Film

Skribent

Peter Lithell

16 april 2015 | 18:00

10 höjdare vi minns från "Total Recall"

“Get your ass to Mars!” Tro det eller ej men det har gått tjugofem år sedan Arnold gick bananas på den röda planeten. När en kolonisering av Mars nu trendar på riktigt är det ett förträffligt tillfälle att hylla den smällkaramell till science fiction-pärla Total Recall är. Sadistiskt övervåld, mutanter, minnesluckor och en Arnold i högform; här är några av höjdpunkterna vi minns. Eller?
Det nederländska projektet Mars One planerar as we speak att skicka fyrtio civilpersoner till Mars om tio år. Trots att resan innebär en enkelbiljett är det fler än 200 000 personer som har anmält sig. Visst är det en härlig tanke? Let’s face it, om vi nu skall kolonisera en ny planet, vilka är bättre lämpade än människor som uppenbarligen inte har något att förlora? Det skall bli spännande att följa projektets utveckling. Tills det hela är igång tycker jag vi kan götta oss med lite härlig Mars-kolonisering på vita duken. Total Recall fyller 25 år och gav oss redan år 1990 en bild av vad som egentligen försiggår på Mars. Minnet har dock en tendens att svika, så låt oss se tillbaka på några av höjdpunkterna hos jubilaren. 

1. Popeyes


Arnies återkommande mardröm om den röda planeten sätter snabbt standarden för resten av filmen. En olycka händer så lätt på Mars. Ett snedsteg och ditt visir är sprucket; poff och ögonen hoppar ur sina hålor. Inte så pjåkiga dockeffekter trots allt. Som tur är kan en nyvaken Arnold lätta på mardrömsspänningarna genom lite tröstsex med Sharon Stone. Men kan han verkligen lita på frugan? NEJ! Hon är jättelömsk, men vi tar det senare...

897f6eb1cacf338f7e01c9dc22d055e2 unnamed

2. Läskiga tvåveckors-tanten


Arnold förklädd som tjöck Försäkringskassan-tant; en bild svår att få ur huvudet. Mantrat “Two Weeks” borrar sig in i hjärnbarken och vips; Total Recall gick från sci-fi till Lynchiansk skräckfilm. Effekterna med tanthuvudet funkar sådär även om ambitionen uppenbarligen var god. Var fick det där röret som skjuts ut ur örat plats om hans riktiga huvud gömde sig inuti dockans? Muppversionen av Arnold har för övrigt en lite väl obehagligt död blick. 


3) Johnny Cab


Framtidens mardrömstaxi är här! Johnny Cab kör dig gladeligen vart du vill så länge din destination är helvetet. Som tur är visar Arnold var skåpet skall stå och slaktar, likt 90 % av alla andra karaktärer han träffar, även taxi-Johnny.
 
897f6eb1cacf338f7e01c9dc22d055e2 unnamed 4

4. Näsan


Arnold har, i jakten på sin sanna identitet, här fått tag på en inspelning gjord av honom själv som förklarar hur landet ligger. “Get your ass to Mars”. NEJ! Andra Arnold är också jättelömsk. Damn, vi tar även det senare… Arnold berättar i alla fall för Arnold att han har en bugg inplanterad i skallen som måste plockas bort genom näsan. En bra praktisk specialeffekt även om gemene mans bihålor troligen inte tillåter sådan flexibilitet. Aj aj, hursomhelst. 

897f6eb1cacf338f7e01c9dc22d055e2 unnamed 3

5. Skilsmässan


En klassisk Arnoldsk one-liner, levererad med precis rätt brytning. Frugan spelad av Sharon Stone visade sig jobba för storskurken och var bara placerad hos Arnold för att övervaka honom. Bilden av deras äktenskap var bara ett inplanterat minne utfört av minnestripps-företaget Rekall. Det var ju så att Arnold besökte Rekall i början av filmen för att via minnesinplantat få leka hemlig agent på Mars. Trippen sket sig då det visade sig att han redan hade ett riktigt minne av att vara hemlig agent på… Mars. 


6. Mutanter… 


Väl på Mars letar Arnie efter Kuato, som sägs vara ledaren för rebellstyrkan som ska störta filmens skurk Cohaagen. I Mars red-light district springer han på en drös goa mutanter med diverse deformationer tack vare dåligt strålningsskydd. Bland andra den, på internet välkända, trebröstade damen….

897f6eb1cacf338f7e01c9dc22d055e2 unnamed 2

7. …fler mutanter… 


… men låt oss heller inte glömma Benny Guldfot, den gladlynta taxiföraren som hjälper Arnold att fly när Cohaagens män stormar baren de hänger i. NEJ! Benny går inte att lita på då han är sjukligt lömsk och jobbar för Cohaagen. Benny har, förutom sitt glada humör, även en alien-arm. Var det allt säger ni? 

897f6eb1cacf338f7e01c9dc22d055e2 unnamed 6

8. ...  överallt mutanter


Nix, för här kommer Kuato, en parasitisk tvilling som bor i sin brorsas mage. Kuato är lite som Yoda fast mindre grön och mer bihang. Han visar Arnold att det finns en Alien-reaktor som kan göra luften på Mars andningsbar. Något Cohaagen inte diggar då han för tillfället har monopol på lufttillförseln på den röda planeten. 

897f6eb1cacf338f7e01c9dc22d055e2 unnamed 1

9. Blodbaden


Jakten på alienreaktorn fortsätter efter att Arnold blivit tillfångatagen av Cohaagen. NEJ! Cohaagen är löm.. Ok, Cohaagen var lömsk från början, ingen överraskning där. Hans plan däremot, den är fan lömsk. Det visar sig att Arnolds karaktär egentligen jobbat för Cohaagen från början men att han fått ett falskt minne inplanterat. Detta fick honom att tro att han var en good guy-agent och ledde Arnie till att infiltrera mutanterna och dess ledare Kuato. När vi nu börjar närma oss slutet av filmen kan vi konstatera att splatterfaktorn i Total Recall varit sanslöst hög. Kulhål stora som middagstallrikar, avslitna lemmar och hinkvis med blod. Det görs inga högbudgetfilmer med den här våldsnivån längre. Då skall även tilläggas att filmen fick trimmas en del för att få R-rating istället för X. Paul Verhoeven är för go...


10. Vilka minnen?


Satans vad snårigt det hela blev. Filmen slutar på ytan rätt muntert; Arnold aktiverar reaktorn så att alla kan andas, skurken dör och hjälten får avsluta med att pussa på sin nya tjej. Det finns dock mycket som tyder på att allt egentligen är skitdeppigt. Hela filmen går ut på att Arnolds karaktär besöker Rekall för att få leva ut en agentfantasi på Mars genom företagets minnespaket “Blue Sky on Mars”. Eller som Rekall förklarar: “ Du är en superagent som jobbar undercover på ett viktigt uppdrag. Alla försöker döda dig. Du träffar en vacker, exotisk kvinna. Du kan vara säker på att när trippen är över så har du fått tjejen, dödat skurkarna och räddat hela planeten. Även om det verkar som att Arnold vaknar upp mitt under minnesproceduren, är allt som sker därefter en del av drömpaketet. I slutscenen kysser han sin nya kärlek under en blå Mars-himmel och frågar sig om det hela är en dröm. En ljuspunkt uppstår som växer och tar över hela bilden. Enligt regissören är detta en representation av Arnolds mentala sammanbrott där han fortfarande sitter i stolen hos Rekall inväntandes en lobotomi. Klockrent. 

897f6eb1cacf338f7e01c9dc22d055e2 unnamed 5
| 16 april 2015 18:00 |