Film

Skribent

Fabian Nordlander

22 juli 2015 | 12:00

10 saker du behöver veta om Ant-Man

Ta fram förstoringsglaset och lär känna Marvels nyaste filmhjälte.
Idag har den långt uppskjutna Marvel-filmen "Ant-Man" premiär. Ant-Man är inte som Spider-Man, Captain America och Iron Man, många har ingen aning om vem det är. Han är inte lika fastgjuten i kulturen som de andra hjältarna. Så vi tänkte ge er en intensivkurs i allt Ant-Man så du kan ljuga för dina vänner och säga att du fattade alla referenser. Så ta fram förstoringsglaset!1. Inte tänkt som hjälte

Stan Lee som likt Gud skapade ett universum på 6 dagar, var även här upphovsman. Men Ant-Man var inte tänkt som hjälte först ut. 1962 skrev Lee en kort historia i Marvel-tidningen "Tales To Astonish" som han kallade "The Man in the Ant Hill". Den handlade om forskare med namnet Hank Pym som forskade fram ett sätt att krympa sig till en myras storlek. Det var en story likt sci-fi som mer var ett äventyr. Men det numret var så populärt att Stan Lee gjorde likt det Marvel Studios gör idag, "gör om gör rätt". Han gav Hank Pym en mask, dräkt och ett superhjältenamn. Resten är historia, typ.

2. Inte alltid populärast i klassen

Problemet men med Ant-Man-tidningarna var att de aldrig sålde så bra. Placera storleksskämt här. Ant-Man kunde aldrig mäta sig med sina Marvel-polare. Stan Lee har i efterhand skyllt på sina illustratörer som vägrade rita omslag som visade hur liten Ant-Man var. Hjälten var oftast placerad i en miljö som var lik de andra hjältarnas. Så Stan Lee bad och bönade om att de iallafall kunde ha en tändsticksask där. 
3. Skapade Avengers

Hank Pym är hjärnan bakom mycket i Marvels universum, bland annat The Avengers. Med sin partner Wasp satte han ihop ett supergäng med Iron Man, Hulken och Thor. I första numret av Avengers från 1963 sätter de ihop Avengers för att slåss mot Loki. De saknade inte någon som kunde skjuta pilar, allt gick bra ändå.

4. Skapade Ultron

Efter "Avengers: Age of Ultron" tror världen att Tony Stark skapade mördarroboten Ultron, vilket inte är så konstigt. Stark är upphovsmakaren till allt ont i Marvels universum. Men i serietidningarna är det en helt annan historia, där är det Hank Pyms fel. Med syftet att göra gott skapar han Ultron som sedan löper amok och blir Avengers största hot. Som man lätt gör.5. Hjälpsam hjälm

Ant-Man är en av de få hjältar med hjälm samt en av de hjältar vi undrar varför han har hjälm. Men den fyller en viktig funktion. När han krymper så krymper allt på Ant-Man, allt. Bland annat hans stämband. Så för att inte låta som du efter tre öl och två heliumballonger, hjälper hans hjälm att förstärka hans röst när han har krympt. Den hjälper också att kommunicera med myror.

6. Upptäckte en ny partikel

Hank Pym var som alla Marvelkaraktärer en forskare som inte försökte hitta botemedel till cancer, han hade andra drömmar. I sin forskning fann han det han kom att kalla Pympartiklar, det som får saker att krympa och expandera på atomnivå. Pympartiklarna kopplas med en dimension som kallas Kosmos, är man inte försiktig kan man hamna och fastna i den dimensionen. Pympartiklarna är så klart döpt efter Hank Pym själv, eftersom Pymanticancer inte hade samma klang.7. Forskare invänder

Riktiga forskare slår så klart ner denna serietidningsvetenskap, för de var tydligen inte heller ockuperade med andra uppgifter. Forskare menar att du inte kan pressa ihop atomer, så länge du inte kan skapa fusion hemma i källaren. Ring Tony Stark, han är heller inte sugen på att bota cancer.

8. Stor & Liten

Ant-Man kan bara krympa i filmen, så var också fallet i serierna först. Men sen kom en uppdatering, Ant-Man kunde bli större helt plötsligt. Han tog då på sig identiteten Giant-Man och sedan Goliath. Men efter att ha fastnat i den storleken fick han ironiskt nog mindervärdeskomplex och blev deprimerad. Han återvände snart tillbaka till vanlig storlek och för att må bättre skapade han Ultron. Alla levde lyckliga i alla sina dagar. Förutom Batman.9. Kvinnomisshandlare

Som nämnt mådde Hank Pym inte alltid så bra, detta gick ut över hans fru Wasp (Janet van Dyne). Efter att han gått genom ett psykbryt och anammat identiteten Yellow Jacket och bestämt sig för att bygga en ny mördarrobot, försöker hans fru stoppa honom. Han svarar med näven och hon skilde sig från honom och Avengers kickade ut honom. Tänk er Mel Gibson som Pym och Avengers som Hollywood.

10. Flera hjälmar

Inte nog med att Ant-Man har haft nya namn som Yellow Jacket, Giant Man och Goliath. Ant-Man har vart flera personer. Först ut var Hank Pym, sedan kom Scott Lang som är Ant-Man i filmen. Sedan kom Eric O'Grady. Scott Lang är precis som i filmen en tjuv som sedan tar över hjälmen, men i serien snor han dräkten först. Anledningen till att Marvel valde Lang istället för Pym är troligtvis för att det inte är så lätt att marknadsföra en snubbe som gillar att krympa lika mycket som mascara på knogen.


Vad tycker ni om Ant-Man som serietidningshjälte? Förväntningar på filmen? Kommentera nedan.
| 22 juli 2015 12:00 |