Barb and Star Go to Vista Del Mar 2021

Komedi
USA
107 MIN
Engelska
Barb and Star Go to Vista Del Mar poster

Synopsis

När de livslånga vännerna Barb och Star båda förlorar sina jobb lämnar de sin hemstad, Soft Rock, Nebraska, för första gången och beger sig till Vista Del Mar i Florida. När de anländer hamnar de mitt i Sharon Gordon Fishermans hämndlystna plan att förstöra Vista Del Mar samtidigt som de försöker fånga hennes attraktiva partners uppmärksamhet.
Ditt betyg
3.2 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

10 maj 2021 | 10:00

Omöjligt att inte le åt “Bridesmaids”-duons nya

Kristen Wiig och Annie Mumolo återförenas tio år efter “Bridesmaids” med en medryckande knasig komedi med tokiga infall som piggar upp i trista pandemitider.
Oavsett vad man anser om Kristen Wiig och Annie Mumolos humor så ska de ha en eloge. När deras manusdebut “Bridesmaids” blev en av sin tids mest framgångsrika komedier och gav dem en Oscarsnominering så hetsade Hollywood-jättarna efter en uppföljare. Men Wiig och Mumolo hade integritet nog att fortsätta med andra projekt, mestadels framför kameran. Nu är de tillbaka tillsammans igen med en film de både skrivit, producerat (tillsammans med bland andra Will Ferrell) och spelar huvudrollerna i. Men de som väntar sig en “Bridesmaids”-kopia får tänka en gång till.
 
“Barb and Star go to Vista Del Mar” är precis så knasig och flamsig som dess titel utlovar. Barb (Mumolo) och Star (Wiig) är två medelålders, arbetslösa singlar som bestämmer sig att för första gången lämna småstaden de bor i för en semester i Florida. Där inleder de en romans med Edgar (Jamie Dornan), sidekicken till en excentrisk, hämndlysten superskurk (Wiig igen) som planerar att ha ihjäl ortsbefolkningen med dödliga, genmanipulerade myggor! Låt galenskaperna börja!
 
Där “Bridesmaids” var en rolig men rar och relativt tänkvärd film vägrar “Barb and Star” att ta sig själv på allvar för en sekund. Även om man gillar och sympatiserar med huvudpersonerna så påminner de även om en kombination av tecknade seriefigurer och “Saturday Night Live”-karaktärer. Wiig och Mumolo har trots allt haft dessa i bagaget sedan de inledde sitt samarbete i början av sina karriärer och det märks. De stormtrivs och har kul med sina skruvade kvinnor och anammar felfritt deras hejdlösa 80-talsliknande uppenbarelser och karaktärsdrag.
 
Även om den absurda humorn kanske inte passar alla så är det omöjligt att inte le åt filmens barnsliga, lekfulla ton. Det är fullt ös utan ursäkter med tonvis av galna infall som inte ska avslöjas i förväg, inklusive några oväntade cameo-roller. Harmlöst korkad och fånig komedi som inte blir för mycket är en svår balansgång men här träffar man rätt nästan hela tiden. Möjligen kan man kalla den en kvinnlig “Dum & dummare” men det är en orättvis jämförelse - “Barb and Star” står på stadiga egna ben och stoltserar med sin alldeles egna, speciella stil.
 
En prickfri komediensemble ror det hela i hamn. Vem som överraskar mest är Dornan i en för honom (eller de flesta) ovanlig roll som innebär så mycket mer än att se stilig eller sexig ut. En tveklös höjdpunkt är ett fantastiskt omotiverat sång- och dansnummer som gör att vi förlåter samtliga “50 Shades of Grey”-filmer. Men det är trots allt Wiig och Mumolos film. Deras kemi och komiska tajming är suverän och både glädjen i deras spel och berättelse smittar av sig. Wiigs kritvita, solkänsliga skurk är dessutom en härlig bonus i bästa Dr. Evil-stil.
 
Det är knappast en film som kammar hem några Oscarnomineringar och kanske inte passar de som föredrar en mer konventionell komedi med budskap och tja, realism. Men den vet om det - den tar inga fångar i sin ångvältsliknande framfart och även om humorn kanske inte är allas kopp te så är det aldrig tråkigt. Att en actionkomedi om två medelålders kvinnor på turistsemester i Florida skulle vara det som piggade upp mest under en trist epidemi är inte helt väntat men här är den så bara tacka och ta emot. Och på tiden att klädesplagget culottes får en avgörande filmroll.
 
| 10 maj 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Vad Andreas sa. Men den hade gärna fått vara snäppet mer skruvad. Skurken är som hämtad från en Bond-parodi à la Austin Powers (men befinner sig mestadels i bakgrunden, utanför övriga handlingen) och humorn är emellanåt på den nivån och nosar, men det känns som att den försöker muta över tittarna, när skämten haltar eller uteblir, genom att förlägga handlingen till en färgglad och tilltalande semesterort. Samtidigt kan filmen säkert vara lite av en vattendelare där några förmodligen kommer att älska den. Damon Wayans karaktär är underutvecklad. 6/10.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu