Porträtterad av Judy Reyes var hon ofta en voice-of-reason åt Donald Faisons Turk. Judy Reyes syster Joselin är också skådespelare, och har dykt upp som ambulanspersonal i "Law & Order" och faktiskt spelat Carlas syster i "Scrubs". 

10. Aaron och Shawn Ashmore
Förmodligen de enda enäggstvillingarna på den här listan som båda två har lika lukrativa skådespelarkarriärer. Medan Shawn förmodligen mest är känd som Iceman i "X-Men"-filmerna har Aaron gjort sig ett namn genom Daily Planet-fotografen Jimmy Olsen i serien "Smallville". 

11. Rami och Sami Malek
Trots att Rami Malek haft roller i flera stora produktioner, inklusive Paul Thomas Andersons "The Master", "Twilight"-serien samt "Night at the Musen"-trilogin, var det inte förrän "Mr. Robot" – där vår egne svensk Martin Wallström fullkomligt glänser som Patrick Bateman-psykopaten Tyrell Wellick – visats på tv som Rami Malek på riktigt slog igenom. Han är knappast ny i branschen, men få vet om Ramis enäggstvilling Sami Malek. Enligt uppgifter bor han också i Los Angeles men är lärare på en mellanstadieskola.

David Johansson
| 6 maj 2016 18:00 |