Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 april 2021 | 12:00

Oscar, var är du? 8 vinnare som mist sin statyett

Även eftertraktade Oscarsvinnare är vanliga människor, och liksom plånböcker och mobiltelefoner så kan deras guldstatyetter försvinna.
En Oscar är troligen det mest prestigefyllda filmpris en skådespelare kan vinna och guldstatyetten är hett eftertraktad. Men det är inte alla som bryr sig om eller klarar av att hålla reda på den. Här är några stjärnor som på olika sätt blivit av med den gyllene gubben.
 
 

Marlon Brando

 
Legenden lyckades på sin tid bli av med båda sina Oscars, som han vann för ”Storstadshamn” och ”Gudfadern” respektive. I sin självbiografi skrev han att den första försvunnit med tiden på okänd plats. Den andra – som han (ö)känt sände en kvinna från ursprungsbefolkningen för att ta emot på galan – påstod han aldrig blev skickad till honom som utlovat.
 
 

Jeff Bridges

 
Stjärnan vann för sin roll som alkoholiserad countrysångare i ”Crazy Heart” men redan nästa år – när han igen var nominerad, för ”True Grit”, - var guldgubben borta. Enligt Bridges hade den varit på flertal olika ställen innan den försvann. Då en andra vinst uteblev så hoppas han fortfarande på att den ska dyka upp.
 
 

Bing Crosby

 
Den legendariske sångaren vann för sin huvudroll i ”Vandra min väg” och beslöt sig för att stolt ställa ut den på sitt gamla universitet. Där försvann den och ersattes med en Musse Pigg-figur 1972. Det var dock ett studentbus av en anonym som i skoltidningen motiverade det med att locka fram ett skratt. Guldgubben återfanns snart igen.
 
 

Matt Damon

 
Tillsammans med parhästen Ben Affeck vann Damon Oscar för manuset till ”Good Will Hunting” 1998. Dessvärre hade han och hustrun översvämning i sin New York-lägenhet medan de var bortresta. Oscarstatyetten befann sig i hemmet vid händelsen och Damon har inte sett den sedan dess.
 
 

Whoopi Goldberg

 
Komediennen, som vann för sin biroll i “Ghost”, sände 2002 sin Oscar för att tvättas och putsas upp. Den kom dock aldrig fram då någon på vägen stal den ur paketet för att sedan dumpa den i en papperskorg på en flygplats i Ontario. Goldberg har sedan hon fick den tillbaka sagt att statyetten aldrig igen kommer lämna hennes hus.
 
 

Angelina Jolie

 
Skådespelaren uppmärksammades för sin underliga kyss med sin bror när hon vann för sin biroll i ”Stulna år” år 2000. Hon gav senare statyetten till sin mamma, Marcheline Bertrand, då hon anser att det inte är bra att omge sig av priser. Bertrand avled dock 2007 och efter det har ingen sett skymten av priset.
 
 

Jennifer Lawrence

 
“Silver Linings Playbook”-stjärnan gav, liksom Jolie, sin Oscarstayett till sin mamma för att bevara den i familjehemmet i Kentucky. Enligt Lawrence kan den vara där eller någon annanstans men att hon inte håller koll på var den befinner sig.
 
 

Vivien Leigh

 
Lika ikonisk som Scarlett O’Hara i ”Borta med vinden” som Blanche i ”Linje lusta”. Hon tog hem en Oscar för bägge rollerna men den senare stals av inbrottstjuvar i hennes London-hem på 1950-talet. Hon fick senare en ny av filmakademin. På 1990-talet, långt efter Leighs död, sålde hennes dotter statyetten för ”Borta med vinden” för rekordhöga summan 510 000 dollar.
 
Vems Oscar skulle du vilja lägga vantarna på?
| 11 april 2021 12:00 |