Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 juni 2013 | 14:01

10 saker du inte visste om "Jurassic Park"

Vi ser tillbaka på lite okända fakta om Spielbergs storslagna äventyrsfilm.
Steven Spielberg - mannen som under 1970- och 80-talet blev något av en mästare inom äventyr- och science fiction-genren - hade två floppar i bagaget och behövde en hit. Den stavades "Jurassic Park" och han uppnådde inte bara en sjyst lönecheck utan slog världsrekord och banade väg för allt vad datoranimerade effekter heter.

Här är kul kuriosa du kanske inte visste om filmen vi alla älskade.

Large 6df934a2d6036bb169add75a277a6045 park1

Boken

Michael Crichton påbörjade ursprungligen ett manus om en doktorand som återskapar en dinosaurie innan han utvecklade sin fascination för dinosaurier till boken som fick svenska titeln "Urtidsparken". Steven Spielberg fick nys om boken 1989 redan innan den släpptes då de diskuterade manuset till kommande TV-serien "Cityakuten". Crichton begärde en summa på 1,5 miljoner dollar samt en procentdel av intäkterna och både Warner Bros. & Tim Burton, Sony Pictures & Richard Donner, och 20th Century Fox & Joe Dante budade för rättigheterna. Universal vann dock och betalade Crichton ytterligare 500,000 dollar för boken som var klar vid samma tid som Spielberg filmade "Hook".

Effekterna

Oscarsbelönade makeup- och specialeffektsmästaren Stan Winston anlitades för att skapa de animatroniska dinosaurierna och paleontologen Jack Horner övervakade designen för att uppfylla Spielbergs önskan om att porträttera dem som djur snarare än monster. Bl.a. tog man bort några dinosauriers snärtande tungor på uppmaning av Horner som påpekade att de egentligen inte var så lika ödlor som man trott. När George Lucas tilläts en förhandstitt fick han tårar i ögonen och jämförde de banbrytande effekterna med uppfinnandet av glödlampan eller det första telefonsamtalet. Filmen vann Oscar för Bästa visuella effekter, såväl som för Ljud och Ljudredigering.Manuset

1991 påbörjade Malia Scotch Marmo (som tidigare skrivit "Hook") en omskrivning av manuset där hon bl.a. gjorde karaktärerna Ian Malcolm och Alan Grant till samma person. Spielberg nobbade manuset och David Koepp ("Döden klär henne") började från början. Han använde sig av Spielbergs idé med en tecknad film som visades för besökarna som ersättning för Crichtons långa redogörelse i boken. Spielberg tog även bort en sidointrig om hur Procompsognathus rymmer till land och attackerar barn, något han ansåg för skrämmande men senare använde i inledningen av uppföljaren "The Lost World". Spielberg ändrade karaktären Hammond från en hänsynslös affärsman till en vänlig gubbe då han själv identifierade sig med honom. Barnen Tim och Lex fick även byta åldrar och intressen då Spielberg ville jobba med den unga Joseph Mazzello och även utveckla Lex förälskelse i Alan Grant. Koepp gjorde andra ändringar och strök flera scener av budgetskäl.

Inspelningen

Inspelningen påbörjades 1992 på ön Kaua'i på Hawaii. I september passerade orkanen Iniki vilket fördröjde filmandet med en dag även om flera stormscener från filmen är tagna under orkanen. Vissa scener filmades på andra ställen, bl.a. Universal studios och den "förbjudna" ön Niihau. Filmandet av T-Rex som attackerar jeepen komplicerades av att regnvattnet dränkte skumgummihuden på den animatroniska dinosaurien som då började skaka av den extra tyngden. Scenen där vattenglaset skakar av T-Rex fotsteg (inspirerad av när Spielberg lyssnade på Earth, Wind & Fire i bilen och upptäckte vibrationerna av basen) skapades med hjälp av gitarrsträngar.

Large 4120e0bdfa4509d1a27e31d50e2133fa park3

Efterarbetet

När filmandet var klart fortsatte specialeffektsteamet att jobba och tillsammans med klipparen Michael Kahn spelade de själva upp scener med dinosaurierna för att få de animerade effekterna rätt. Att komponera dinosaurierna till de riktiga spelscenerna tog flera timmar - att rendera en sådan bildruta tog cirka fyra timmar. Spielberg övervakade processen från inspelningen av "Schindler's List" i Polen medan George Lucas övervakade ljudeffektsarbetet. Filmen blev klar 28 maj 1993.

Dinosaurierna

Trots titeln, som refererar till Juraperioden så existerade de flesta av dinosaurierna i filmen inte förrän Krita, med undantag för Dilophosaurus och Brachiosaurus. Andra dinosaurier i filmen är Tyrannosaurus, Velociraptor, Triceratops, Gallimimus och Parasaurolophus (som dock endast figurerar i bakgrunden). T-Rex är enligt Spielberg anledningen till att han skrev om filmens final som ursprungligen var mer förutsägbart. Dess rytande är det kombinerade ljudet av bebiselefant, en tiger och en alligator medan dess andningar är en val. För Velociraptorn användes ljud som delfiner, valrossar och gäss. I scenen där de attackerar jägaren Muldoon spelades de av män i dräkter.

Large 6df934a2d6036bb169add75a277a6045 park2

Marknadsföringen

Universal spenderade 65 miljoner dollar i sin PR-kampanj för filmen och producerade via andra företag tusentals marknadsföringsprodukter inklusive TV-spel av Sega, leksaker från Hasbro och en bokversion för mindre barn. Trailern visade endast glimtar av dinosaurierna och filmen marknadsfördes med taglinen "An Adventure 65 Million Years In The Making", ett skämt Spielberg hittade på rörande den tusentals år gamla myggan i John Hammons vandrarkäpp. Efter att filmen släpps fick den genast uppföljare i form av serietidningar och nya TV-spel. Universal Studios " Jurassic Park Ride" påbörjades redan 1990 och kostade 110 miljoner dollar för att öppna först 1996.

Resultatet

Filmen blev den mest inkomstbringande filmen när den kom ut och slog Spielbergs egna "E.T." som tidigare höll kassarekordet. Redan första helgen drog den in 47 miljoner dollar och efter första veckan hela 81,7 miljoner. Den slog även rekord i flera länder utomlands och drog totalt in 914 miljoner dollar världen över. Rekordet slogs först fyra år senare med "Titanic".

Large 8061015b1736399ed4be9fce5ee47bda park4

Skådespelarna

Både William Hurt och Harrison Ford tackade nej till rollen som Alan Grant för vilken även Richard Dreyfuss var påtänkt och Dylan McDermott och Tom Sizemore provfilmade. Robin Wright och Juliette Binoche tackade nej till rollen som Ellie Sattler - den senare sade att hon hellre spelar en dinosaurie. Även Jodie Foster, Sigourney Weaver, Michelle Pfeiffer, Ally Sheedy, Geena Davis, Daryl Hannah, Jennifer Grey, Kelly McGillis, Jamie Lee Curtis, Julia Roberts, Linda Hamilton, Sarah Jessica Parker, Bridget Fonda, Joan Cusack, och Debra Winger var påtänkta medan Sandra Bullock, Gwyneth Paltrow, Julianne Moore (som spelade i uppföljaren), Helen Hunt, Teri Hatcher, Elizabeth Hurley, Laura Linney och Sherilyn Fenn provfilmade. Rollen som Hammond erbjöds Sean Connery men blev Richard Attenboroughs första på 15 år. Fred Sorensen som spelar piloten som flyger karaktärerna till och från ön spelade även piloten som räddar Indiana Jones i Spielbergs "Jakten på den försvunna skatten". Jim Carrey var påtänkt för rollen som Ian Malcolm.

Barnen

Joseph Mazzello, som spelar Tim, provspelade för "Hook" men var för ung. Spielberg imponerades dock och rollsatte honom i "Jurassic Park" istället (ett klart lyckokast med tanke på den extrema skillnaden i filmernas framgång...). Attenborough, som spelar hans morfar, rollsatte honom senare i sin egen film "Shadowlands". Ariana Richards, som spelar Lex, blev upprörd när hon var en av få huvudkaraktärer som inte blev en leksaksfigur efter filmen. Däremot plockade hon upp ett genuint intresse för dinosaurier och följde med paleontologen och filmens expert Jack Horner på en av hans dinosaurieutgrävningar. Under hennes provfilmning var hon uppenbarligen den enda som lyckades väcka Spielbergs sovande fru med sina skrik - Christina Ricci och Anna Chlumsky ("Min tjej") var två som provspelade.

Se också Bakom kulisserna med Stan Winstons Studio:


| 9 juni 2013 14:01 |