Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

4 december 2016 | 12:00

10 filmstjärnor som suttit i fängelse

Vissa av dem är verkligen grovt kriminella, och en av dem avtjänar till och med ett livstidsstraff för mord.

Wesley Snipes




Den nu 54-årige skådisen satt drygt två år (av tre) i fängelse för skattebrott. Han hade nämligen "glömt" att deklarera inkomster på nära 37 miljoner dollar under åren 1999 till 2004. Han dömdes år 2008 men skyllde på dåliga rådgivare och hävdade att han dessutom kände sig extra jagad för att han var just filmstjärna.

Stephen Fry




Det kan vara svårt att tro om den gentlemannamässiga brittiska skådespelaren, men faktum är att han som 17-åring spenderade tre månader i fängelse. Han hade nämligen snott en jacka från en pub, i vars ficka det råkade ligga ett kreditkort. Fry kunde inte motstå frestelsen att utnyttja kortet, men hans shopping spree gick inte obemärkt förbi, och efter 180 dagars glatt leverne greps han till sist.

Robert Downey Jr.




En av Hollywoods mest kända "förbrytare" åkte in och ut från både rehab och finkan under det sena 90-talet. Till sist dömdes han till tre års fängelse för drogrelaterad brottslighet, och avtjänade ett år bakom lås och bom. Nu är han som bekant en av filmvärldens bäst betalda skådespelare och han var faktiskt den första som någonsin skrev på ett filmkontrakt värt över 100 miljoner dollar.

Mark Wahlberg




Marky Mark spenderade 45 dagar i fängelse som 16-åring efter att ha attackerat två vietnamesiska män med en pinne. En av dem lämnades medvetslös och den andra trodde Mark att han gjort blind på ena ögat. Sistnämnda visade sig inte stämma, men Wahlberg yttrade ändå några hårda ord när han greps senare på kvällen:

- Ni kan skita i att låta honom identifiera mig, jag kan säga er redan nu att det var den där motherfuckern jag slog upp huvudet på.

Danny Trejo




Med ett sådant råbarkat utseende känns det kanske inte särskilt förvånande att Trejo faktiskt spenderat sin beskärda del tid på fel sida fängelsemurarna. Han satt på sex olika anstalter mellan åren 1959 och 1969. Trejo själv har sagt att han kan spåra början av sin efterföljande framgång tillbaka till en bön han bad under en av sina värsta punkter i livet:

- Om du finns däruppe Gud, så kommer allt att bli som det är tänkt. Om du inte finns så är jag redan körd.

Tim Allen




Den hel-gemytlige stjärnan från "Tummen mitt i handen", och rösten bakom Buzz från "Toy Story"-filmerna, var en gång i tiden en knarkkurir som togs på bar gärning med 650 gram kokain innanför västen på en flygplats i USA. Han riskerade att åka in på livstid, men genom att ange sina leverantörer till polisen kom han undan med att avtjäna två år och fyra månader bakom lås och bom. 

Michelle Rodriguez




"Avatar"-stjärnan satt inne i 18 dagar för att ha brutit mot sin villkorliga dom som hon hade fått på grund av fyllekörning.

Shelley Malil




En man som framförallt blev känd för en roll; som en av medarbetarna på elektronikbutiken Smart-Tech i "The 40-year Old Virgin", där Steve Carells karaktär också arbetade. Historien tog dock en mörk vändning år 2010 då Malil dömdes till livstids fängelse för att ha mördat sin före detta flickvän med en kniv. Ett straff han nu avtjänar på en anstalt i södra Kalifornien.

John McTiernan




Regissören John McTiernan ligger bakom filmer som "Die Hard" och "Jakten på Röd Oktober", men hans egen historia är nästan ännu mer... filmisk. Under inspelningarna av "Rollerball" anlitade han en privatdetektiv för att följa efter filmens producent, Chuck Roven. När detta uppdagades förhördes McTiernan av FBI, till vilka han gav ett falskt utlåtande om sin inblandning. För detta dömdes han till ett års fängelse och 100 000 dollar i böter.

Dragomir Mrsic




Mrsic blev känd som skådespelare efter sin insats i "Snabba Cash" år 2010, men långt tidigare hade han gjort sig känd för något annat, men långt mer ljusskyggt. År 1990 var han nämligen med och rånade Gotabanken i Stockholm, tillsammans med bland andra Liam Norberg. Han dömdes till tre och ett halvt års fängelse. Han ägnade enligt egen utsago tiden innanför murarna med att plugga idrottskurser och träna.
| 4 december 2016 12:00 |