Film

Skribent

Alexander Dunerfors

22 november 2013 | 20:01

100 dagar kvar till Oscars

Medan Oscarsgalan 2014 kommer allt närmare, tar vi en titt på de senaste favoriterna i alla stora kategorier.

Filmåret närmar sig sitt slut. Men om man ska tro de som vet något om Oscarssäsongen, har den bara knappt börjat. Det är nu, i november och framför allt december, som de riktigt heta kandidaterna börjar dyka upp på amerikanska biodukar. Beror det på röstande akademimedlemmars svaga minne, eller att vintern helt enkelt lämpar sig bättre för de lite mer tungsinta filmerna? Vem vet.

Men, trots att vi troligen inte sett så många av nästa års Oscarsfavoriter ännu, är spekulationerna igång sedan länge. Så låt oss kolla närmare på hur experterna tippar:

Bästa film: "12 Years a Slave"

Med oddsen 4/1 är Steve McQueens drama den inte helgjutna, men största favoriten till den hetaste av guldstatyetterna, enligt tillfrågade experter och medlemmar på Goldderby.com. Visst har filmen allt som brukar falla juryn i smaken: en verklighetsbaserad historia, en stark berättelse från slavhandelns Amerika, storslagna rollprestationer och maffigt foto, musik, you name it.

Det ska mycket till om den närmaste utmanaren "Gravity" ska få en ärlig chans. Men räkna med att de två filmerna finns med bland nomineringarna, och de ser ut att få sällskap av "American Hustle", "Captain Phillips", Saving Mr. Banks", "The Butler", "August: Osage County" och "The Wolf of Wall Street". Bröderna Coens "Inside Llewyn Davis" är mer otippad men inte omöjlig.

Bästa regi: Alfonso Cuarón, "Gravity"

Nämnde jag att fighten i år står mellan "12 Years a Slave" och "Gravity"? Om förra årets Oscarsgala upprepar sig i år, blir det det tunga slavdramat som tar hem Bästa film medan den moderne 3D-filmskaparen plockar hem en gyllene gubbe för Bästa regi.

Utmanar gör David O. Russell ("American Hustle"), Paul Greengrass ("Captain Phillips") och Martin Scorsese ("The Wolf of Wall Street"), men varken bröderna Coen eller Alexander Payne bör räknas bort riktigt än.

Bästa manliga skådespelare: Chiwetel Ejiofor, "12 Years a Slave"

Det är på tiden att skådespelaren, som slog igenom redan i "Amistad" år 1997, får glänsa på röda mattan och ta emot pris på världens finaste filmgala. Ejiofor är definitivt den hetaste kandidaten i år, men många menar att Robert Redford har en god chans efter sin enmansshow "All is Lost". Matthew McConaugheys insats som HIV-sjuk i "Dallas Buyers Club" och Tom Hanks som "Captain Phillips" lär inte heller gå obemärkt förbi. Blir det Bruce Dern från "Nebraska" som gör dem sällskap? Eller ska Leonardo DiCaprio få sin första nominering på sju år, och kanske vinna sin första Oscar? ...Fast nej, inte i år heller.

Bästa kvinnliga skådespelare: Cate Blanchett, "Blue Jasmine"

Woody Allen kan det där med att hitta rätt skådespelerskor till sina filmer, och höja dem sedan till nya höjder. Oscarn tillhör Cate Blanchett, enligt alla insatta, och det med all rätt. Men vi lär se både Sandra Bullock ("Gravity") och Judi Dench ("Philomena") nervösa i publiken, bredvid Emma Thompson ("Saving Mr. Banks") och Meryl Streep ("August: Osage County").

Bästa manliga biroll: Jared Leto, "Dallas Buyers Club"

Skådespelaren som sällan brukar nämnas i Oscarssammanhang har gjort storstilad comeback med dramat "Dallas Buyers Club". Hans roll som transan Rayon i Jean-Marc Vallées film har redan väckt stor uppmärksamhet. Närmaste konkurrent är Michael Fassbender som spelar slavägare i "12 Years a Slave". Tom Hanks ser ut att bli dubbelt nominerad i år, här också för birollen som Walt Disney i "Saving Mr. Banks". Motspelaren från "Captain Phillips", Barkhad Abdi, nämns som den femte kandidaten, om inte Daniel Brühl ("Rush") eller James Gandolfini ("Enough Said") postumt kniper den platsen.

Bästa kvinnliga biroll: Lupita Nyongo, "12 Years a Slave"

Mer vinster till "12 Years a Slave"! Eijofors motspelare Lupita Nyongo kan ta hem Oscarn för sin första filmroll. Om inte Oprah Winfrey ("The Butler") kniper den först. I kulissen lurar såväl Octavia Spencer ("Last Stop Fruitvale Station") som June Squibb ("Nebraska") och från "August: Osage County" - Julia Roberts och Margo Martindale. Sen vore det tjänstefel att inte nämna fjolårsvinnaren Jennifer Lawrence som ju dyker upp i "American Hustle", men inte är direkt i topp på listan... än.

Här är fler tippade vinnare:

Bästa originalmanus: "American Hustle"

Bästa manus efter annan förlaga: "12 Years a Slave"

Bästa animerade långfilm: "Frost"

Bästa scenografi: "Den store Gatsby"

Bästa foto: "Gravity"

Bästa kostymdesign: "Den store Gatsby"

Bästa redigering: "Gravity"

Bästa makeup & hår: "Hobbit: Smaugs ödemark"

Bästa filmmusik: "Gravity"

Bästa ljudredigering: "Gravity"

Bästa ljudmix: "Gravity"

Bästa visuella effekter: "Gravity"

Det verkar tydligt att Oscarsexperterna har två stora favoriter i år. "12 Years a Slave" lär få många nomineringar och tar särskilt hem några av de tunga priserna. Samtidigt kan "Gravity" krossa allt med både nomineringar och vinster i mer tekniska klasser.

100 dagar kvar, som sagt. Än kan mycket hända. Den 2 mars 2014 är det dags för nästa Oscarsgala, och redan nu skruvar vi upp vår bevakning och ger dig allt det senaste om galan och favoriterna på vår Oscarssajt »

Vilka filmer hoppas du få se i Oscarsracet 2014? Vilka vinnare känns givna, och vilka vill du byta ut på listan? Kommentera nedan.

| 22 november 2013 20:01 |