Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 september 2023 | 19:00

10 omtalade filmer som aldrig fick biopremiär - släpps digitalt i höst

Actionthrillern "Sympathy for the Devil" och komedin "Joy Ride" kommer snart till en digital butik nära dig.
Nicolas Cage, Joel Kinnaman och Kevin Bacon är några av stjärnorna vara senaste filmer släpps digitalt under hösten.
 
Här finns både några kända och mindre kända titlar som av olika anledningar aldrig fick plats på svenska biografer. Från hyllade, vågade komedin ”Joy Ride” till helgalna hämndrullen ”Mad Heidi” från Schweiz. Och i takt med att Halloween närmar sig fylls de digitala videobutikerna på med flera thrillers och skräckisar.
 
Nedan har vi samlat 10 av höstens stora VOD-premiärer. Du hittar som vanligt ännu fler filmer och premiärdatum i MovieZines kalender.
 

The Nightmare - 25 september

 
 
Norsk skräckfilm med Elli Harboe från ”Thelma” och Herman Tømmeraas från ”Skam” och ”Ragnarök” som ungt par.
 
Kort efter att Mona och Robby flyttat in i sin nya sekelskifteslägenhet i centrala Oslo börjar Mona drömma allt hemskare mardrömmar. Hon blir övertygad om att en nattmara tagit fostret i hennes mage i besittning, och när hon träffar en tvivelaktig sömnparalysdoktor eskalerar situationen.
 
Vid Sverigepremiären på Göteborgs filmfestival såg MovieZines recensent likheter med både "Rosemarys baby" och Hitchcocks psykologiska thrillers. Kalla kårar utlovas!
 

King on Screen - 25 september

 
 
Vem är kingen? Stephen, såklart! Med snart 50 år på tronen som skräckmästaren nummer ett upphör vi aldrig att fascineras av karlns produktivitet. Denna dokumentär djupdyker in i några av de mest ikoniska skräckfilmer och thrillers som gjorts genom åren - med Stephen Kings böcker som förlaga.
 
1976 regisserar Brian de Palma Carrie den första filmatiseringen av Kings romaner. Sedan dess har mer än 50 regissörer adapterat skräckmästarens böcker till över 80 filmer och serier, vilket gör honom till den mest filmatiserade nu levande författaren.
 
Vad är det med honom som är så fascinerande att regissörerna inte kan sluta arbeta med hans böcker? Den frågan ställs till regissörer som Frank Darabont, Mike Flanagan och vår svenske Mikael Håfström.
 

They/Them - 2 oktober

 
 
En queer-slasher, kan det vara något? Kevin Bacon gör huvudrollen i ”They/Them” som nu når svensk publik efter att ha släppts i USA sommaren 2022.
 
När en grupp HBTQ-lägerdeltagare anländer till Whistler Camp - ett omvändelseläger som drivs av Owen Whistler - utlovas de en "ny känsla av frihet" vid slutet av veckan. Men samtidigt som ledarna försöker bryta ner varje deltagare psykologiskt börjar en mystisk mördare skörda sina offer och deltagarna måste återta kontrollen om de ska överleva lägrets fasor.
 
Värt att notera: regidebuterande John Logan är annars en hyllad manusförfattare i Hollywood, med storfilmer som ”Gladiator” och ”Skyfall” på sitt cv. Trots sitt inkluderande tema blev denna skräckis dessvärre slaktad av många kritiker.
 

Sympathy for the Devil - 2 oktober

 
 
Efter att ha tvingats köra en mystisk passagerare under pistolhot hamnar en man i en katt-och-råttalek med höga insatser där det blir alltmer tydligare att allt inte är som det verkar.
 
Joel Kinnaman får en helvetesnatt som den alltmer desperata föraren, och ingen mindre än Nicolas Cage sitter i baksätet. Detta ser ut som en riktigt skruvad actionthriller med en djävulsk twist. Vågar vi hoppas på ännu en ohejdat galen Cage-prestation?
 

Are You There, God? It’s Me, Margaret - 2 oktober

 
 
Romanen av Judy Blume utkom 1970 och är en älskad coming-of-age-klassiker. Nu kommer den efterlängtade filmen med starka namn som Kathy Bates och Rachel McAdams i rollistan.
 
Margaret Simon ska precis fylla 12 när hennes familj flyttar från New York City till Fartbrook, New Jersey. Margarets mamma är kristen och hennes pappa är jude. Margaret har vuxit upp utan att tillhöra någon av dessa religioner, och bildar därför en högst egensinnig relation till Gud.
 

Mad Heidi - 9 oktober

 
 
I ett dystopiskt Schweiz som har fallit under en ond osttyranns fascistiska styre lever Heidi det enkla livet i de schweiziska alperna. Farfar Alpöhi gör sitt bästa för att skydda Heidi, men hennes längtan efter frihet gör att hon snart får problem med diktatorns hejdukar. Den oskyldiga flickan förvandlas till en grym kvinnlig kämpe som ger sig ut för att befria landet från de galna ostfascisterna.
 
”Mad Heidi” kom till som ett Kickstarter-projekt, och känns som en galen, blivande kultfilm. Och har du någonsin undrat vad Casper van Dien har för sig sedan ”Starship Troopers”… se hit.
 
Vill du hellre se den på bioduken? Passa på under festivalen Monsters of Film i Stockholm i oktober.
 

Joy Ride - 9 oktober

 
 
Tokhyllad komedi med höga 90% på Rotten Tomatoes. Amerikanska kritiker har under sommaren öst lovord över en film med vågad humor och stort hjärta.
 
När Audreys affärsresa till Asien går snett tar hon hjälp av Lolo, hennes okänsliga bästa vän från barndomen som också råkar vara en riktig knäppgök; Kat, hennes collegevän som blev kinesisk såpastjärna; och Deadeye, Lolos excentriska kusin. Det blir en resa fylld av gemenskap, vänskap, tillhörighet och vilda utsvävningar.
 
Asiatiska stjärnskott som Stephanie Hsu (från ”Everything Everywhere All at Once”) fyller ut de fyra kvinnliga huvudrollerna.
 

The Dive - 16 oktober

 
 
Minns ni den svenska överlevnadsthrillern ”Breaking Surface” som dök upp på bio 2020? Nu har det blivit dags för en tysk remake.
 
Storyn är densamma. Systrarna May och Drew reser på sin årliga dykresa på en vacker, avlägsen plats. Men under dykningen träffas May av en fallande sten och fastnar 28 meter under ytan. Med farligt låga syrenivåer och kalla temperaturer är det nu upp till hennes syster att rädda May innan tiden rinner ut.
 

River Wild - oktober

 
 
Och på tal om remakes… En annan överlevnadsthriller, denna från 1994, har dammats av. Då spelade Meryl Streep huvudrollen - så det känns lite som ett nedköp när gamla tonårsidolerna Leighton Meester (”Gossip Girl”) och Adam Brody (”The OC”) nu tar över årorna.
 
Joey och hennes bror Gray beger sig på forsränning över en helg och till Joeys förtret blir Trevor, som tidigare suttit i fängelse, inbjuden till resan. Men när forsränningen går snett och gruppen blir strandsatt tvingas de kämpa för livet mot naturens krafter samtidigt som en sabotör bland dem tänker se till att vissa hemligheter förblir dolda.
 
För att klara sig levande krävs knivskarpa instinkter när alla upptäcker hur långt de är beredda att gå för att överleva.
 

The Blackening - i höst

 
 
Skräck och samhällssatir går ofta hand i hand, det har inte minst Jordan Peele befäst. Här får vi se om Tim Story (”Fantastic Four”, 2005) är lika vass när det gäller att driva med svarta karaktärers öden i skräckgenren.
 
Sju vänner reser bort över en helg som slutar med att de blir instängda i en stuga med en mördare som är ute efter blod. Kan deras street-smarta livserfarenhet och kännedom om skräckfilmer att hjälpa dem att hålla sig vid liv? Förmodligen inte.
 
MovieZines Annika Andersson har redan sett filmen: "Tänkvärt om klichéer, stereotyper, och rasism utan moraliserande - “The Blackening” är underhållning framför allt!" kan du läsa i vår recension.
| 20 september 2023 19:00 |