Film

Skribent

Charlotte Brange

29 december 2021 | 14:00

10 fantastiska filmer som du missade under 2021

Filmåret 2021 går mot sitt slut. Ett år som bland annat bjöd på en deppig tryffeljägare, en chockerande skildring av porrindustrin, en bländande svensk dokumentärskildring, samt en riktigt svängande adrenalinkick.
Summeringarnas tid är kommen, för nu nalkas det snart ett nytt år. Trots restriktioner och uppskjutna bioreleaser så släpptes det ändå en hel del godbitar under året som gått. Filmåret 2021 har serverat oss större filmer, smalare filmer - och allehanda spännande och nyskapande historier.

Vilka filmer som kommer bli våra favoriter år 2022 vet vi ännu inte, men tills dess hinner vi fortfarande att beta av guldkornen som gick oss förbi under detta årets alla intensiva månader. Vi tipsar om några filmpärlor som du helt enkelt kanske missade!
 
 

1. Never Rarely Sometimes Always

 
“Never Rarely Sometimes Always” är den otäckt realistiska historien om de numera ännu mer strikta abortlagarna som har drabbat delstater i USA. Vi får nästan i realtid följa den unga och gravida Autumn - mycket mer om bakgrunden ges vi inte - förutom att hon inte har särskilt mycket stöd från något håll. Tillsammans med sin bästa vän tvingas de att resa till New York för att genomföra aborten, och genom den närapå dokumentärkänslan i kameraarbetet så får vi en närgående upplevelse hur det egentligen är att leva när alla andra har åsikter om ens kropp. “Never Rarely, Sometimes Always” är inte det lättaste att titta på, men likväl så viktig att se på.
 
 

2. Julia & jag

 
Vår recensent Jonna Vanhatalo kallade “Julia & jag” för årets svenska bästa film. Regissören - som egentligen är fotograf - Nina Hobert, debuterar med ett starkt och smärtsamt dokumentärporträtt av livet och vad det egentligen som hände på vägen. Genom musik, återblickar, mjukt berättande och självklart vackert foto, målas det upp en förtrollande historia om just bästa, tillika motsatserna, vännerna Nina och Julia. “Julia & jag” är en helt unik film och inger ett starkt hopp om framtiden för svensk, vacker, film!
 
 

3. Pleasure

 
“Are you here for business or pleasure?” är frågan som Bella får av vakterna på väg in i USA. Pleasure, svarar hon - men egentligen är hon nog där för både att ta del av både och. I Ninja Thybergs väldigt extremt intima långfilm “Pleasure” drömmer “Bella Cherry” om att göra karriär inom den tuffa porrindustrin. Med finfint spel av Sofie Kappel - årets prestation i mitt tycke - som varvas med riktiga porrskådisar så blir “Pleasure” en helt unik och smart film som skippar onödigt moraliserande - men väger upp med en rejäl chockfaktor och en hel del mer än explicita scener.
 
 

4. Litet land

 
Det har gjorts ett antal filmer om inbördeskrigen i Rwanda, men varje gång är det lika förödande att se ens glimtar av ett av de värsta folkmorden i modern historia. “Litet land” är historien om 10-åriga Gabriel som just är bosatt mitt i de värsta oroligheterna. I ett rappt, men otroligt vackert berättarperspektiv får vi se de hjärtslitande konflikterna ur ett oskyldigt barns ögon. En mästerlig film som är stark, berörande men även djupt mänsklig.
 
 

5. Barb & Star go to Vista Del Mar

 
Tio år har gått sedan “Bridesmaids” tågade in och tog humorvärlden med storm. I “Barb & Star” återförenas skådespelarna Kristen Wiig och Annie Mumolo en ny banbrytande komedifilm - men som har skruvat upp knasigheterna ännu ett snäpp. Filmen är en rakt igenom absurd - på ett bra sätt - komedi om hur två medelålders, arbetslösa singlar som bestämmer sig för att åka till Florida på semester. Där de får de, mycket oväntat, tampas med en riktig superskurk som vill ha ihjäl de lokala invånarna med hjälp av genmanipulerade och mordiska myggor. Galet, utflippat, och tar sig absolut inte på allvar - är det årets mest skruvade komedi?
 
 

6. Pig

 
Vår recensent beskrev Nicolas Cage-dramat “Pig” som det mest finstilta hämnddramat du sett i år - och har du inte sett det, så tja, då har du ju just det, verkligen missat något. Mikael Sarnoski långfilmsdebuterade med en lågmäld och smått cynisk film om en mans jakt på upprättelse. Cage gör en sällan skådad briljant insats som just tryffeljägaren Robin Feld - en roll som som kanske kan leda till en hel del fina priser.
 
 

7. Possessor

 
Brandon Cronenberg - som själv har filmgenren “body horror” i sitt DNA genom sin pappa David - serverar oss en riktigt otäck sci-fi-skräck i stilistiska “Possessor”. Med en förhållandevis enkel premiss - ett företag utvecklar ett hjärnimplantat som kan styra människor, för att få dem att begå mord åt dem - så skruvar Cronenberg upp tempot och twistarna ett snäpp högre. Filmen är lika delar utmanande som obehaglig, och ramas in av en bländande vacker och kraftfull estetik.
 
 

8. In the Heights

 
Saknar du fart och fläkt i livet? Då har vi lösningen. Pulshöjande “In the Heights” är en musikal som prickar rätt på alla sätt, något som kan vara riktigt utmanande i en den oftast utskällda genren musikalfilm. Filmen är inte helt otippat baserad på musikalen med samma namn som skapats av vår moderna tid musikalmästare Lin-Manuel Miranda, tillsammans med Pulitzerpris-belönade Quiara Alegría Hudes - så det finns rejält med krut även bakom kameran. Förutom en engagerande historia, varvar filmen sina intressanta karaktärer med trallvänlig och medryckande musik som kommer att göra det svårt att sitta still.
 
 

9. Spirit: Vild och fri

 
Minns ni den vackra hästfilmen “Spirit” från 2002? I år fick den en spin-off, löst baserad på den tidigare filmen men även på en Netflix-serie med samma namn från 2017. I årets “Spirit” handlar historien om en ung, viljestark flicka som på många sätt kämpar i motvind - tills dess att hon möter vildhästen Spirit. Staplade klyschor blandas med finfina känslor som till slut mynnar ut i en riktigt charmig film. Det fina är att vi får åka med i en film utifrån ett barns perspektiv - okomplicerat, enkelt och framförallt ett riktigt härligt hästäventyr.
 
 

10. The Courier

 
Gillade du den nya Bondfilmen som kom i år? Då kanske detta tips är något för dig. I den spännande spionthrillern “The Courier” syns visserligen ingen råbarkad Daniel Craig i sikte, men däremot den alltid lika stabila Benedict Cumberbatch. FIlmen är baserad på den verkliga berättelsen om den helt vanliga mannen Wynne som väljs ut att spionera på grund av den självklara anledningen - ingen kommer att misstänka honom. Historien vi får följa värjer sig vant mellan lättsam humor och nagelbitar-thriller, och blir till syvende och sist en riktigt känslomässig historia som träffar en mitt i hjärtat.
 
Har du någon dold pärla från filmåret 2021 som gått som de flesta missade? Tipsa nedan.
| 29 december 2021 14:00 |