Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 oktober 2012 | 14:01

10 saker du inte visste om "The Shining"

I "Room 237" tar man en närmare titt på det skräckhotell där Stanley Kubricks rysarklassiker "The Shining" utspelades. Även idag, 32 år senare, är de långa, kusliga korridorerna där Jack Nicholson svingade sin yxa med psykotisk blick nog för att ge den mest härdade skräcknörden kalla kårar.

Här är lite meningslös men kul kuriosa du kan ha missat om filmen. Varning för spoilers!

Stephen King

Skräckmästaren King skrev inte obekant romanen "Varsel" som filmen bygger på. Kubrick ringde King en tidig morgon (p.g.a. tidsskillnad) då författaren var bakfull och rakade sig. King har i efterhand berättat att Kubrick först ville prata om hur optimistiska spökhistorier är eftersom de föreslår att människor kan överleva döden - när King frågade om helvetet så svarade Kubrick, efter en stunds betänketid att han inte trodde på helvetet. Under inspelningen ringde Kubrick King mitt i natten för att fråga saker som "Tror du på Gud?". King skrev själv ett manus till filmen som var mer trogen förlagan men nobbades av Kubrick.

Boken

King inspirerades att skriva boken efter ett hotellbesök med sin familj, titeln inspirerades av textraden "We all shine on" från den John Lennon-skrivna låten "Instant Karma" och boken blev den första av Kings böcker som förbjöds i skolbibliotek. Författaren själv blev ytterst besviken på filmen då han ansåg att Kubrick inte förstod skräckgenren och ogillade framför allt att man rollsatt Jack Nicholson i huvudrollen (då han inte passade som en i grunden god man som blir ond) och att bokens tyngre teman alkoholism och familjens sönderfall fick lite utrymme i filmen. Han skrev och producerade senare en miniserie som var mer trogen boken - där förekom bl.a. de levande "häckdjuren" som Kubrick ansåg skulle bli för orealistiska effekter och ersatte med labyrinten.

Inspelningen

Filmen har påståtts tagit 200 dagar att spela in men enligt klippassistenten Gordon Stainforth tog den över ett år. De planerade 17 veckorna blev 51 varpå filmerna "Jakten på den försvunna skatten" och "Reds" försenades eftersom de skulle spelas in i samma studio (som även användes för Rymdimperiet slår tillbaka"). Steadicam-operatören och -uppfinnaren Garrett Brown anställdes med löftet att inspelningen, som tog plats i England, inte skulle ta längre än ett halvår då han skulle vara tillbaka i USA och filma "Rocky II" - det slutade med att Brown fick pendla mellan filmerna under flera månader.

Omtagningarna

Filmen blev ökänd för den pedantiske Kubricks långa och många omtagningar av olika scener. Scenen där Wendy svingar ett baseballträ mot Jack i trappan hamnade i Guinness rekordbok som mest omtagna scen - 127 gånger (även om Garrett Brown och Gordon Stainforth hävdar att det är inkorrekt). Scenen där Hallorann (Scatman Crothers) förklarar för Danny vad "shining" betyder filmades 148 gånger, vilket är ett världsrekord. Kubrick ville även filma scenen där Hallorann yxmördas 70 gånger men Jack Nicholson klev in och övertalade regissören att ta hänsyn till den 69-årige Crothers ålder varpå Kubrick nöjde sig med 40 tagningar. Scenen där blod forskar ut ur hissen krävde bara tre omtagningar - däremot tog det nio dagar att rigga varje bild. Scenen där Jack hugger igenom badrumsdörren med en yxa tog tre dagar och 60 dörrar att filma...

Skådespelarval

Stephen King var emot valen av bade Jack Nicholson och Shelley Duvall, den senare p.g.a. att hans egen bild av Wendy var en blond, problemfri f.d. hejarklacksledare. Nicholson själv tyckte först att Jessica Lange skulle passa Wendy bättre innan Kubrick förklarade sin vision av rollen. King försökte övertala Kubrick att välja Jon Voight eller Michael Moriarty till huvudrollen medan regissören själv övervägde både Robert De Niro, Robin Williams och Harrison Ford. Hans förstahandsval till rollen som Danny var Cary Guffey, pojken från "Närkontakt av tredje graden" men hans föräldrar nobbade p.g.a. filmens tema. Harry Dean Stanton spelade ursprungligen bartendern Lloyd men var tvungen att hoppa av p.g.a. schemakonflikter med "Alien".

Stanley Kubrick

Demonregissören var som alltid envist pedantisk under inspelningen och ville t.o.m. filma i manusordning vilket innebar att alla inspelningsplatser var tvungna att ständigt stå redo och varje lokal i filmstudion utnyttjades. Under inspelningen lät Kubrick skådespelarna titta på "Eraserhead" (en av regissörens favoriter), "Rosemarys baby" och "Exorcisten" för att komma in i rätt stämning. Birollsskådisen Tony Burton, som spelar garageägaren, tog med sig ett schackbräde till inspelningen i förhoppning att få spela mot någon i pausen och Kubrick, som spelat schack som ung, avbröt inspelningen - trots att man redan låg efter i schemat - för att spela schack mot Burton (som förlorade alla spel utom ett)...

Jack Nicholson

Nicholson var den som irriterades mest av de ständiga manusomskrivningarna och slutade så småningom läsa dem eftersom han visste att de snart skulle ändras igen. Det var dock han själv som kom på idén att kasta omkring tennisbollen i hotellet (manuset beskrev endast Jack som "icke-arbetande") och improviserade dialogen hämtad ur "De tre små grisarna" i filmens final. För samma scen hade rekvisitörerna förberett en dörr som lätt kunde huggas sönder, ovetandes om att Nicholson tidigare volontärarbetat som brandman och man fick göra en ny, stadigare dörr då Nicholson högg sönder dörren alltför lätt.

Shelley Duvall

I Vivian Kubricks ökända dokumentär finns flera inslag där Kubrick skäller ut Duvall och utsätter henne för hård press. Duvall har i efterhand berättat att hon senare insåg att detta var regissörens sätt att få fram den bästa prestationen ur henne. En taktik av Kubrick var att få Duvall att infinna en känsla av hopplöshet genom vägra någon annan ur teamet att sympatisera med henne. Duvall har även berättat att rollen krävde att hon ständigt var hysterisk vilket resulterade i att hon så småningom fick slut på tårar och fick bära runt på en vattenflaska för att inte bli uttorkad.

Danny Lloyd

Debutanten Lloyd (som endast gjorde en till roll, i en TV-film, efter "The Shining") valdes ut bland 5000 pojkar och p.g.a. sin ringa ålderoch brist på erfarenhet så var Kubrick väldigt beskyddande om pojken. Lloyd lurades, genom smart planering och inspelningsprocedurer, att man spelade in ett drama och han insåg först sju år senare att det var en rysare när han såg en klippt version av filmen (den oklippta versionen såg han först som 17-åring). Idén med att Danny pratar med sitt finger kom från att Lloyd själv gjorde så spontant under sin första provfilmning.

Slutet

I boken slut överlever Hallorann även om han blir attackerad av Jack, med en krocketklubba och inte yxa. När filmen först släpptes fanns en alternativ slutscen där man efter bilden på Jacks döda kropp klipper till ett sjukhus där Jacks chef Ullman berättar för Wendy att man inte hittat kroppen och ger sedan den mystiska boll som rullat i hotellets korridor till Danny innan filmen tonar över i fotografiet på väggen. Kubrick tog bort scenen en vecka efter filmens premiär.

| 21 oktober 2012 14:01 |