Film

Skribent

MovieZine

29 september 2023 | 13:45

10 minnesvärda citat från Dumbledore

Både Michael Gambon och Richard Harris har bjudit på många kloka och minnesvärda citat i "Harry Potter"-filmerna.
Vi vet att Hogwarts är en fiktiv plats. Men mycket av det som händer och sägs i filmerna resonerar ändå väldigt starkt med oss i mugglarvärlden – inte minst de gångerna the headmaster of Hogwarts sagt något klokt eller förbluffande.
 
I samband med Michael Gambons bortgång vill vi minnas hans mest ikoniska roll, och ger därför tio minnesvärda citat från allas favoritrektor, förebild och en av den fiktiva världens mäktigaste trollkarlar: Albus Dumbledore.
 
Large 9329008fbf2006e84542662add27e43a halfblood
 

1. “It is important to fight and fight again, and keep fighting, for only then can evil be kept at bay though never quite eradicated.” - Harry Potter och halvblodsprinsen

 
Kanske låter detta som ett citat från en spirituell gym-bro med en “ryck upp dig”-attityd. Men när du hör Dumbledore uttala dessa ord med lugn och värme, kan du inte annat än känna dig uppmuntrad och bekräftad, framförallt inför trösklar och motgångar, stora som små. 
 
Large 9329008fbf2006e84542662add27e43a goblet dumbledore
 

2. “It matters not what someone is born, but what they grow to be.” - Harry Potter och den flammande bägaren

 
När Harry Potter retas av andra Hogwartselever för hans bakgrund, får han höra dessa ord från Dumbledore. Och det är något vi också kan tänka på. Vi har alla olika förutsättningar och bakgrunder. Men vi kan alltid välja vem vi själva vill vara genom våra handlingar. 
 
Large 9329008fbf2006e84542662add27e43a azkaban
 

3. “Happiness can be found even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.” - Harry Potter och fången från Azkaban

 
Kanske en av de mest delade citaten efter Gambons bortgång. Hopp är ett genomgående tema i Harry Potterfilmerna, och i tuffa tider är det då, likt ett ljus, den måste hållas levande. 
 
 

4. “The truth is a beautiful and terrible thing, and should therefore be treated with great caution.” - Harry Potter och de vises sten

 
Sanningen är ömtålig, och måste därför hanteras varsamt. Den kan också vara läskig ibland. Men den är helt ovärderlig. Detta citat från Dumbledore har hjälpt många människor att förstå vikten av att vara ärlig med sig själva och andra.
 
 

5. “Did you put your name in the Goblet of Fire?” Dumbledore asked calmly. - Harry Potter och den flammande bägaren

 
You know it, internet. Det här citatet kanske är långt ifrån sentimentalt och en tvärnit från de föregående citaten. Men den är utan tvekan minnesvärd. Citatet ovan är taget från boken “Harry Potter och den flammande bägaren”, där Dumbledore, med en lugn inställning, konfronterar Harry Potter efter att han gjort något otillåtet.
 
Internet tyckte därför att det var väldigt underhållande att skapa korta videoklipp där de jämför citatet i boken med scenen i filmen. I filmen är Dumbledore, i stark kontrast med det som står i boken, rosenrasande och trycker upp Harry Potter mot väggen när han sedan levererar repliken långt ifrån lugnt. 
 
 

6. “Your honesty is a gift, even if at times a painful one.” - Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter

 
Redan tidigt i sitt liv värderade Dumbledore sanningen, hur ont den än gjorde. Att uppskatta och värdera den egenskapen hos andra, framförallt närstående, såg han som en dygd. Kanske är det genom hans strävan efter sanning och rättvisa som starkt bidragit till att han blev ansedd vara en av de mäktigaste trollkarlarna i Wizarding World.
 
 

7. “After all, to the well-organized mind, death is but the next great adventure.” - Harry Potter och de vises sten

 
Likt förra citaten, så är Dumbledore inte rädd för att prata om döden. Hogwartsrektorn anser att döden inte är något att vara rädd för, utan snarare något att se fram emot som en ny början. Ett citat som har hjälpt många människor att hantera sin dödsångest.
 
 

8. “There will be a time when we must choose between what is easy and what is right. But remember this. You have friends here. You are not alone.” - Harry Potter och den flammande bägaren

 
Att ta svåra beslut är oundvikligt. Ännu svårare är att navigera mellan vad som är lättillgängligt, och vad som är rätt. Om man nu ens vet vad som är rätt. Men det blir lättare när man inte är ensam, och vågar förlita sig på de människor som bryr sig om en. 
 
 

9. “Do not pity the dead, Harry. Pity the living, and, above all those who live without love.” - Harry Potter och dödsrelikerna, del 1 

 
Utan att spoila, så är detta från en av de starkaste scenerna i filmen. Citatet uppmanar oss att komma ihåg vad och vilka vi har här just nu. “I know that the ones who love us, will miss us” svarade Keanu Reeves på Stephen Colberts fråga om vad han tror händer när vi dör. Vi kan sörja, men vi kan också ta vara på, och ta hand om, de vi redan har.
 
 

10. “While we may come from different places and speak different tongues, our hearts beat as one.” - Harry Potter och den flammande bägaren 

 
Efter många traumatiska händelser som drabbar Hogwarts, ser Dumbledore det som ytterst nödvändigt att bevara sammanhållningen på skolan. Trauman och tragedier förstör. Och när något förstörs, kan det lätt splittra oss som grupp och samhälle. Men för att något måste återuppbyggas, måste man svälja sin stolthet och se likheterna med medmänniskan, istället för att fokusera på olikheter. 
 
Paul Dakwar
| 29 september 2023 13:45 |