sponsrat

Skribent

Vanja Tomin

20 januari 2023 | 18:00

Topp 10 filmer som tar dig till en magisk värld

Mystiska platser, fyllda med magi och fantasy. MovieZine tar en närmare titt på 10 filmer där vanliga människor förvandlas till episka hjältar i främmande världar.
Artikeln presenteras i samarbete med Square Enix och nya spelet "Forspoken".
 
Fantasy som genre har alltid varit intressant då den har bred potential att tillfredsställa nästan alla tittare. Med sina ofta magiska element och fiktiva universum bjuder det på fascinerande historier, ofta inspirerade av mytologi och folklore.
 
Människans längtan efter att få uppleva det okända har skapat många spännande berättelser där en huvudperson, ofta med skavanker, flyttas till en främmande värld för att möta motgångar, få sin tro och sina förmågor prövade för att slutligen uppnå inre utveckling. Och samtidigt gärna rädda alla i sin närheten och världen såklart!
 
Just detta sker i kommande spelet “Forspoken” där Frey, en ung kvinna från New York, blir mystiskt teleporterad till den magiska världen Athia, och måste använda sina nya förmågor för att bekämpa monstruösa fiender och slutligen hitta vägen hem.
 
 
I lagom tid för det kommande fantasyspelet "Forspoken" guider vi er genom listan med 10 filmer som tar dig, och våra hjältar, till en magisk värld.
 

Trollkarlen från Oz (1939)

 
 
Lilla Dorothy (Judy Garland) och hennes söta hund Toto sveps bort av en tornado från sitt hem i Kansas till det magiska landet Oz. Under resan gång träffar dem på en levande fågelskrämma som vill ha en hjärna, en man av plåt som vill ha ett hjärta och ett ovanligt feg lejon som önskar sig mod.
 
Tillsammans beger de sig på en resa där de stöter på både en trollkarl, en elak häxa och annat märkligt. “The Wizard of Oz” är en riktigt klassiker i filmsammanhang och tar oss med på ett magiskt äventyr med Dorothy, hennes vänner och ett par röda skor in i en främmande värld.
 

Hook (1991)

 
 
Steven Spielbergs populära filmatisering av “Peter Pan”-sagan med Robin Williams som vuxna Peter Banning, Dustin Hoffman som en hämndlysten Captain Hook och Julia Roberts ger oss en charmig Tinkerbell.
 
Vuxna Peter är alldeles för seriös och tråkig advokat som fokuserar för mycket på sitt jobb, till den grad att han försummar sin familj. En dag kidnappar Captain Hook Peters barn, vilket tvingar Peter att återvända till Neverland för att hitta tillbaka till sig själv och möta sin fiende. Peter är extremt obekväm i den nya magiska plats han kommit till. Mycket arbete och självinsikt krävs för att han återigen ska bli “Peter Pan” och rädda sina barn från den onda kaptenen.
 

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet (2005)

 
 
För över 50 år sen skapade författare C.S Lewis den berömda världen kring legenden om Narnia som tilltalar både vuxna och barn. 2005 gjordes en ny filmatisering som blev starten på ytterligare två filmer av totalt sju böcker. Dock är framtiden oviss gällande de övriga delarna i filmserien och intresset från produktionsbolag är tyvärr svalt.
 
Historien om Narnia tar oss med på en spännande resa, fylld av äventyr och fantasy. Fyra syskon reser genom en magisk garderob till landet Narnia, och får där reda på att deras öde är att befria landet från onda krafter. Vid sin sida har de hjälp av ett mystiskt lejon, Aslan. Filmens antagonist, White Witch, spelas av Tilda Swinton som är som skapt för rollen.
 

Resan till jordens medelpunkt (2008)

 
 
En intelligent forskare (Brendan Fraser), hans brorson och deras guide tar på sig uppdraget att hitta forskarens försvunna bror. Resan tar forskaren och hans ekipage till en inre värld som är dold under jord, närmare bestämt, till jordens medelpunkt. Berättelsen är baserad på Jules Vernes berömda bok och enligt mig är filmen från 2008 den som bäst stämmer överens med boken viusellt sätt.
 
Filmen är färgsprakande och vacker, vi sätts in i historien snabbt och effektivt och därifrån är det en fröjdefull filmupplevelse. Häftiga miljöer, fantasifulla djur och växter blandas med lättsam komedi och spännande äventyr. Brendan Fraser tackade nej till uppföljaren “Journey 2: The Mysterious Island” (2012) och Dwayne Johnson fick istället ta över rodret.
 

Jumanji (1995)

 
 
Medan andra barn drömde om att få äta godis under veckans alla dagar drömde jag om att få spela och uppleva “Jumanji” i verkligheten. I filmen från 1995 med Robin Williams i huvudrollen som Alan, spelas ett magiskt brädspel där ett tärningskast har lika starkt bindande effekt som att signera ett juridiskt dokument.
 
Alan fastnar inne i “Jumanji” i 26 år, en tropisk djungel med livsfarliga djur och en skjutglad jägare. Till den dag då två föräldrarlösabarn hittar spelet och kastar rätt siffra med tärningen som för Alan tillbaka till verkligheten. Alans uppdrag blir nu att övertyga sin barndomsvän om att spela klart deras aktiva runda av “Jumanji” för att få ett avslut på det livsfarliga spelet
 
Filmen bjuder på massa fantasi, äventyr och spänning. En modern filmatisering har även gjorts 2017 och 2019 där brädspelet ersatts av ett tv-spel istället.
 

Harry Potter och de vises sten (2001)

 
 
Harry är en föräldraslös tanig pojke som bor under trappan i skrubben hos sin moster, morbror och kusin. Vid detta laget är Harry Potter väletablerad som fantasykaraktär och kräver ingen närmare presentation, men många glömmer var Harry kommer ifrån.
 
Till en början var Harry en relativt naiv och svag person. När han är 11 år och får sitt brev från trolldomsskolan Hogwarts och inser att han har magiska krafter, påbörjas hans resa mot inre och yttre utveckling. Det blir en lång resa genom sju böcker och åtta filmer som till slut leder honom till att möta sin största fiende och den mest ondsinta trollkarlen som någonsin existerat, Voldemort.
 

Bläckhjärta (2008)

 
 
En berättelse som visualiserar alla författares våta dröm, att allt som skrivs blir verklighet och öppnar dörren mellan den riktiga världen och vår fantasi. I filmen “Inkheart” med bland annat Brendan Fraser, Helen Mirren och Andy Serkis, upptäcker en tonårsflicka att hennes pappa har en magisk talang, han kan att ge liv åt karaktärer ur böcker, hennes pappa är en så kallad Silvertounge. När han läser ur en sagobok uppenbarar sig det han säger.
 
Berättelsen “Inkheart”, alltså den fiktiva boken som filmen handlar om, utspelar sig på medeltiden och är fylld av magiska varelser som ger oss ett fartfyllt äventyr. Våra hjältar måste hjälpa alla sagofigurer att gå tillbaka till sina böcker, samtidigt som en ond fiende som vill förstöra allt måste besegras. Filmen är baserad på en bokserie och teaterpjäs med samma namn. “Inkheart” är lättsam fantasy med intressanta karaktärer och ett underhållande koncept i filmform.
 

Stardust (2007)

 
 
Ett romantiskt fantasyäventyr som inte lyckades så bra i biosalongerna men har på senare år nästan fått en kultstämpelförklaring. Filmen har en imponerande ensamble med bland andra Charlie Cox, Ben Barnes, Clarie Danes, Michelle Pfeiffer och Ian McKellen som berättarröst.
 
Den unga mannen Tristan lovar att ge sin fästmö en stjärna som bevis på hans kärlek till henne. Stjärnan är dock en livs levande person, och det är fler än Tristan som är på jakt efter hennes magiska egenskaper. “Stardust” bjuder på allt; komedi, romantik, häxor, pirater och magi, allt sammanvävt till drygt två underhållande timmar där vi får följa Tristan på en fantasifull resa.
 
Filmen är ett måste att se, om så enbart på grund av att få njuta av Robert De Niro som tuff sjökapten när han dansar i korsett och kjol med en solfjäder i handen.
 

Atlantis - En försvunnen värld (2001)

 
 
Disney’s animerade version baserad på myten om östaden som försvann under vatten. Vi följer en ung lingvist vid namn Milo, röst av Michael J. Fox, som tillsammans med en grupp upptäcktsresande ger sig ut för att hitta den mystiska förlorade kontinenten Atlantis.
 
“Atlantis: The Lost Empire” har en mer seriös ton än andra klassiska Disney-filmer, medan vi följer vår nördiga hjälte Milo under sin tid i Atlantis, uppstår det konflikter som lyfter intressanta moraliska frågor. Filmen är ett hissnande magiskt och vackert äventyr, både visuellt och narrativt. Särskilt imponerande är att det atlantiska språket som invånarna, och Milo med sin ordbok, talar, var specifikt skapat för filmen. 
 

Den oändliga historien (1984)

 
 
Bastian är en ung pojke som lever ett trist liv. Han sörjer sin mors bortgång och plågas av mobbare i skolan. Vid ett tillfälle då han flyr undan sina mobbare, hamnar han i en bokhandel där ägaren visar honom en gammal sagobok, som han varnas för kan vara farlig.
 
Boken, som heter “The Neverending Story” handlar om Fantasia, ett fantasiland som hotas av The Nothing, ett mörker som förstör allt det rör vid. Riket behöver hjälp av ett människobarn för att överleva. När Bastian läser en beskrivning av sig själv i boken börjar han undra om Fantasia är verkligt och behöver honom för att överleva.
 
En magisk film med en förtrollande och fantasifull berättelse som berörde många när den kom, och som än idag anses av vissa vara en av de bättre fantasyfilmerna för hela familjen.
 

Det här är “Forspoken” 

 
I kommande actionrollspelet “Forspoken” får vi följa Frey Holland när hon mystiskt transporterats från New York City och blir fast i det magiska landet Athia. Ett förtrollat armband som kommunicerar med Frey är oförklarligt lindat runt hennes arm. Frey upptäcker att hon kan kasta kraftfulla trollformler och använder både magi och parkour-liknande rörelser för att ta sig fram i Athias vidsträckta landskap. Frey ger sin nya gyllene följeslagare smeknamnet "Cuff" och ger sig iväg för att hitta en väg hem.
 
Frey får snart veta att detta vackra land en gång blomstrade under välvilliga matriarker, som kallades Tantas, tills en förödande kraft förstörde allt den rörde vid. Djur och människor förvandlades till monster och det magiska landskapet blev delat i fyra farliga riken. I centrum av sina sönderslagna områden regerar Tantas nu som galna och ondskefulla häxor.
 
 
Frey verkar inte påverkas av den ondskefulla kraften och söker desperat efter en väg hem. Hon går motvilligt med på att hjälpa de sista återstående invånarna i Athia, som ser henne som sitt enda hopp. Freys resa genom detta märkliga och förrädiska land kommer att ta henne djupt in i korruptionens hjärta där hon måste kämpa mot monstruösa varelser, konfrontera de mäktiga Tantas och avslöja Athias hemligheter.
 
“Forspoken” är ett fantasyäventyr med snabba strider där det gäller att agera och växla mellan olika färdigheter och trollformler när man slåss. Med möjligheten att använda över 100 olika magiska krafter i spelet, upplevs “Forspoken” bäst på en Playstation 5.
 
 
Spelet har utformats för att utnyttja den fulla kraften i Playstation 5:s hårdvara och visar upp studion Luminous Productions ("Final Fantasy XV") filosofi om att erbjuda en spelupplevelse som aldrig tidigare, där den senaste tekniken kombineras med kreativitet.
 
Musiken i "Forspoken" som blandar moderna toner med fantasy, har komponerats av de BAFTA-belönade kompositörerna Bear McCreary ("God of War" och TV-serien "The Walking Dead") och Garry Schyman ("Bioshock"-serien).
 
”Forspoken” släpps till Playstation 5 och PC den 24 januari. Köp spelet här...
| 20 januari 2023 18:00 |