Film

Skribent

MovieZine

12 januari 2021 | 14:30

10 filmer du inte vill missa på Göteborg Film Festival 2021

MovieZine plockar fram guldkornen i årets digitala festivalprogram.
Anthony Hopkins i demensdrama med Olivia Colman, Ninja Thybergs hajpade långfilmsdebut och biosuccéer från både Finland och Danmark. Årets program på Göteborg Film Festival är nedskalat och helt digitalt, men utlovar både stjärnglans och starka berättelser, precis som vanligt. Vi har plockat fram tio favoriter.
 
Obs: I år blir det inga fysiska visningar. Alla filmer släpps digitalt och finns tillgängliga att streama från hela Sverige i 6-24 timmar.
 
Tove
Biografin om Tove Jansson bjuder på förtrollande konst och förbjuden kärlek. Finlands Oscarsbidrag, svenskspråkiga "Tove" med en briljant Alma Pöysti i huvudrollen, är en charmerande biopic med värme och humor. (Premiär 29 januari 18:00)

Tigrar
Ronnie Sandahl har tidigare skrivit manus till succéfilmen "Borg" och regisserat "Svenskjävel". Nu är han tillbaka med ett sportdrama som vill rikta strålkastarna mot fotbollsindustrins inhumana villkor. Festivalvinnare i Busan och Lübeck. (Premiär 30 januari 18:00)
 
 
Never Gonna Snow Again
Polska regissören Malgorzata Szumowska levererar en dramakomedi om Tjernobylfödd massör som knådar liv i sexuellt frustrerade förortsbor. "Supersnygg, magisk realism" enligt festivalens program.(Premiär 1 februari 14:00)

A Song Called Hate
Eurovision-festivalen blir en brännande het politisk arena när isländska Hatari förbereder sitt framträdande i Tel Aviv. Dokumentären följer de unga musikerna i det politiskt engagerade bandet när de försöker hitta ett sätt att sprida sitt budskap. (Premiär 2 februari 16:00)

The Father
Anthony Hopkins och Olivia Colman spelar demenssjuk far och bekymrad dotter. Ömsint, djupt rörande och en given Oscarskandidat, enligt dem som redan sett "The Father". (Premiär 3 februari 18:00)
 
 
En runda till
Mads Mikkelsen pushar promillegränsen i Thomas Vinterbergs oemotståndliga dramakomedi om alkohol, manlighet och viljan att leva livet fullt ut. Den största danska biosuccén på länge. (Premiär 4 februari 18:00)

Pleasure
Regissören Ninja Thyberg har i en rad uppmärksammade kortfilmer utforskat sexualitet och maktkultur. Nu blir det långfilmsdebut med "Pleasure", om 20-åriga Bella som åker till Los Angeles och hamnar i porrindustrin. (Premiär 5 februari 18:00)

Sweat
Magnus von Horn följer upp debuten "Efterskalv" med historien om en polsk fitness-influencer i kris. Sylwia har hundratusentals fans och följare, men fasaden håller på att rämna. (Premiär 6 februari 18:00)
 
 
Dating Amber
Två ungdomar kämpar med sin sexuella identitet i en uppväxtskildring om att växa upp som gay i 1990-talets katolska Irland. Festivalprogrammet lovar en "hjärtskärande rolig" dramakomedi. (Premiär 6 februari 20:00)

Knackningar
Frida Kempffs psykologiska thriller "Knackningar" är utvald till årets avslutningsfilm. Cecilia Milocco spelar en kvinna som hör ljud från lägenheten ovanför, men det är ingen som tror henne. (Premiär 8 februari 18:00)
| 12 januari 2021 14:30 |