Film

Skribent

Gäst

5 juni 2016 | 12:00

10 biroller som stal showen

Ibland är det de minst väntade karaktärerna som stjäl all uppmärksamhet.
Denna artikel handlar om de karaktärer som inte var de primära huvudpersonerna men som ändå stal showen. Birollerna som imponerade på tittarna och stal uppmärksamheten från huvudrollsinnehavarna. Alltså de vi ofta minst förväntar oss ska göra störst påverkan. Antagonister som Heath Ledger som Jokern i ”The Dark Knight”, eller Christoph Waltz som Hans Landa i ”Inglourious Basterds” är inte medräknade. (Inspirerat av Watchmojo.)

10. Michael Clarke Duncan”Den gröna milen”
Det måste vara väldigt svårt att sticka ut när huvudrollerna spelas av inga mindre än Tom Hanks, James Cromwell, Sam Rockwell och Gary Sinise men det är just det som Michael Clarke Duncan gör. Filmen handlar om John Coffey som är åtalad för att ha våldtagit och mördat två flickor och sitter därför fängslad för att vänta på sitt dödsstraff. Han är mer en stor vänlig jätte med en speciell egenskap än mördare. Michael Clarke Duncan gjorde ett så bra jobb i rollen som Coffey att han fick en Oscarsnominering för Bästa biroll år 2000.

9. Melissa McCarthy”Bridesmaids”
Filmen handlar om brudtärnan Annie som försöker vara den bästa brudtärnan till sin vän Lillian som ska gifta sig. Alla i produktionen gör ett fantastiskt jobb men det är just McCarthys karaktär Megan som stal showen. Hon står för mesta humorn i filmen och ”Bridesmaids” gjorde henne till den stora Hollywood-stjärna som hon är idag. Även hon Oscar-nominerad för Bästa kvinnliga biroll 2011.

8. Christian Bale ”The Fighter”
Det var Mark Wahlberg som dominerade boxningsringen i dramat men det blev i slutändan Christian Bale som biobesökarna fastnade för på grund av hans fantastiska prestation. Filmen handlar om Dicky Eklund, en före detta knarkare och boxningslegend som tränar brodern Micky Ward. Christian Bale var tvungen att gå ner mycket i vikt och ändra dialekt för att få rollen, hans belöning var väl ändå att han vann en Oscar för bästa biroll.

7. Brad Pitt”De 12 apornas armé”
Innan Pitt blev en framgångsrik stjärna var han bara en grabb från Oklahoma. Hans stora genombrott kom 1995 då han spelade i filmer såsom ”12 Monkeys” och ”Seven”. I ”12 Monkeys” spelar Pitt den hyperaktiva och psykiskt sjuka patient Jeffrey Goines. Energin Pitt har i filmen ”12 Monkeys” gör att vi fastnar för skådespelaren och därför står han också ut lite mer än huvudkaraktären, fast han spelas av självaste Bruce Willis.

6. Jennifer Hudson”Dreamgirls”
Hudson deltog i tävlingen American Idol 2004 innan hon fick rollen i filmen ”Dreamgirls” baserad på Broadway-musikalen med samma namn. I filmen är det ingen tvekan om att Hudson stal showen från Jamie Foxx, Beyoncé Knowles och Eddie Murphy. Hon fick särskilt beröm för sin tolkning av låten ”And I am telling you I'm not going” som också seglade upp på topplistorna i USA. Hudson vann även en Oscar för Bästa biroll med filmen.

5. Christoph Waltz ”Django Unchained”
Vi kan kanske inte räkna med den mästerliga rollen som Hans Landa i ”Inglorious Basterds” (inga skurkar på denna lista) men Waltz spelar minst lika fantastiskt som Dr. King Schultz i "Django Unchained". Schultz är en prisjägare som hjälper Django att rädda sin fru från slavägaren Calvin Candie. I filmen är Waltz repliker väldigt intelligenta och genomtänkta vilket gör dem till en fröjd att lyssna på.

4. Robin Williams”Good Will Hunting”
Williams visade långt innan denna film att han var en fantastisk skådespelare, men i rollen som psykologen Sean Maguire får han statusen som ”en av de stora”. I ”Good Will Hunting” levererar han fina observationer om kärlek och livet med en väldigt lugn röst. Williams vann även en Oscar för Bästa biroll för denna film. 

3. Leonardo DiCaprio”What's Eating Gilbert Grape”
Redan som tonåring visste DiCaprio hur man stal rampljuset från sina medskådespelare; i detta fall inga mindre än Johnny Depp och Juliette Lewis. DiCaprio spelar här den mentalt handikappade brodern, Arnie, till huvudkaraktären Gilbert Grape. För att kunna göra rollen så bra och verklighetstroget som möjligt så spenderade DiCaprio en tid med funktionsnedsatta barn, detta gjorde att han kunde finslipa sin prestation och det gav onekligen gott resultat på filmduken. 

2. Joe Pesci”Maffiabröder”
Även fast han är en liten kille så bevisar Pesci att han kan vara lika tuff som alla andra i rollen som Tommy DeVito i filmen ”Goodfellas”. DeVito är en väldigt våldsam karaktär och hans temperament gör honom oerhört oberäknelig. Även fast Pesci är en väldigt snäll person i verkligheten så kan vi inte hjälpa att bli rädda för hans brutalitet i rollen som DeVito.

1. Harrison Ford”Star Wars”-trilogin
Star Wars-filmerna är en av de största filmserierna genom tiderna och Fords ikoniska roll som Han Solo beundras av filmälskare än idag. Han gör en fantastisk insats och blir den verkliga stjärnan i "Stjärnornas krig". Han Solo är såväl rolig som badass och tar tittarna med storm med sin sarkastiska humor.

Se också:
Kristian Andersson
| 5 juni 2016 12:00 |