Film

Skribent

Lucas Mass

26 mars 2023 | 12:00

10 filmer som hoppas på Oscars 2024

Oscarsgalan har korat vinnarna bland förra årets filmer, nu är det dags för MovieZines Oscarsexpert Lucas Mass att blicka framåt.
Bara en dåre skulle redan försöka lista ut vilka filmer som kommer dyka upp på Oscarsgalan nästa år, men det är det vi ska försöka göra här.
 
Det här är inte riktigt ett försök att tippa vilka nästa galas stora hästar kommer vara utan mer en genomgång av vissa filmer som hoppas på att imponera Oscarsväljarna. Detta är baserat på filmens ämne, skådespelarval och filmskaparnas tidigare succéer.
 
 

1. Killers of the Flower Moon (Martin Scorsese)

 
Martin Scorsese och Leonardo DiCaprios sjunde film ihop handlar om en FBI-utredning av mystiska mord på medlemmar av Osage-stammen på 1920-talet. Utredningen leds av J. Edgar Hoover som, lustigt nog, är en historisk figur DiCaprio själv spelade en gång i tiden (men inte den här gången).
 
Manuset skrivs av Eric Roth som, sedan vinsten för ”Forrest Gump”, har Oscarsnominerats för hälften av alla filmmanus han har skrivit och Scorsese är såklart en av våra bästa levande filmskapare, så det är ingen tvekan om att ”Killers of the Flower Moon” har stora hopp för nästa prissäsong. Det är även värt att tillägga att det här är nyblivne Oscarsvinnaren Brendan Frasers nästa film.
 
 

2. Past Lives (Celine Song)

 
Debutanten Celine Song slog igenom hårt på Sundance med ”Past Lives” som redan nu har säkerställt sin plats som en av årets mest kritikerrosade filmer. Filmstudion A24, som precis hade en dunderträff med både ”Everything Everything All at Once” och ”The Whale” på Oscarsgalan, står för filmens distribution.
 
Huruvida ”Past Lives” kan leva upp till sin potential kommer delvis bero på om A24 inte hittar en annan film de väljer att fokusera på istället. Det här är inte precis en distributör som brukar sakna stora utmanare att välja mellan och kampanjbudgeten kan inte sponsra alla.
 
Large 3dbaa9aec33321a9426a688363de80e8 oppenheumer
 

3. Oppenheimer (Christopher Nolan)

 
Christopher Nolan gör en biopic om forskaren J. Robert Oppenheimers roll i utvecklingen av atombomben med en komiskt stor skara av prishyllade skådisar. Med andra ord är det här kattmynta för Oscarsväljarna. Även om Nolans brister med dynamiska karaktärer riskerar att sabotera ”Oppenheimer” från att uppnå sin fulla potential så kommer hantverket bli en stor utmanare i alla tekniska kategorier.
 
Large 3dbaa9aec33321a9426a688363de80e8 dune2
 

4. Dune: Part Two (Denis Villeneuve)

 
Denis Villeneuves första ”Dune” tog hem hela sex Oscars, med fyra nomineringar utöver det för bland annat bästa film och bästa manus på förlaga. Det finns en möjlighet att uppföljaren inte bara upprepar utan kanske till och med plockar hem större kategorier likt hur galan använde ”Konungens Återkomst” som en hyllning till hela "Sagan om Ringen"-trilogin.
 
Vad som än händer så finns det i alla fall ingen tvekan om att Warner Bros kommer förbereda en dyr kampanj för ”Dune: Part 2” nästa galasäsong.
 
Large 3dbaa9aec33321a9426a688363de80e8 spielberg purpur
 

5. The Color Purple (Blitz Bazawule)

 
Steven Spielbergs filmadaptering av Alice Walkers kända bok ”Purpurfärgen” hyllades av kritiker 1985 och nominerades för 11 Oscars - men missade alla. I år kommer det en filmversion av den prisbelönade scenmusikalen med Blitz Bazawule bakom kameran. Spielberg och Oprah Winfrey återvänder som producenter och rollistan består bland annat av Taraji P. Henson, Colman Domingo och Aunjanue Ellis.
 
 

6. The Killer (David Fincher)

 
Inte sedan ”Zodiac” (2007) har en David Fincher-film missat Oscarsgalan och av hans fem filmer sedan dess har bara två missat en nominering för bästa film. Bara en har gått hem tomhänt. Michael Fassbender har huvudrollen rollen som en lönnmördare som börjar utveckla ett samvete.
 
Eftersom Fincher är tillbaka i thrillergenren istället för hans Oscarsvänliga biopics, ”The Social Network” och ”Mank”, så finns det en risk att ”The Killer” inte kommer vara en utmanare i många större kategorier. Men vi får se om Netflix tar chansen.
 
 

7. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (Christopher McQuarrie)

 
”Mission: Impossible”-serien har aldrig nominerats tidigare, men efter att galan öppnade upp så många dörrar för ”Top Gun: Maverick” så finns det en chans att vissa kommer fortsätta vara öppna för Tom Cruise och Christopher McQuarries nästa storfilm. Några upprepningar i större kategorier kan vi nog inte räkna med, men tekniska kategorier som klippning och ljud kommer att ha en chans.
 
 

8. Poor Things (Yorgos Lanthimos)

 
En viktoriansk berättelse om Belle Baxter, en ung kvinna som väckts tillbaka till liv av en briljant vetenskapsman. Science-fiction går ofta inte hem hos Oscarsväljarna, men ”Everything Everywhere All at Once” bröt just den förbannelsen och ”Poor Things” har Yorgos Lanthimos som regissör, som tidigare hade en stor succé med ”The Favourite”.
 
 

9. Barbie (Greta Gerwig)

 
På grund av ämnet så är detta definitivt årets wild card, men det är svårt att tänka sig att galan inte skulle uppmärksamma en film där Greta Gerwig står för regi med ett manus av både Gerwig och Noah Baumbach (”Marriage Story”).
 
Oscarsväljarna kanske inte väljer att ge en film som heter ”Barbie” en chans, men om dockfilmen med Margot Robbie i huvudrollen lever upp till förväntningarna så kanske det blir en av de mest intressanta utmanarna nästa prissäsong.
 
 

10. Maestro (Bradley Cooper)

 
Bradley Cooper är tillbaka igen som regissör efter 2018 års stora hit ”A Star is Born”, den här gången med en biopic om kompositören Leonard Bernstein (Cooper) och hans 25-åriga äktenskap med hustrun Felicia Montealegre (Carey Mulligan). Vi är säkerligen garanterade imponerande makeup, prestationer och förhoppningsvis ett manus som inte faller för alltför många typiska biopic-klyschor.
 
Värt att nämna också att nästan varje kreativ nyckelperson inblandad i produktionen är Oscars-veteraner, inklusive Martin Scorsese och Steven Spielberg som producenter.
| 26 mars 2023 12:00 |