Serie

Skribent

MovieZine

22 augusti 2016 | 21:00

10 gadgets som ”Star Trek” var först med (och som vi alla använder idag)

Originalserien "Star Trek" firar 50 år den 8 september. Titta tillbaka på några av rymdcrewets sci-fi-prylar som nu har blivit verklighet.
Manusförfattarna bakom ”Star Trek” var ofta långt före sin tid, när de kom på några av de tekniska manicker som skulle underlätta livet i rymden för Enterprises besättning. Många av prylarna vi sett i serierna och filmerna är inte längre science fiction utan har blivit verklighet - ibland sånt som vi inte skulle klara oss utan idag.

Fox Home Entertainment har satt ihop en trevlig lista med 10 favoritgrejer som "Star Trek" visade upp innan de var verklighet, kolla in:1. PC:n 


I ”Star Trek: The Original Series” syntes personliga datorer i kontrollrummet på Enterprise. Fem år efter att ”The Original Series” slutat sändas introducerade Ed Roberts sin Altair 8800, namngiven efter en galax i ”Star Trek”. Altair 8800 anses allmänt som världens första personliga dator. 

2. Padda


Redan i ”The Original Series” i slutet av 60-talet användes små elektroniska plattor där Captain Kirk godkände olika projekt med sin signatur. Det skulle dröja ända till 1989 innan den första officiella paddan (GRIDPad) existerade.3. Bärbara minnen


I ”The Original Series” sparade man information på bärbara minnen i form av fyrkantiga diskar. Sedan dess har bärbara minnen utvecklats från sladdriga floppy discs till dagens små USB-minnen.

4. Biometri


Detta är vetenskapen om att kunna identifiera en person genom olika personliga karaktärsdrag. Star Trek använde sig bl.a. av röstidentifiering, en identifieringstyp som inte är helt ovanlig idag.

5. Trådlösa hörlurar/öronsnäckor


Flera av ”Star Treks” karaktärer använde sig av trådlösa hörlurar/öronsnäckor för att ta emot information. Det var först år 2000 som den första trådlösa Bluetooth öronsnäckan introducerades för allmänheten.6. Söksystem


I ”Star Trek” hade man ett söksystem som gjorde att man snabbt kunde hitta var rymdskeppspersonalen befann sig. Det var inte förrän nästan 30 år senare, 1995, som det som i den verkliga världen kom att kallas GPS började bli tillgängligt för allmänheten.

7. Skjutdörrar


”Star Trek” använde sig konstant av skjutdörrar. Idag ser man det i hissar och på en del andra ställen (dock sällan hemma hos folk).

8. Handdator


En liten handdator användes flitigt i ”Star Trek”. Den hade inget tangentbord utan man matade in information med att trycka på skärmen. Idag är det en självklarhet i varenda mobiltelefon.9. Storbildsskärm


I kontrollrummet på Enterprise fanns en storbildsskärm som hjälpte Captain Kirk & Co att hålla koll på omgivningen och rymden runt omkring dem. Storbildsskärmar finns idag inte bara i påhittade rymdskepp utan i så gott som varje hem. 10. Kommunikator


Redan i den allra första ”Star Trek”-serien, ”The Original Series” åren 1966-1969, använde man sig av en liten handstor elektronisk sak som man kunde kommunicera med. Genom de olika ”Star Trek”-serierna har denna kommunikator sedan utvecklats. I ”Star Trek” kallades den Communicator. Vi kallar den mobiltelefon.

Källa: Fox, bilder: Screenrant
| 22 augusti 2016 21:00 |