Serie

Skribent

Henrik Skapare

19 maj 2017 | 18:00

10 frågor vi vill ha besvarade i den nya säsongen av "Twin Peaks"

Listan kan göras hur lång som helst, men det här är 10 frågor som vi bara måste få svar på när ”Twin Peaks” återkommer för sin tredje säsong.
Observera att texten innehåller spoilers för de första två säsongerna av ”Twin Peaks” och långfilmen ”Twin Peaks: Fire Walk with Me”.
 

1. Vilka gick levande ur det sista avsnittet?

 
I ett sista desperat försök att få serien förlängd med ytterligare en säsong passade Lynch och gänget på att slänga in så många cliffhangers de bara kunde i det sista avsnittet. Förbluffande många hade med liv och död att göra.

Slog Will Hayward ihjäl Ben Horne i blint raseri? Dog Audrey, Pete Martell, Andrew Packard och Dell Mibbler i bankexplosionen? Överlevde Annie Blackburn prövningarna i Black Lodge? Var det slutet för Windom Earle när Bob tog hans själ? Hann Leo Johnson bli räddad innan han fick spindelburen över sig? Spänningen är olidlig!
 

2. Vad har Dale Cooper haft för sig sedan sist?

 
Att Bob har flyttat in i Dale Coopers kropp vet vi, men vad händer nu? Ett möjligt scenario är såklart att han ballar ur direkt och börjar mörda unga kvinnor åt höger och vänster – men så behöver det inte alls vara.

Leland Palmer fick trots allt påhälsning av Bob redan som liten grabb - och han hann både bilda familj och utbilda sig till advokat innan någon började misstänka att han livnärde sig på rädsla och smärta. Kommer Cooper klättra inom FBI? Gifta sig? Skaffa barn? Köpa den där fastigheten som han så ofta pratade om?
 
 

3. Vad innebär den blåa rosen?

 
När den nya säsongen utannonserades var det många som tog för givet att man skulle tona ner den svårtillgängliga och mörka prequel-filmen ”Twin Peaks: Fire Walk with Me” och dess smörgåsbord av interdimensionella absurditeter. Men så var det inte alls. Tvärt om har Lynch sagt att filmen från 1992 kommer att ha stor betydelse för den nya säsongen.

En annan indikation på filmens betydelse är Entertainment Weeklys omtalade ”Twin Peaks”-omslag. På bordet framför Lynch ligger nämligen en blå ros.

I långfilmen introducerades rosen som en slags symbol för det okända, oförklarliga och övernaturliga. Kan det rent av vara så att FBI-chefen Gordon Coles ”blå ros-fall” har någonting att göra med flygvapnets Project Blue Book, som Garland Briggs var inblandad i?
 
 

4. Vad är garmonbozia, och hur funkar det?

 
Det råder ingen brist på knasiga inslag i ”Twin Peaks”. Ett av de allra knasigaste introducerades som en tillsynes obetydlig detalj i tv-serien, för att få desto mer utrymme i långfilmen. Vi pratar så klart om den majsstuvning som Donna levererar till Mrs. Chalfont och hennes trollande barnbarn.

I filmen kallas denna osmakliga och föga bildsköna maträtt garmonbozia (”smärta och sorg” enligt undertexterna), och verkar vara någon slags valuta som de dimensionsöverskridande varelserna livnär sig på. Filmen antyder att garmonbozian skulle utvinnas ur mänskliga offer, men hur fungerar det egentligen? Och varför majsstuvning?

Filmens medförfattare Robert Engels har i efterhand berättat att det åtminstone fanns idéer om att demonerna Bob och Mike skulle komma från en planet gjord av just majsstuvning. Men det spåret har man förhoppningsvis skrotat.
 
 

5. Vem ska ta över efter Bob?

 
Okej, det här handlar kanske inte om seriens handling, men vi kan bara inte släppa frågan: vem ska spela Bob?

En ny Truman? Visst! En ny Donna? Ge oss! Men Frank Silva – kulissarbetaren som av misstag fångades av kameran och blev seriens stora elaking – gick bort redan i mitten av nittiotalet, och han går bara inte att ersätta.

Visst finns det några skådespelare i den 217 namn långa rollistan som med lite fantasi skulle kunna passa i grått hår och jeansjacka – men nej.

En CGI-skapelse à la Moff Tarkin hade inte heller varit något vidare, men borde man inte ha hittat lite oanvänt Bob-material när man plockade ihop bortklippta scener till ”The Missing Pieces” häromåret?
 

6. Är Josie kvar i träknoppen?

 
Den första karaktären vi får se i serien är också en av de mest hatade. Anledningarna till att ingen verkar tycka om Josie Packard är flera, men att hon är vidrigt manipulativ och att hennes sidohistorier tenderar att vara några av seriens mest sövande är definitivt bidragande.

Till slut får hon dock möta sitt öde, i en av de konstigaste och mest oväntade scenerna i hela serien.
 
Utan att ha fått någon som helst indikation på att Josie skulle ha någonting med seriens övernaturliga element att göra dyker både Bob och den dansande dvärgen upp i hennes sista stund. Och det slutar inte där: i en tafflig cgi-animation får vi nämligen se hur hennes själ fängslas i en träknopp på nattduksbordet! ”Vad hände med Josie?” skanderar Bob hånfullt - och det undrar vi också.

I ett senare avsnitt antyds det att hennes ande skulle leva kvar i hotellets timmerväggar, men efter det lämnas hennes öde helt okommenterat. Förmodligen skulle vi ha fått veta mer om serien hade blivit förlängd, men istället har det blivit ett av seriens största frågetecken.
 
 

7. Vem är Judy?

 
David Lynch var inte särskilt nöjd med hur serien hade utvecklats mot slutet, så när det vankades långfilm tänkte han minsann blåsa liv i mysteriet igen. Och herre jisses vad han blåste.

En av de lösa trådarna, som förmodligen skulle ha plockats upp i nästa film (om det hade blivit någon), är Judy. Judy kommer för första gången på tal när David Bowies tidsresande agent Phillips Jeffries dyker upp på FBI-högkvarteret (”Well now, I'm not gonna talk about Judy. In fact, we're not gonna talk about Judy at all, we're gonna keep her out of it”) under minst sagt mystiska omständigheter. En axelryckning kan tyckas, men sedan återkommer namnet en gång till. Strax innan eftertexterna rullar. Viskat av en apa.

Robert Engels, som var med och skrev manuset till filmen, har i intervjuer pratat om att att det fanns idéer om att Judy skulle vara Josies syster, men det har flera gånger dementerats. Kanske var Judy för Phillip Jeffries vad Laura Palmer var för Dale Cooper och vad Teresa Banks var för Chester Desmond?
 

8. Hur mår Annie?

 
”Hur mår Annie? Hur mår Annie? Hur mår Annie?” med tanke på att de sista orden som yttras av Cooper/Bob i säsong 2 är en ganska rak fråga hade det varit snudd på tjänstefel att inte besvara den.

Om du inte kommer ihåg vem Annie är (eller att Heather Graham var med i serien, för den delen) är det inte dig det är fel på. Hon kom nämligen in långt efter att de flesta slutat titta, som ett substitut för Audrey Horne i den kärleksrelation som manusförfattarna hade planerat för henne och Cooper (enligt boken ”Reflections: An Oral History of Twin Peaks” var det skådespelaren Kyle McLachlan som satte stopp för den saken).

Efter att ha vunnit skönhetstävlingen Miss Twin Peaks blev hon kidnappad av Windom Earle som använde hennes rädsla för att få tillträde till ondskans boning Black Lodge. I en av seriens sista scener offrade Dale Cooper sin själ för att rädda henne (anmärkningsvärt nog, med tanke på att han bara hade känt henne i en vecka!), men vad hände sedan?
 
 
Här kommer en möjlig spoiler för den som inte har läst boken ”The Secret History of Twin Peaks” av Mark Frost: Den som har satt ihop den fiktiva akten verkar har gjort ett rigoröst jobb med att förvanska historien i syfte att rensa upp minsta spår av Annie Blackburn (boken hävdar till exempel att det var Lana Milford som vann Miss Twin Peaks-tävlingen med sitt kontorsionistiska jazz-exotica-nummer, vilket såklart är helt befängt). Nu vill vi veta varför.
 

9. Finns Diane på riktigt, eller är det bara namnet på Coopers bandspelare?

 
”Diane, 11:30 a.m., February Twenty-fourth. Entering the town of Twin Peaks, five miles south of the Canadian border, twelve miles west of the state line...”
 
Dale Coopers inledande monolog är ett perfekt exempel på hur några välskrivna rader kan berätta väldigt mycket om en karaktär på väldigt kort tid. Och det hade inte varit möjligt utan Diane.

Sedan seriens start har det debatterats flitigt huruvida Diane är Coopers sekreterare eller om det är namnet på hans bandspelare. Att han skulle posta kassettbanden till sin sekreterare i Philadelphia varje morgon låter minst sagt omständligt, men å andra sidan skickar hon både öronproppar och några gamla nummer av snusktidningen Flesh World efter att han bett om dem.

I Scott Frosts spinoff-bok ”The Autobiography of FBI Special Agent Dale Cooper: My Life, My Tapes” är hon i allra högsta grad en verklig karaktär, och i en bortklippt scen från ”Twin Peaks: Fire Walk with Me” är det bara en dörrpost mellan oss och henne - men vi kan fortfarande inte veta säkert. Och om vi får se henne undrar vi naturligtvis vem som kommer att spela henne!
 
 

10. Vem har den mystiska uggleringen?

 
I tv-serien får vi besöka ugglegrottan där hällristningen påträffas. Där får vi även se den mystiska ugglesymbolen, som i prequel-filmen återkommer som motiv på en mycket betydelsefull ring.

Vad ringen innebär och vad den gör med sin bärare är minst sagt öppet för tolkning - och man blir inte ett dugg klokare av att läsa ”The Secret History of Twin Peaks” där den går som en röd tråd genom historien.

Vad vi vet är att den är viktig (så viktig att långfilmen från början skulle ha avslutats med hur den fick en ny ägare), men inte på vilket sätt eller varför.

Sist vi såg den satt den på Lauras Palmers finger, en ödesdiger natt i en övergiven tågvagn. Men var är den nu?
 
 
De fyra första avsnitten av nya "Twin Peaks" släpps på måndag på HBO Nordic. Vilka frågor ser ni fram emot att få besvarade? Kommentera nedan.
| 19 maj 2017 18:00 |