LISTA

Skribent

Gäst

20 juli 2022 | 19:00

10 filmer med det fetaste ljudet för din hemmabio

Teknikjournalisten och hemmabiofantasten tipsar: här är filmerna där det maffiga ljudet verkligen kommer till sin rätt.
Den tyske film- och teknikjournalisten Timo Wolters har varit aktiv med sin blogg blu-ray-rezensionen.net sedan 2013, där hans största fokus är ljud och bild i 4K Ultra-HD-blu rays. I samband med att Dolby Atmos fyller 10 år har Dolby, tillsammans med Timo Wolters, gjort en lista över de tio bästa filmerna i Dolby Atmos, samt scenerna där ljudet gör sig som allra bäst. Nu får vi ta del av filmtipsen även här på MovieZine.
 
 
 

10. Mad Max: Fury Road (2015)

 
En av de tidiga filmerna som gjordes i Dolby Atmos för hemmabio. Särskilt bra är den första scenen, med de viskande rösterna. Men även under biljakterna är det möjligt att höra signaler från alla möjliga håll. Tips: Viskande röster och motorer som startar, från minut 01:25.
 
 

9. Everest (2015)

 
Få filmer förmedlar på ett så levande sätt hur kall och hård en bergsbestigning kan vara. Dolby Atmos har en stor roll i det, och ljudet får det att kännas som den kalla bergsluften blåser precis framför tittarens näsa. Tips: Utöver vindljudet som hörs genom filmen, så kommer efter 107 minuter de mest rumsliga helikopterljudet som Atmos kan erbjuda.
 
 

8. The Great Wall (2016)

 
Dolby Atmos-soundtracket i Zhang Yimous film är en av de mest aktiva och finslipade i sitt slag. Det rumsliga ljudet är extraordinärt och under actionscenerna når ljudeffekterna nya höjder. Tips: Lyssna på pilarna som skjuts efter minut 53:00.
 
Large 48c5f4d3b96c9ab16b643fd7e2d8fc12 ready player
 

7. Ready Player One (2018)

 
Steven Spielbergs hyllning till tv-spel och 80-talsfilmer är en av de absolut viktigaste titlarna när det kommer till ljud. Atmos-mixen är så dynamisk och livlig att du ofta inte ens vet åt vilket håll ljudet kommer ifrån. Tips: När skurkarna tar sig in genom taket från minut 47:30.
 
 

6. Power Rangers (2017)

 
Redan under de första fem minuterna levererar Power Rangers tillräckligt många riktade 3D-ljud för att göra andra Atmos-filmer avundsjuka under resten av filmens speltid. Ljudet från den här filmen hör hemma i varje demosamling. Tips: Rymdskeppets rörelser och ljud från Alpha 5, från minut 41:00.
 
 

5. Kong: Skull Island (2017)


Atmos-versionen av Kong - Skull Island erbjuder några av de mest kraftfulla actionscenerna bland de senaste tio årens hemmabiofilmer. Från helikoptrar till Kongs vrål till dinosaurien som du hör långt innan du ser den, är helt fantastisk. Tips: Ljudet från dinosaurierna, som du hör redan innan du ser dem, från minut 78.20.
 
 

4. Midway (2019)

 
Musiken i Emmerich krigsepos är sensationell. Utöver flygräderna erbjuder Atmos-versionen även vindbrus, rangliga visir, maskingevärssalvor, flygplans- och propellerljud som skär genom luften och kan lokaliseras exakt ovanifrån tittaren. Sammantaget är ljudupplevelsen en riktig höjdpunkt. Tips: Ljudet från maskingevärssalvorna under Dicks flygangrepp från minut 99.50.
 
 

3.  Godzilla II: King of the Monsters (2019)

 
Det den andra Godzilla-filmen hinner med på sina två timmar, när det kommer till dynamik och brutalitet, går knappast att överträffa. Varje scen är en referensscen för de ljudintresserade. Väldigt speciellt tips: Utöver de konstanta vrålen från dinosaurierna, levererar undervattensscenerna de mest innovativa och coola 3D-ljuden i filmen, från minut 84.00.
 
 

2. Deepwater Horizon (2016)

 
Även om Deepwater Horizon inte levererar en konstant 3D-ljudkuliss, är det en av de bästa titlarna inom ljuddesign. Eftersom du ser en film som är baserad på verkliga händelser kan Atmos-ljudet ibland upplevas som mer fängslade och äkta än du kanske skulle vilja. Tips: Undertryckstestet med sitt gurglande och mullrande från minut 36.00.
 
 

1. Godzilla vs. Kong 4K UHD (2021)

 
Jämfört med "Godzilla: King of the Monsters" når ljudet under sammandrabbningarna i denna film ytterligare en nivå av brutal kraft. Om du verkligen vill testa dina Atmos-högtalare så får du inte missa den här filmen. Tips: Ljusenergifälten efter minut 51.00.
 
| 20 juli 2022 19:00 |