Serie

Skribent

Erika Jarhed

9 mars 2023 | 15:00

10 (mycket viktiga) saker du inte visste om serien "You"

Idag släpps del två av fjärde säsongen av "You" på Netflix. För att fira har vi samlat ihop 10 saker som du troligtvis inte visste om succéserien!
Hej... du.
 
Förra månaden hade del ett av fjärde säsongen av "You" premiär, och serien flög upp på topplistan över serier på Netflix. Inte så förvånande då stalkern och seriemördaren Joe Goldberg har många gedigna fans bakom sig. Idag har andra delen premiär - och vi får äntligen veta hur det kommer att gå för Joe i hans nu omvända mördarjakt.
 
Men vet du verkligen allting om succéserien? Jag skulle inte tro det. I ren Joe-anda har vi efterforskat och samlat ihop 10 roliga, och mycket viktiga, saker du troligtvis inte hade någon aning om gällande serien.  
 
Häng på!
 

1. "You" var först ingen Netflix-serie

 
"You" har under de senaste åren blivit en av Netflix största och mest populära serier, men det ni kanske inte vet är att serien från början sändes på Lifetime 2018.
 
Innan den första säsongen ens fick premiär beställde dessutom Lifetime en säsong 2, men efter dåliga tittarsiffror (under 1 miljon tittare) valde de att avbryta. Tack och lov kom Netflix som räddaren i nöden och köpte upp den. Efter det såg cirka 40 miljoner människor första säsongen på Netflix, och arbetet med ännu en säsong sattes igång.
 
Det roliga är dock att skaparna till serien pitchade idén om "You" till Netflix först, men de tackade nej, och då gick de vidare till Lifetime. Men slutet gott, allting gott... och gladast av oss alla är nog Netflix själv.
 
 

2. Penn Badgley tackade nästan nej till rollen som Joe

 
Hur hade serien sett ut om någon annan än vår alldeles egna Penn Badgley spelade huvudrollen som Joe Goldberg i "You"? Troligtvis väldigt annorlunda då det är svårt att tänka sig någon annan i rollen. Detta var dock nära på att bli verklighet då Badgley har berättat i en intervju med Entertainment 2018 att han först inte ville göra rollen. 
 
- Det var för mycket. Jag var i konflikt med rollens karaktär. Om det här var en kärlekshistoria, vad säger den? Men nyckeln till att jag till slut tackade ja var mina samtal om Joes mänsklighet med serieskaparna Greg Berlanti och Sera Gamble. Jag visste att jag skulle vara i konflikt med rollen från första dagen, och just därför trodde de att jag skulle vara bra för den. Jag är egentligen inte så sugen på att spela någon karaktär av den naturen.
 
Sicken tur att serieskaparna tog fram sina vassaste argument och fick med sig Badgley på tåget - frågan är hur serien annars hade sett ut...
 

3. Victoria Pedretti kunde ha spelat en annan roll

 
Vår älskade Love Quinn (kommer hon tillbaka i säsong 4 tro?) som spelas av Victoria Pedretti har blivit en stark favorit bland "You"-fansen. Men hade karaktären blivit lika omtyckt om hon hade spelats av någon annan? Det får vi som tur aldrig veta, men saker och ting hade kunnat sett annorlunda ut då skådespelaren har berättat i en intervju med Elle att hon först gjorde en audition för en annan roll i serien. 
 
- Jag gjorde en audition för den första säsongen, för [Guinevere] Beck, och fick ett call-back av producenterna. Men jag fick inte jobbet, men det är jag glad för, för det ledde till att jag fick en roll i "The Haunting of Hill House", vilket senare ledde till att jag fick spela Love. 
 
Det var alltså nära ögat att Pedretti i stället skulle bli en av Joes första offer. Nu fick hon som tur var spela en annan roll som i alla fall fick överleva i två hela säsonger.
 
Victoria Pedretti vässar kniven i tredje säsongen av "You"
 

4. Penn Badgley har knappt några repliker i serien

 
Badgley har ju faktiskt huvudrollen i "You", men har ni tänkt på att han pratar väldigt få gånger i serien? I stället får vi ofta höra Joes tankar i en voice-over av Badgley, som spelas in efter filminspelningen. Det har inneburit att när de filmar så står han oftast tyst. Hans stand-in får nämligen läsa upp Joes inre monologer högt när de filmar, så att det blir tillräckligt långa pauser i scenerna så att Badgleys röst kan läggas in i efterhand.
 
Badgleys stand-in Danny kan vi dessutom se i en liten roll i avsnitt 8 av säsong 2, där han spelar killen i baren som går med på att hans fru får kyssa karaktären Forty (Love Quinns bror).
 

5. "Mooney's" bokhandel finns på riktigt

 
I första säsongen ägnade Joe mycket tid på bokhandeln "Mooney's" där han både arbetade på dagarna men också tog hand om sina offer i glasburen som fanns nere i källaren. Denna bokhandel finns även på riktigt, för alla fans att besöka på Upper East Side i New York, med namnet "Logos Bookstore". Däremot finns inte källaren med glasburen i den riktiga bokhandeln, då scenerna spelades in i en studio.
 
Ytterligare en fun-fact är att samma bokhandel är med i filmen "Can You Ever Forgive Me?" från 2018 med Melissa McCarthy, som bland annat nominerades till flertalet Oscars.
 
Penn Badgley och Elizabeth Lail som Joe och Beck i första säsongen av "You" i bokhandeln "Mooney's"
 

6. Serien är skriven, skapad och regisserad av mestadels kvinnor

 
"This is a man's world" stämmer inte riktigt när vi pratar om serien "You". Badgley berättade i en intervju med The Daily Beast att många som är ansvariga för serien är i stort sett kvinnor. Inte minst producenten Sera Gamble som har varit med sedan start och författaren till böckerna Caroline Kepnes som också har varit involverad på många sätt, bland annat var hon manusförfattare för ett avsnitt i första säsongen.
 
Badgley sa såhär till The Daily Beast:
 
- De flesta av våra regissörer är kvinnor, de flesta av våra manusförfattare är kvinnor, de flesta skådespelare är kvinnor. Det är bara ett par män som är inblandade.
 
Synd att de flesta karaktärer som dör eller försvinner är just kvinnor, men man får vara glad för det lilla...
 

7.  Dylan Arnold hade kunnat spela Joe

 
I säsong 3 av "You" fick vi se Dylan Arnold i rollen som college studenten Theo Engler, som blir ett av Loves kärleksintressen. Men vi hade kunnat se Arnold som en helt annat karaktär i serien, nämligen Joe Goldberg.
 
I en intervju med Teen Vouge berättar han om det hela.
 
- Jag gjorde en audition för Joe för säsong 1, och sedan gjorde jag en audition för Forty i säsong 2, men sen, tredje gången gillt, fick jag rollen som Theo i säsong 3. Så min relation med denna serie går långt tillbaka, och dessutom gick jag på college med Elizabeth Lail, som spelade Guinevere Beck i första säsongen.
 
Dylan Arnold som Theo i säsong 3 av "You"
 

8. Författaren till "You" hittade på Joe när hon satt på ett café

 
Serien baseras på en bokserie av författaren Caroline Kepnes, som tidigare har skrivit flera avsnitt till serien "The Secret Life of the American Teenager". Men hur kom hon egentligen på en karaktär som så många hat-älskar? 2018 berättade hon i en intervju till Refinery29 hur Joe blev till.
 
- Jag var på Starbucks. Alla satt med sina datorer, och de flesta var på Facebook. Och vad gjorde jag? Jag gick också in på Facebook. Men jag kände någonting över min axel, och det var en kille som stod och glodde på mig där. Och då klickade det bara till för mig. Jag som var besatt av sociala medier hade alltid velat skriva om något sånt här. Och det var i det ögonblicket jag fick idén. Joe är någon som alltid är den som sitter och tittar och dömer. Han är dessutom väldigt tillfreds med det. Det var där jag hittade det perfekta utloppet för mina frustrationer. 
 
Vi får helt enkelt tacka den obehagliga killen som var på Starbucks den dagen, men vi hoppas innerligt att han inte är verklighetens Joe.
 

9. Jenna Ortega skulle egentligen ha kommit tillbaka i säsong 4

 
I säsong 2 fick vi möta Joes nya granne Delilah som hade en lillasyster vid namn Ellie som spelades av Jenna Ortega. Men i slutet av säsongen hjälpte Joe Ellie att fly så att inte socialen skulle få tag på henne när hennes äldre syster mördades (inte av Joe denna gången kan ju poängteras). Producenten Sera Gamble berättade inför premiären av säsong 4 i en intervju med IndieWire att tanken egentligen var att Ortega skulle återvända i säsong 4 som Ellie, men att det inte gick på grund av schemakrock med Ortegas nya serie "Wednesday".

- Vi ville ha tillbaka Ellie men fick höra att Jenna jobbade med en annan serie. Det hade varit ett nöje att få träffa Jenna igen. Vi har fortfarande idéer för Ellie så om Jennas schema tillåter det så hoppas vi att hon kan vara med igen.
 
Men Ortega hänger nog inte läpp för det då "Wednesday" blev en av Netflix mest streamade serier vid dess premiär i november förra året.
 
Jenna Ortega i säsong 2 av "You"
 

10. Stephen King är ett fan av "You"

 
En av vår tids största skräckförfattare Stephen King har till och med sett "You", eller i alla fall läst boken. Och han gillar det. Kepnes, författaren bakom "You", berättar i en intervju med Entertainment att när första boken just hade släppts så tweetade King om den, vilket hon beskrev som "en gåva".
 
King skrev nämligen att Kepnes bok var "helt originell" och beskrev den både som "hypnotisk och skrämmande". Han påstod att han aldrig har läst något liknande. Inte ett dåligt betyg från en skräck-ikon helt enkelt.
 
Del två av "You" säsong fyra finns ute nu på Netflix!
| 9 mars 2023 15:00 |