Film

Skribent

Thomas Linnaeus

18 september 2022 | 12:00

10 saker du inte visste om James Camerons "Avatar"

Inför att både första “Avatar” och kommande uppföljaren “Avatar: Way of the Water” släpps på bio har vi sammanställt trivia om första filmen.
13 år sedan har gått sen “Avatar” hade premiär och slog hela världen med storm. Filmen blev vid tidpunkten den mest inkomstbringande någonsin och regissören James Cameron började nästan genast planera ett gäng uppföljare. I jul är det äntligen dags för “Avatar: Way of the Water” att släppas, och innan premiären visar Disney även originalet på bio ännu en gång. Inför att båda filmerna släpps har vi listat den mest spännande kuriosan om “Avatar”.
 

1. Vi kan tacka Gollum, King Kong och Davy Jones för “Avatar”

 
I en intervju med Empire berättade Cameron att Gollum i “Sagan om ringen”-trilogin, Peter Jacksons “King Kong” och bläckfisk-piraten Davy Jones i “Pirates of the Caribbean: Död mans kista” övertygade honom att tekniken blivit tillräckligt realistisk för att få “Avatar”-planeten Pandora komma till liv både som miljö men även vad det gäller dess varelser.
 
 

2. Ett helt nytt språk skapades för na'vifolket

 
Tidigt i arbetet med filmen ville Cameron att dess varelser skulle prata ett eget språk. I första utkastet skapade regissören själv ord och utifrån dessa tog lingvisten Dr. Paul R. Frommer fram ett språk på ungefär 1000 ord. För Frommer var det viktigt att språket lät utomjordingsaktigt, samtidigt som skådespelarna skulle få ett emotionellt spelrum. Sen filmen släpptes har språket utvecklats och idag består det av mer än 2600 ord.
 

3. Konstnären Roger Dean försökte stämma James Cameron för plagiat

 
Efter att “Avatar” släpptes menade konstnären Roger Dean att filmen hade tagit inspiration från flera av hans målningar.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Trots likheter avslog domaren stämningsansökan och Dean blev utan någon ersättning. Är det tillräckligt likt för att räknas som plagiat?
 

 4. Matt Damon tackade nej till huvudrollen

 
Innan Sam Worthington blev Jake Sully var flera andra skådisar tänkta för rollen. Matt Damon tackade nej till filmen och därmed även 10% av intäkterna. “Avatar” drog in över 25 miljarder kronor och Damon gick miste om ungefär 2,5 miljarder kronor i dagens penningvärde.
 

 5. Tack vare Sigourney Weaver blev det ingen “Avatar” för Michael Biehn

 
Michael Biehn och James Cameron arbetade flitigt ihop under 80-talet och gjorde totalt tre filmer tillsammans. Skådisen spelade stora roller i första “Terminator”, “Aliens” och sedan dykmysteriet “The Abyss”. När “Avatar” skulle rollsättas var Biehn tänkt för rollen som överste Miles Quaritch - ända fram till att Sigourney Weaver blev klar för filmen. Då fick Biehn sparken eftersom att Cameron kände att filmen skulle påminna folk om “Aliens” där just Sigourney Weaver spelade huvudrollen som Ellen Ripley.
 

6. Trots att na'vifolket inte är däggdjur kämpade Cameron för att de skulle ha bröst

 
Våra blåa na'vi-vänner blir inte gravida och har alltså ingen användning av bröst. Trots det krigade James Cameron för att na'vis skulle ha en bringa just för att filmen är gjord för “människor”. För att filmen inte skulle bli vuxenklassad fick dock Zoe Saldanas karaktär ett halsband som täcker bysten.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

7. Första filmen tog 15 år att göra

 
Redan innan “Titanic” påbörjade James Cameron arbetet med “Avatar”. 1994 skrev regissören ett första utkast på 80 sidor som både beskrev världen Pandora och dess varelser. Filmen var tänkt att göras efter “Titanic” redan 1999, men tekniken var inte där och Cameron valde att fokusera på bland annat dokumentärer under tiden. Från och med 2005 tog filmen fart igen och designarbetet påbörjades. Två år senare började filmen att spelas in, och tillslut 2009 släpptes “Avatar” på bio runt om i världen.
 

8. Flera ljud är tagna direkt från "Jurassic Park"

 
Trots att "Avatar" var nyskapande på oändligt många sätt, tog filmen faktiskt olika ljudeffekter från Steven Spielbergs dinosaurierysare "Jurassic Park". När huvudpersonen Jake Sully första gången besöker djungeln träffar han på en "thanator", som är en panterliknande varelse med sex ben, och ryterna från den kommer från t-rexen i Spielbergs klassiker. Ett annat djur, hästliknande "direhorse" får sina ljud från samma films velociraptorer.
 

9. Skillnader mellan na'virasen och människor

 
Tittar man snabbt märker man att stora skillnaden mellan na'vi och människor är att våra alienvänner är blå och långa. Men det finns faktiskt fler skillnader än så. Na'vi-folket har fyra fingrar på vardera hand, och fyra tår på vardera fot. Sen saknar även stackarna ögonbryn. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Vem är en na'vi och vem är en avatar här?
 

10. Nya digitala instrument skapades för filmens soundtrack

 
Efter att "Titanic" hyllades för sin musik anlitade Cameron återigen James Horner, för att göra soundtracket till "Avatar". Tillsammans med Simon Franglen arbetade Horner på musiken, som visade sig vara en utmaning för båda. Trots att de tog fram olika nya ljud, lät många av dem som bland annat flöjter och säckpipor. För att göra James Cameron nöjd var musikteamet tvungna att skapa en hel värld av unika ljud som han köpte. Tragiskt nog dog James Horner i flygplanskrasch 2015, och i uppföljaren "Avatar: Way of the Water" har istället Simon Franglen tagit över rollen som kompositör.
 
 
Första “Avatar” har nypremiär i Sverige den 23 september. Uppföljaren “Avatar: Way of the Water” kommer på bio den 14 december.
| 18 september 2022 12:00 |