Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 juni 2019 | 19:00

10 filmer som inspirerade Ari Asters "Midsommar"

Ingmar Bergman och Roy Andersson finns bland influenserna i Sverige-skräckisen.
Regissören Ari Aster är redo att följa upp sin hyllade debut "Hereditary" med emotsedda "Midsommar". Från nattsvart familjedrama går han till sektthriller i fullt dagsljus. Nya filmen utspelar sig i Hälsingland, dit ett gäng amerikaner åker för att delta i ett traditionellt midsommarfirande... tror de.

Inför premiären berättar Aster för Indiewire om tio filmer som inspirerade honom inför arbetet med "Midsommar". Intervjun avslöjar också att idén - som kom från svenska producenter för fem år sedan - jämfördes med "Hostel", men i hans händer är resultatet mer av en modern "The Wicker Man".

Aster har bland annat låtit sig inspireras av Gaspar Noés psykedeliska mardrömmar och ryske filmskaparen Sergei Parajanovs drömlika miljöer. De har i sin tur påverkat scenografen Henrik Svensson och fotografen Pawel Pogorzelski i deras arbete på inspelningen i Ungern.
 
 
Filmens huvudpersoner är paret Dani och Christian, som länge varit nära att göra slut. Men de håller ihop efter en tragedi, och deras relation går igenom många prövningar i den norrländska midnattssolen. Aster tittade på flera filmer som handlar om uppbrott, bland annat "Scener ur ett äktenskap":

- Bergman är en av mina hjältar. Jag älskar honom och hans verk. Jag tänkte mer på honom under arbetet med "Hereditary" än "Midsommar", men "Scener ur ett äktenskap" är den ultimata filmen om att göra slut. Monologerna är brutala, säger Aster.

Regissören klassar sin film som en skräckfilm, eller "Folk horror" för att vara exakt. Men på listan nedan finns det få rysare. Bland annat hittas här Roy Anderssons "Sånger från andra våningen", som likt "Midsommar" hittar mycket svart humor i märkliga saker som händer i bakgrunden:

- Roy Andersson är en filmskapare som är väldigt viktig för mig. Speciellt "Sånger från andra våningen", som jag såg på bio 15 år gammal. Den förändrade mitt liv. Jag gjorde en kortfilm för länge sedan som jag försökte göra som Roy Andersson, men ingen kan härma Roy Andersson. Han skapar de perfekta bilderna, och han tar en månad på sig för att bygga upp varje miljö.
 
 
Här är de tio filmer som inspirerade "Midsommar":

1. "Modern Romance" (1981)
2. "Scener ur ett äktenskap" (1973)
3. "Dogville" (2003)
4. “The Color of Pomegranates” (1968)
5. “Shadows of Forgotten Ancestors” (1965)
6. "Sånger från andra våningen" (2000)
7. “Black Narcissus” (1947)
8. “The Tales of Hoffmann” (1951)
9. “Climax” (2018)
10. “Save the Green Planet!” (2003)
 
"Midsommar" får svensk biopremiär den 10 juli.
| 27 juni 2019 19:00 |