Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 april 2021 | 12:00

10 otippade personer som nominerats till en Oscar

Vanligtvis är det inga överraskningar bland de som slåss om statyetterna på Oscarsgalan. Men ibland nominerades även mindre väntade namn – här är tio du kanske glömt eller missat.
Ingen chockas längre när Meryl Streep, Leonardo DiCaprio eller någon av mästerregissörerna nomineras vid årets största filmgala. Oscars är tilldelas ofta relativt jämnt mellan kända veteraner och nyfunna stjärnor. Men bland historiens nomineringar finns en del namn du kanske inte väntat dig, inklusive några svenska…
 
 
 

1. Sean Astin

 
Mellan sina ikoniska roller i ”Goonies” och ”Sagan om ringen” regisserade den gamle barnstjärnan kortfilmen ”Kangaroo Court” 1994. Han producerade även tillsammans med hustrun Christine Astin och filmen, om en svart advokat som försvarar en vit polis, nominerades för Bästa kortfilm.
 
 

2. Linda Blair

 
Skräckklassikern ”Exorcisten” resulterade i tumult kring unga Blair som spelade demonbesatta Regan, inklusive rykten om mental ohälsa och dödshot. Hon nominerades dock till en birolls-Oscar men många tror att hon förlorade när det framkom att mycket av rollen var stand-ins och en annan röstskådespelare.
 
 
 

3. Brasse Brännström

 
Framlidne Brännström var förutom en av våra mest folkkära skådespelare även en utmärkt manusförfattare som skrev flera av Lasse Hallströms tidiga komedier. De skrev tillsammans med Per Berglund och Reidar Jönsson ”Mitt liv som hund” som blev en internationall succé och resulterade i en Oscarsnominering för Bästa manus efter förlaga.
 
 

4. John Cleese

 
Monty Python-stjärnan har fått oss att skratta i decennier och”En fisk som heter Wanda” var inget undantag. Till och med den vanligtvis stela Oscarsjuryn uppmärksammade komedin och gav bland annat Cleeses originalmanus en nominering. Han förlorade till ”Rain Man” men åtminstone vann motspelaren Kevin Kline en birollsstatyett.
 
 

5. Danny DeVito

 
Den karaktäristiskt korta veteranen har ett imponerande CV både framför och bakom kameran. Medan hans skådespelarroller har både roat och berört så har de ignorerats av Oscarsjuryn. Men hans talanger som driven producent resulterade i en nominering när ”Erin Brokovich” tävlade som Bästa film.
 
 
 

6. Jeff Goldblum

 
En sann ikon inom populärkulturen, de flesta känner vid det här laget igen både Goldblums karaktäristiska röst och nuna. Ingen roll har dock Oscarnominerats men 1996 prövade han lyckan som regissör till kortfilmen ”Little Surprises”. Dramat om en sammankomst inför ett bröllop imponerade så pass att den nominerades för Bästa kortfilm.
 
 

7. Ethan Hawke

 
Stjärnan är en av få som nominerats två gånger som skådespelare och två som manusförfattare. Samarbetet i ”Before”-trilogin med regissören Richard Linklater och motspelaren Julie Delpy visade sig vara väldigt fruktbart då alla tre skrev manus tillsammans och nominerades för de två sista filmerna, ”Bara en dag” och ”Before Midnight”.
 
 

8. Max Martin

 
Musikjätten har plöjt vägen åt världsstjärnor som få med fler hits och miljoner än man kan räkna. Det är kanske inte en chock att hans koppling till det stora filmpriset har med just musik att göra. Tillsammans med Justin Timberlake och Shellback skrev han ”Can’t Stop This Feeling” för filmen ”Trolls” och trion nominerades för Bästa sång.
 
 

9. Melissa McCarthy

 
Komediennen är knappast känd för tunga filmroller av Oscarstyp men faktum är att hon nominerats hela två gånger under senaste decenniet. Den första var för sin genombrottsroll i ”Bridesmaids”, en av få komedier som uppmärksammats av juryn. Den andra för den mer dramatiska huvudrollen i verklighetsbaserade ”Can You Ever Forgive Me?”.
 
 
 

10. Dolly Parton

 
Countrystjärnan är en av få som nominerats till både Oscar, Grammy, Tony och Emmy. Bägge Oscarsnomineringarna var inte oväntat för hennes talang som låtskrivare. Den första var ikonisk ”9 to 5” från komedin där hon själv spelade. Den andra var hela 25 år senare för låten ”Travelin’ Thru” som hon skrev speciellt för filmen ”Transamerica”.
 
 
Vilka Oscarsnomineringar har förvånat dig genom åren?
| 18 april 2021 12:00 |