Serie

Skribent

Charlotte Brange

5 mars 2022 | 14:00

10 filmer och tv-serier för dig som gillar "Euphoria"

Här är några filmer och tv-serier att sätta tänderna under den långa väntan till 2023.
I dagarna släpptes det sista avsnittet av “Euphoria” från säsong två, och det smälldes till både med lavetter och pistolskott. Den hyllade serien har levererat smärta, kärlek, och tragedi, allt samtidigt som att de unga faktiskt går i skolan. “Euphoria” har visat sig vara ett nytt kapitel i sitt slag - vi har längtat efter något så välspelat och äkta i just genren ungdomsfilm.
 
Ah, ungdoms-TV och film. En ljuv återblick till svunna tider, eller en fascinerande djupdykning in i vad dagens ungdom har för sattyg i sikte? Idag är i alla fall ungdomsfilmen långt ifrån glättigt ytliga high school-filmer (tittar på dig; “High School Musical”), utan vi vill helst att det ska vara rått, hjärtskärande, och realistiskt. Hur realistiskt det nu kan vara när 20-någonting spelar tonåringar, men ändå.
 
Vill du kasta dig hejdlöst in i en dimma fylld med ungdomsproblem, både i stort men även i smått, ja då är dessa film- och tv-serietipsen något för dig. 
 

1. Kids (1995)

 
 
Larry Clarks ungdoms “Kids” är en fascinerande lågbudgetskildring av tonåringar som dagdriver runt i ett sommarklätt New York. När tonåriga Jennie (en ung Chloe Sevigny) får ett positivt HIV-svar blir det en kamp mot klockan att få fatt i den som har smittat henne. Pojken som har gett det till henne däremot, hans mål i livet är att ge sig efter så många oskulder som han i sin tur kan finna. Filmen beskrevs med taglinen “Vet du vad ditt barn egentligen sysslar med?”, något som hintar om att ja, det som sker är inte helt rumsrent och på sin tid skapade “Kids” rejäla rubriker. Sällan har en film beskrivit med sådan träffsäker beskrivning som “En otrolig film, som jag aldrig mer vill se om”.
 

2. Skins (2007-2013)

 
 
Ingen ungdomslista är komplett utan “Skins”. Den brittiska serien är en kultförklarad ungdomsskildring som många önskat att kunna kopiera, men ingen har lyckas (den amerikanska varianten nämner vi inte alls). Serien, som är uppdelad i tre olika generationer, har hyllats med stående ovationer för sin verklighetstrogna förmåga att porträttera riktiga tonåringar, med riktiga problem - och oftast med en rejäl dos med torr brittisk humor på köpet. Tv-serien var startskottet för många skådespelare såsom Nicholas Hoult, Dev Patel, och Kaya Scodelario. Enkelheten och ärligheten i tv-serien gör att den håller lika väl som den gjorde år 2007, som den faktiskt även gör idag.
 
 

3. Thirteen (2003)

 
 
Långt innan Catherine Hardwicke satte eld på hjärtan världen över med vampyrromansen i “Twilight”, regisserade hon den lilla pärlan “Thirteen” om hur det är att vara just tretton år gammal. En tid där hela världen verkar spännande, och där det absolut värsta man kan tänka sig är att ens mamma skulle säga nej. Det är just så det är för trettonåriga Tracy (Evan Rachel Wood). När hon möter den vågade Evie (Nikki Reed), drar Evie dem både ut i snatteri och droger medan en hjälplös mamma önskar sig tillbaka den lilla flicka hon en gång känt. Filmen fick en Oscarsnominering tack vare just Holly Hunters rolltolkning av den frustrerande och stundtals rent desperata mamman. En otroligt träffsäker skildring av hur lätt det är att det går snett.
 
 

4. We are Who We are (2020)

 
 
Om du gillar de drömska och mer filosofiska delarna av “Euphoria” kommer du nog att uppskatta poetiska tv-serien “We are who we are”. Regisserad av prisbelönta Luca Guadagnino (“Call me by my name”) och med relativt okända skådespelare i titelrollen är “We are who we are” en magnifik historia och vänskap, kärlek, och allt som kan uppstå på en amerikansk militärbas i Italien. Som kronan på verket återkommer Chloe Sevigny (som vi precis nämnde i “Kids”) till coming-of-age-genren, men nu istället från perspektivet som vuxen. 
 
 

5. Assassination Nation (2021)

 
 
Innan “Euphoria” föddes, så släppte faktiskt dess regissör Sam Levinson en annan rå och mer än dramatisk ungdomsskildring. I “Assassination Nation” hamnar ett ungdomsgäng i trubbel efter att deras privata meddelanden har läckt ut i en hackerattack - och inte en liten heller. Inom kort är hela deras stad (passande nog Salem, USA) indragen i röran och det är helt enkelt att äta eller att bli uppäten - och att försvara sig till tänderna. “Den mest urspårade high school-filmen sedan Carrie” enligt MovieZines recension, så är ni sugna på en salig blandning av “Kill Bill”, “Spring Breakers” och “The Purge” är detta filmen för er.
 
 

6. Generation (2021)

 
 
Att utforska och hitta vad man egentligen gillar hör ett tonårsliv till. I frisläppta tv-serien “Generation” är genren “dramedy” (en sammanslagning av drama och komedi) och handlar kort och gott om just ungdomar som testar på, och experimenterar med sin egen sexualitet. Vissa är mer säkra i sig själva, till exempelvis titelrollen Chester (Justice Smith från bland annat “Jurassic World”) medan andra har det lite tuffare med både valen och kvalen.
 
 

7. Waves (2019)

 
 
Från alltid lika stabila Studio A24 kommer “Waves”, ett bländande vackert, men dystert porträtt av en helt vanlig kämpande familj i USA. Det finns solsken, det finns tunga dalar, det kan gå det upp igen, men du kan också krascha rejält  - så livet går precis som filmens titel, i vågor. I “Waves” följer vi atletiska Tyler, som efter en tävlingsmatch erhåller en skada som till sin strikta fars stora bestörtning förstör hela Tylers karriär. En olycka kommer sällan ensam, och för den unga Tyler blir det allt värre när depression liksom frustration kickar in, och han får svårt att hålla sig på god fot både med sin familj och sin flickvän. “Waves” är en mycket tung, men ändå fin historia där ni även i en biroll kan återse Alexa Demie, som gjort succé som coola Maddy i just “Euphoria”.
 
▸ Se "Waves" på Viaplay (sista dagen) eller på Netflix från 7 mars
 

8. Mid90s (2018)

 
 
Jonah Hill visade under 2018 upp att han kan ännu mer än att skådespela, han kan faktiskt regissera en riktigt trovärdig ungdomsfilm också. “Mid90s” blev vida omtyckt för sitt fina skildring av hur det är att vara på väg till att växa upp - ur ett barns perspektiv. Filmen kan liknas vid de högtflygande skejtdrömmarna i “Lords of Dogtown” (även den en förkrossande ungdomsskildring), fast här är vi den yngsta pojken vars högsta, och enda, dröm är att få hänga med de äldre grabbarna. Även här i “Mid90s” hittar vi Alexa Demie i en mindre roll, hon verkar närmast vara som gjord för att ta del av råa skildringar av ungdomars vardagsliv.
 
 

9. In my Skin (2018)

 
 
Tack vare bland annat briljanta “Skins”, så vet vi att britter kan blanda gravallvarliga upplevelser med riktigt smart och torr humor. “In my skin” utspelar sig i Wales, där tonåriga Bethan lever ett fantastiskt liv, fyllt med spännande saker och en stabil, normal familj. Ja, det är det hon säger till sina vänner i alla fall. I själva verket lever hon ett dubbelliv där hennes riktiga vardag är allt ifrån perfekt - och varje dag riskerar hemligheterna läcka ut till den inte ont anande omvärlden. TV-serien balanserar fint mellan lättsamma tonårskriser till deppig verklighet, och är en riktig dold pärla som förtjänas att ses av allt fler.
 

10. Skam (2015-2017)

 
 
Norska “Skam” återupplivade det tomrum som “Skins” hade lämnat efter sig och presenterade oss för hur livet kan vara som ung i Oslo - och att det kan vara helt okej att vara den du är. Till skillnad från “Skins” där varje varje karaktär hade ett eget avsnitt, hade de i “Skam” en hel säsong, men som fortfarande följde en kronologisk linje. Vi fick följa Eva, Noora, Isak och Sana kämpa med sina små eller stora problem, och med resten av ensemblen som biroller. “Skam” var en ren sensation på sin storhetstid runt 2017 där det kunde höras hittepånorska i var och varannat gatuhörn och där “drittseck”, “russebuss” blev en del av vardagskonversationer. TV-serien avslutades vackert efter fyra säsonger men ynglade även av sig i bland annat en fransk och en italiensk upplaga.
 
Vilka andra filmer och serier i "Euphoria"-anda vill ni tipsa om?
| 5 mars 2022 14:00 |