LISTA

Skribent

MovieZine

14 januari 2023 | 19:00

10 stora Netflix-filmer att se fram emot 2023

En snut återvänder till Hollywood och David Fincher regisserar en lönnmördare. 2023 ser verkligen ut att bli en spännande tid hos streamingjätten.
Netflix har en minst sagt intressant katalog med filmpremiärer att se fram emot under 2023. Det rör sig om topptitlar i form av en Zack Snyder-regisserad rymdopera till svensk gisslanthriller av Fares Fares. Det kommer med andra ord att släppas många lovande originalfilmer hos Netflix och därför har vi tagit tillfället i akt och utan inbördes rangordning listat 10 filmer som du absolut bör hålla utkik efter.
 
 

1. The Killer

 
Kanske en av nästa års mest efterlängtade filmer. David Fincher, som slog filmvärlden med häpnad i och med ”Fight Club” och ”Seven” (för att bara nämna några!) återvänder till thrillergenren, hans hemmaplan. Fincher har alltså en (troligtvis) rejält gastkramande storfilm på gång.
 
”The Killer” är baserad på en fransk serieroman med titeln ”Le Tueur”, skriven av Alexis Nolent, där vi får följa en namnlös lönnmördare som sakta får ett allt försämrat sinnestillstånd. Michael Fassbender kommer gestalta den iskalle mördaren. Extra spännande är det att Fincher har strålat samman med manusförfattaren Andrew Kevin Walker för detta projekt, samme man som skrev manus till ”Seven”. Vi håller tummarna att ett premiärdatum avtäcks snarast.
 
 

2. Snuten i Hollywood: Axel Foley

 
Nästan 30 år senare återvänder Eddie Murphy som den rappkäftade Detroit-polisen Axel Foley, hans kanske mest ikoniska roll. I den fjärde installationen reser Axel Foley till Beverly Hills för att utreda poliskorruption efter en väns död, med sig har han sin dotter och hennes ex-pojkvän. Eddie Murphy får även sällskap av Joseph Gordon-Levitt i en än så länge okänd roll. Vem vet, kanske får vi se fler bananer i avgasrör och udda snutpar? Släpps någon gång i år.
 
 

3. Rebel Moon

 
Du är nog inte ensam om att tycka att det låter som en ”Star Wars”-titel. ”Rebel Moon” som regisseras av Zack Snyder sägs vara en omgjord version av den ”Star Wars”-film som han tidigare pitchade för Lucasfilm. Dock fick den nobben...och nu återuppstår den i form av en episk rymdopera om kolonisering och tyranni. Akira Kurasawas ”De sju samurajerna” ska också vara en av Snyders inspirationskällor.
 
Vi kan knappt bärga oss för att få se Sofia Boutella, Charlie Hunnam och Anthony Hopkins i vad som kan komma att bli streamingjättens egna ”Star Wars”-franschise. Med spänning inväntar vi ett premiärdatum.
 
 

4. You People

 
Redan den 27 januari kan vi se Jonah Hill i Netflix nya romantiska komedi. Förbered dig på fnissfest när vi får följa ett nykärt par som möter samhällets förväntningar och kulturkrockar. Jonah Hill får sällskap av Lauren London och fler stora stjärnor som Julia Louis-Dreyfus, Eddie Murphy och David Duchovny.
 
 

5. The Old Guard 2

 
En superhjältefilm för dig som är trött på superhjältefilmer, lite så kan man beskriva ettan där vi får följa ett gäng legosoldater som varken åldras eller tycks ta skada. Det är den ”enda” förmågan de har i ”The Old Guard” som är en riktigt underhållande actionfilm baserad på serieromanen med samma namn.
 
År 2023 är det alltså dags för legosoldaterna att göra comeback med Charlize Theron i spetsen. Med sig denna gång har de Uma Thurman och Henry Golding i rollensemblen. Om de två också kommer spela överpigga tusenåriga soldater vet vi inte, ännu.
 
 

6. The Mother

 
”The Mother” ser ut att bli en nagelbitande lönnmördarthriller från regissören Niki Caro som bland annat gjort Disneys live action-version av ”Mulan” och ”Whale Rider”. J.Lo axlar rollen som före detta lönnmördare som måste fly från sitt förflutna samtidigt ska hon skydda en dotter som hon tidigare övergivit. Det ser ut att bli en stenhård thriller i samma anda som ”Leon”. Premiär i maj 2023.
 
 

7. A Day and a Half

 
Medan brorsan gör storslam i tv-spelsindustrin ska Fares Fares göra sin regidebut. Fares-bröderna är minst sagt kreativa och har många strängar på sina lyror. ”A Day and a Half” blir en Netflixpaketerad thriller inspirerad av en verklig gisslansituation där en man tar sin ex-fru som gisslan för att kunna förenas med sin dotter. Fares Fares står för regi och manus (med Peter Smirnakos) samtidigt som han spelar polis framför kameran. Förutom Fares ser vi också Alma Pöysti och Alexej Manvelov i rollerna. Streamingpremiär någon gång under 2023.
 
 

8. Havoc

 
Visst har du sett Netflix sektthriller ”The Apostle” som doftar ”The Wicker Man”? Om inte så gör det, den är frän. Någon gång i år är nämligen filmens regissör Gareth Evans tillbaka med ännu en ny thriller. I denna originalfilm från Netflix får vi följa en kommissarie som ska rädda en politikers son som försvunnit i den undre världen, allt efter att en droghandel gått snett. Rollistan är stjärnspäckad med bland annat Tom Hardy, Forest Whitaker och Timothy Olyphant.
 
 

9. One More Time

 
Ännu en svensk originalfilm på väg från Netflix (håll utkik i vår). Tänk om man plötsligt vaknade upp på sin 18-årsdag. Det är något som 40-åriga Amelia får erfara och om man ska tro henne så är det inte så glamoröst som det kanske låter, framförallt om man ständigt vaknar upp på samma dag och inte vet hur man ska ta sig tillbaka. ”One More Time” ser ut att bli en charmig tidsresekomedi med ett helkul ”Måndag hela veckan”-koncept. Millennials kommer med stor sannolikhet att mysa av nostalgi då det är år 2002 som Amelia slungats tillbaka till. Amelia spelas av Hedda Stiernstedt och filmen regisseras av prisbelönade Jonatan Etzler.
 
 

10. Maestro

 
Efter succén med ”A Star is Born” återvänder Bradley Cooper med ett till musikrelaterat drama, denna gång en biopic om tonsättaren Leonard Bernstein (mest känd för att ha tonsatt musikalen ”West Side Story”). ”Maestro” kommer mest zomma in på historien om Leonards komplicerade relation till sin fru, skådespelerskan Felicia Montealegre Bernstein, som han var gift med två gånger under 25 år.
 
Cooper kommer axla rollen som Leonard och Carey Mulligan som frun Felicia. Förutom att skådespela kommer även Cooper att regissera samt producera tillsammans med tunga namn som Martin Scorsese, Steven Spielberg samt Todd Phillips.
 
Vilken Netflixpremiär ser du mest fram emot i år? Kommentera gärna nedan.
| 14 januari 2023 19:00 |