Film

Skribent

Gäst

11 februari 2024 | 12:00

11 märkliga detaljer som Marvel-filmerna introducerat - och sedan glömt bort

Det är inte lätt att  få ihop ett filmiskt universum som hållit på i 16 år. Särskilt inte när det blivit så stort. MovieZines gästkrönikör listar trådarna som Marvel ännu inte gett svar på.
Ah vårt MCU! Allas vårt älskade ”Marvel Cinematic Universe”! Vi är nu inne på dess sextonde år. Under de första elva av dessa fick vi de tre första faserna som kulminerade med ”Spider-Man: Far From Home”.
 
De första tre enas fansen om är fantastiska, men sedan starten av fas fyra och framåt är man överens om att det mesta gått utför. Kritikerna menar att filmerna saknar ett tydligt mål och att Marvel nu bara kastar ut allt möjligt för att se vad som fastnar. Ett tydligt bevis för detta är alla de lösa trådarna i såväl post credits scener som under filmernas gång som man låtit hänga.
 
Häng med så kikar vi närmare på några av de största ”hålen” som får oss undra vad fan det är som händer i vårt en gång så fantastiska filmuniversum.
 

11. Sharon Carter är numera en skurk

 
Vi börjar med en obskyr en, som kanske inte spelar så jättestor roll för universumet i fråga, men som ändå är jävligt märklig. Särskilt när man lämnar den onämnd efter så lång tid. Detta går tillbaka till tv-serien ”Falcon and The Winter Soldier”. Sharon Carter (Emily VanCamp), även känd som Agent 13, introducerades i ”Captain America: The Winter Soldier” redan 2014 som Peggy Carters brorsdotter och som nytt kärleksintresse till Steve Rodgers .
 
I den filmen och dess uppföljare ”Civil War” etablerades hon som en trogen allierad till Steve och hans följare. Det är därför märkligt när hon görs till seriens dolda skurk i sista avsnittets eftertexter, där det avslöjas att hon varit den mystiska skurken Power Broker. Denne har bara omnämnts och har varit den som dragit i trådarna bakom ljuset under hela serien. Än märkligare är att Marvel fortfarande inte har följt upp detta och verkar inte ha det i sikte heller.
 

10. White Vision med Visions minnen

 
 
Fas Fyra började starkt med tv-serien ”WandaVision” som prisades av både kritiker och fans. De största frågorna den lämnade efter sig besvarades senare i ”Doctor Strange In The Multiverse of Madness” och ”The Marvels”. En stor tråd som lämnades hängandes dock var White Visions öde. Under seriens gång lär vi oss att Wanda med sina krafter lyckats återskapa Vision med alla hans minnen intakta.
 
Samtidigt har även regeringen lyckats bygga en ny Vision – som är vit till färgen. När Scarlet Witch tvingas ge upp allt hon skapat för att göra det rätta, försvinner Vision med hennes val, men inte innan samme Vision hinner ladda upp alla sina minnen i den nya Vita Vision under deras klimaktiska slutfight.
 
Den vita plåtgubben flyger därefter iväg och så här tre år senare har vi fortfarande inte en blekaste aning var fan han befinner sig. Denna punkt på listan är dock den mest optimistiska då Marvel faktiskt jobbar på en ny serie vid namn ”Vision Quest”, som förhoppningsvis besvarar denna fråga.
 

9. Mordos ilska mot Strange

 
 
Okej, nu backar vi bandet hela åtta år och gör ett nedslag i listans enda inslag från tiden före ”Avengers: Endgame”. I post credits scenen till den första ”Doctor Strange” får vi reda på att Baron Mordo som under filmens gång varit en allierad till titelkaraktären nu är arg på honom för användningen av mörk magi.
 
I scenen gör han Benjamin Bratts karaktär förlamad igen, efter att denne använt sig av magi för att kunna gå igen efter en olycka. Han svär på att han ska jaga efter alla trollkarlar där ute och det etableras att han kommer agera som huvudsaklig antagonist i uppföljaren. Men sen är Mordo lika frånvarande i uppföljaren som en lobotomerad Jack Nicholson i slutet av ”Gökboet”. Han är visserligen med, men inte som skurk och denne Mordo är dessutom från ett annat universum som inte alls delar den tidigare variantens minnen, upplevelser och hat mot Strange.
 

8. Hulken har en son – men med vem?

 
 
”She-Hulk” kan vara det värsta skit Marvel någonsin spottat ur sig. Det var inte bra någonstans och en del av mig som troget MCU-fan ville faktiskt ge upp hela franchisen efter denna bedrövliga upplevelse. Bland dålig CGI, cringe skämt och en storyline som inte gick någonstans fick vi bekanta oss med Bruce Banners kusin Jennifer Walters och hennes alter-ego.
 
I slutet av serien dyker Banner upp igen och med sig har han ingen mindre än sin fula son Skaar. Ful sett till CGI och karaktärsdesign. Grabben dyker upp i någon taskig pottfrilla och har tydligen växt upp på planeten Saakar under Hulkens äventyr i ”Thor: Ragnarök”. Med vem kan man ju undra. Detta är i nuläget lämnat oklart av Marvel. Kanske planerar de någon filmatisering av ”World War Hulk”, om de kan komma överens med Universal som sitter på rättigheterna?
 

7. Zeus och Hercules vill ha hämnd på Thor

 
 
Under mitten av 00-talet spred sig ett internetfenomen genom folks hem i form av ett klipp vid namn ”2 Girls 1 Cup”. Det klippet har fan mer substans och djup än vad ”Thor: Love and Thunder” har. Jag väljer att se om detta vedervärdiga alla dagar i veckan över att se om den här filmen igen.
 
Oavsett vad, även här etablerar Marvel Studios ett löfte i eftertexternaZeus och hans son Hercules kommer söka hämnd på Thor efter den förödmjukelse de fick uppleva under filmens gång. Filmen lovar också att Thor ”ska återvända”. Under de två år som gått har vi dock fått höra att det inte är säkert att Chris Hemsworth vill komma tillbaka och efter filmens svala mottagande är det nog högst oklart om det ens blir en Thor 5 i nuläget.
 

6. Harry Styles som Eros 

 
 
I ytterligare en av Marvels mindre bra filmer, ”The Eternals” från 2021, får vi i post-credits scenen introduceras till flickfavoriten Harry Styles när han gör sin MCU-debut. Detta i rollen som Eros, som presenteras som ingen mindre än storskurken Thanos bror. Med sig har han Pip The Troll ett cigarrökande troll känd från serietidningarna.
 
Scenen vill gärna göra det gällande att detta är viktiga karaktärer som kommer spela stora avgörande roller i kommande MCU-projekt, men nu är vi inne på tredje året sedan filmen i fråga släpptes och inget tyder på att vi kommer få återse Harry Styles och cigarrtrollet i närtid. Kan ju också ha att göra med att filmen ifråga blev den första ruttna rullen på Rotten Tomatoes i MCU:s historia och att Marvel därmed istället väljer att inte vidröra just den här franchisen ens med tång igen under de kommande åren.
 

5.  Charlize Therons Clea  i Doctor Strange

 
 
Under eftertexterna till ”Doctor Strange In The Multiverse of Madness” bjöds vi på två scener. Den ena av dessa etablerar att Charlize Theron dyker upp som karaktären Clea mitt på New Yorks gator där hon åkallar Doctor Strange. Hon river upp upp ett hål genom dimensionerna och informerar Strange att hans handlingar i filmen har skapat kaos i multiversum. Strange följer utan att tveka henne och därmed etableras vad en eventuell tredje film om doktorn ska handla om.
 
Men om vi ska gå efter hur denna franchise levererat på sina löften i sina post credits scener så lär vi nog bli besvikna. Inget talar för att vi lär få någon film med Strange innan de kommande Avengers-rullarna, som förmodligen inte lär följa upp på detta – men hey, jag kan alltid ha fel och kanske spelar Clea en avgörande roll i dessa filmer.
 

4. Shang-Chi och de tio ringarnas öde

 
 
Under post credits scenen till “Shang-Chi and The Legend of The Ten Rings” får vi se Bruce Banner och Captain Marvel tillkalla sig filmens titelkaraktär för att diskutera filmens titelförmål. De samlade hjältarna analyserar de tio ringarna och ingen av dem känner igen dem, men de lyckas komma fram till att de är av utomjordiskt ursprung och att de tycks sända iväg en signal ut i rymden till någon i kosmos. Till vem skickar de en signal och till vart? Vem bryr sig egentligen?
 
Den frågan tycks Marvel ställa för det är mer tomt på svar än vad det är på turister i Thailand efter mars. Man kan också ställa sig frågan vad fan de hade tänkt göra med Shang-Chi som karaktär. Han är inte med i något utannonserat under varken pågående fas och någon uppföljare till hans film finns inte att se så långt ögat når. 
 

3. Venom i MCU

 
 
“Spider-Man: No Way Home” blev både finansiellt och kritikermässigt Marvels största succé sedan ”Endgame”. Den lyckades fånga den där speciella MCU-magin från förr samt spela på nostalgin för alla kära karaktärer som vi fick återse från tidigare franchiser.
 
Det var dock många av oss som blev besvikna av Venoms brist på medverkan. I samarbete med Sony hade Marvel lyckats etablera att Venom från förstnämnda studions filmer, lyckats hamna i vårt kära MCU genom en händelse som inträffar i post credits scenen till ”Venom: Let There Be Carnage”. Detta också precis innan Tom Hollands tredje äventyr som Spindeln skulle komma ut. Alla var vi bergsäkra på att Venom skulle dyka upp som en av skurkarna men inte. Eddie Brock dyker först upp i post credits scenen och försvinner lika fort. Han lämnar dock kvar en bit av symbioten som utgör Venom och det teasas nu att Spiderman ska få tampas med honom.
 
Men Tom Holland är osäker på om han kommer tillbaka i rollen och med bara några år kvar till de kommande Avengers-rullarna, har jag svårt att se att de hinner trycka in några fristående Spider-Man filmer där han får slåss mot Venom.
 

2. En Celestial i havet och Jorden som fortfarande ska dömas

 
 
Då var vi tillbaka i ”The Eternals” igen. Celestials föds tydligen inuti planeter och sagda planeter fungerar som ägg för dessa varelser tills de är färdigutvecklade och tar död på allt. Jorden har en Celestial och våra titelkaraktärer slåss för att stoppa denne varelse från att födas. Varelsen hinner sticka upp sitt huvud och sin arm ur Stilla havet innan hjältarna tar död på den. Detta resulterar i att den förstenas på plats och vi har alltså nu en enorm jätte som sticker upp ur havet och har gjort det i snart tre år sedan filmen släpptes.
 
Detta har inte omnämnts en enda gång under alla andra projekt som släppts av studion sedan dess. I slutet av filmen dyker även en av dessa Celestials upp och kidnappar våra hjältar från jorden till sin hemvärld och hävdar att Jorden fortfarande kommer dömas efter händelserna. Likt ”Thor: Love and Thunders ” löfte om att han skulle återvända, lovade även dessa eftertexter att The Eternals skulle återvända, och kanske skulle vi få svar på denna händelse i den uppföljaren, men med tanke på att någon uppföljare ännu inte utannonserats skulle jag nog inte hålla andan allt för länge.
 

1.  Framtiden för Jonathan Majors Kang

 
 
Förstaplatsen ges till den tråd som mer handlar om det verkliga livet än om händelser i filmuniversumet. Jonathan Majors var etablerad som den näste Thanos. I egenskap av storskurken Kang skulle han  bli det stora hotet under kommande faser och ge våra hjältar på nöten i ”Avengers: The Kang Dynasty” och ”Avengers: Secret Wars”. Men sen kom misshandelanklagelserna och han fick sparken av Disney. Utan en skurk till planerade releaser och med en väletablerad antagonist ur bilden står Marvel inför en tuff utmaning.
 
Något som troligtvis kommer leda till att en hel del rewrites måste göras i kommande filmer för att kurskorrigera och skriva bort alla de plot punkter man etablerat i filmer som ”Ant-Man and The Wasp: Quantumania”. Jag önskar Marvel all lycka till och hoppas de lyckas leverera något som gör alla nöjda och inte känns som en cop out.
 
Niklas Sandberg
 
Vilka lösa trådar har du upptäckt i MCU som du ännu inte fått svar på?
| 11 februari 2024 12:00 |