Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 juni 2014 | 14:01

10 biroller i "Pulp Fiction" som försvann

Quentin Tarantinos kultfilm fyller 20 och vi firar genom att ta en titt på några ikoniska birollsinnehavare och vad de gjort sedan dess.

Oscarsbelönade klassikern "Pulp Fiction" var inte bara en milstolpe inom såväl film som Tarantinos karriär, utan innebar även en comeback för John Travolta och höjdpunkter i Samuel L. Jackons, Uma Thurmans och Bruce Willis karriärer. Men vad hände med resten? Marvin som blir skjuten i ansiktet eller den fjärde mannen som inte var något vidare på att sikta. MovieZine har svaren.

Alexis Arquette - den fjärde mannen

Det krävs stake för att försöka skjuta ihjäl både John Travolta och Samuel L. Jackson - ironiskt nog gjorde sig Arquette-brodern Alexis (född Robert) av med just stake i och med ett könsbyte som skildrades i dokumentären "Alexis Arquette: She's My Brother". Har i övrigt syns i bland anant "Buffy vampyrdödaren", "Möss och människor", "The Wedding Singer", "She's All That", "Bride of Chucky" och "Lords of Dogtown". Det är för övrigt storasyster Rosanna som spelar Jody i "Pulp Fiction".

Paul Calderon - Paul/English Bob

Idag är det svårt att tänka sig någon annan än Samuel L. Jackson sno hamburgare och citera bibeln inför nervösa knarktjuvar. Men faktum är att Puerto Rico-födda Calderon höll på att sno rollen som Jules efter en lyckad provfilmning. Jackson lyckades dock haffa tillbaka rollen som gav honom hans stora genombrott och Calderon fick nöja sig med en cameo som bartender. Han fick dock en större roll i Tarantinos segment i ökända episodfilmen "Four Rooms" och har även medverkat i "Cop Land", "21 Gram" och "The Last Castle".

Bronagh Gallagher - Trudi

Det är inte lätt att roffa åt sig strålkastarljus när Travolta och Eric Stoltz hugger en spruta adrenalin i Uma Thurman men irländska Gallagher gjorde sitt bästa. Hon kom trots allt från en filmdebut som hette duga i Alan Parkers kultfilm "The Commitments" innan hon fick rollen som Rosanna Arquettes pårökta väninna. För kuriosanörden kan nämnas att T-shirten hon bär i filmen är av irländska rockbandet The Frames, efter ett löfte till Glen Hansard (senare känd från filmen "Once"), bandets sångare tillika vän och motspelare från "The Commitments". Gallagher har även dykt upp i allt från "Star Wars: Episod 1" till "Sherlock Holmes".

Peter Greene - Zed

Trots rollen som en sadistisk, perverterad polis med förkärlek till våldtäkt så var det inte nämnda ingredienser som fick 90-talsskurken Greene att tveka, utan rädslan för att genera sina föräldrar. Lyckligtvis gav de sitt medkännande, speciellt med tanke på att det var Greene som improviserade Zeds sadistiska räknelek ("eenie, meenie, minie, moe..."). Verkar han bekant från annat så kan vi minnas Greene som skurken Jim Carrey spolar ner i ett avloppssystem i "The Mask" eller boven som slänger en cigarett i Stephen Baldwins ansikte i "De misstänkta".

Stephen Hibbert - The Gimp

Det är inte direkt som om den läderklädda, totalmaskerade rollen som sexslav kommer att ge dig något större genombrott. Men faktum är att brittiska Hibbert är en erfaren komediförfattare med rötter i komikergruppen The Groundlings där han träffade hustrun Julia Sweeney (som för övrigt spelar Raquel i "Pulp Fiction"). Tarantino - som är nära vän till Sweeney - bad Hibbert provspela för rollen genom att agera ut ett psykodrama tillsammans, där Quentin Tarantino var den dominanta mot den mer passiva Hibbert.

Angela Jones - Esmeralda Villalobos

Tarantino upptäckte skönheten i kortfilmen "Curdled" där hon spelade en städerska besatt av mordplatser, och blev så tagen av hennes insats att han gav henne rollen som Bruce Willis mystiska taxichaufför. Jones chans till stjärnstatus kom och uteblev med en långfilmsversion av "Curdled" (med svenska titeln "Bloody Mess") som floppade trots Tarantino som producent. Karriären har sedan förgyllts med statistroller som prostituerad i "Man on the Moon" eller mästerverk som "Children of the Corn 5".

Phil LaMarr - Marvin

En av filmhistoriens mest ikoniska oavsiktliga skjutoffer - det är inte alla som "råkat" bli skjutna i ansiktet av John Travolta. Det var tydligen LaMarr själv som kom med idén att direkt avrätta sin karaktär på detta sätt efter att man ansett att den ursprungliga idén - där Marvin skjuts i halsen och dödas avsiktligt för att slippa lida - skulle göra Travolta och Jackson osympatiska. Röstskådespelaren och "MadTV"-veteranen LaMarr träffade för övrigt Tarantino när regissören gästade komedigruppen The Groundlings.

Julia Sweeney - Raquel

Tarantino gillar att casta komiker i mindre, seriösa roller (se: Mike Myers i "Inglorious Basterds", Chris Tucker i "Jackie Brown", etc.) och alla som sett "Saturday Night Live" (där hon träffade Tarantino och Harvey Keitel) under 1990-talets början känner igen Sweeney, som framför allt gjorde sig ett namn som den androgyna Pat. I "Pulp Fiction" skymtar hon förbi som Harvey Keitels date men annars har hon gjort både standup (inklusive den filmade "God Said, Ha!" producerad av Tarantino) samt mainstream-rullar som "Gremlins 2", "Älskling jag förstorade barnet" och "Ett päron till farsa i Las Vegas".

Frank Whaley - Brett

Stackars Brett får inte ens äta upp sin hamburgare innan han brutalt mejas ner av duon Travolta/Jackson. Men hans filmkarriär - med snart 30 år i branschen och närapå 100 roller - är desto mer långlivad. Efter filmdebuten som en ung Jack Nicholson i "Järngräs" har Whaley blivit en av Hollywoods mer stabila birollsinnehavare av typen man känner igen men inte kan namnet på. "Drömmarnas fält", "The Doors" och "Född den fjärde juli" är bara några titlar, medan huvudrollerna oftast begränsats till sämre filmer (inklusive hans egna) med undantag för "Swimming with Sharks" där han fick äran att tortera Kevin Spacey.

Duane Whitaker - Maynard

Ska man anlita någon att spela en perverterad pantbutiksägare som förvarar sexslavar och arrangerar våldtäkter i källaren så bör man nog välja en B-filmsveteran från banbrytande klassiker som "Motorsågsmassakern 3", "Puppet Master 5" och "Halloween II". Inhoppet i "Pulp Fiction" gav dock frukt (nåja) då Tarantino som producent lät Whitaker skriva och spela en av huvudrollerna i "From Dusk Till Dawn 2". Dessvärre blev han knappast filmstjärna på köpet men han kan ändå skryta med att vara en av få som drabbat samman med både Leatherface och Michael Myers...

Läs också: 

Topp 10: Quentin Tarantinos bästa scener
10 Disney-hjältinnor - vad hände sen?
10 saker du inte visste om "Jurassic Park"
10 saker du inte visste om "The Shining"
10 saker du inte visste om "Schindler's List"

| 1 juni 2014 14:01 |