LISTA

Skribent

Jonathan Enochsson

31 oktober 2023 | 13:00

10 ruggiga skräckfilmerna att streama på HBO Max

Det finns något att upptäcka i HBO:s utbud för alla typer av skräckentusiaster.
Pumpasäsongen har anlänt och det är dags att fylla TV:n med rödare nyanser än höstlöven. Du som HBO Max-prenumerant har lyxen att kunna varva klassiker med nya skräckfavoriter.
 
 

1. ”Exorcisten” (1973)

 
En skräckfilm med tio Oscars-nomineringar? Det hör man inte så ofta. Exorcisten var relativt unik i sitt slag när den kom. Den här typen av otäcka och grafiska skräckfilm var inte vanlig på 70-talet, genren var i sin linda.
 
Förutom att nomineras i tunga kategorier som bästa film, och bästa manus (vilket den även vann), var tre skådespelare nominerade till varsin Oscar. Filmens kvalitet gör att den håller även idag, trots brist på moderna tekniker.
 
 
 

2. ”Flykten från helvetet” (1977)

 
Likt ”Exorcisten”, är ”Flykten från helvetet” en film som hyllats av kritiker i årtionden. Filmens skapare Dario Argento lyfts fram som Italiens svar på Alfred Hitchcock. Likt sin brittiske företrädare är hans filmer ofta suggestiva och krypande obehagliga.
 
”Flykten från helvetet” följer en ung balettdansös som kommer in på en prestigefylld balettskola, där allt (så klart) inte är som det verkar. Något ont verkar bakom kulisserna när dansös efter dansös försvinner under mystiska omständigheter.
 
Filmen har även fått en stjärnspäckad remake med bland annat Dakota Johnson och Tilda Swinton.
 
 

3. ”The Conjuring” (2013)

 
Det har skapats få moderna skräck-franchises som lyckats lika bra som James Wans filmserie om paret Warren. Den första filmen om paret centrerar kring en familj som flyttar in i ett hus som visar sig vara hemsökt. Till hjälp tar de in Lorraine och Ed Warren, som undersöker och fixar paranormala problem.
 
James Wan kan det här med skräck. De två första filmerna i serien är mörka, skrämmande och innehåller en lagom mix av scener som får en att hoppa till av fasa och de som skapar sakta krypande obehag. Att filmerna dessutom är baserade på verkliga händelser gör allt ännu mer spännande.
 
 

4. ”Doctor Sleep” (2019)

 
”The Shining” är en av de mest klassiska skräckfilmerna som någonsin gjorts, men har du någonsin undrat vad som faktiskt hände med det lilla barnet som terroriseras av Jack Nicholson i filmen? Det gjorde Stephen King och skrev en uppföljare som följer Danny som vuxen.
 
Danny visar sig ha en del men från sin barndom (tänka sig!) som han behandlar med alkohol. När han träffar ett barn med liknande förmågor som sig själv, måste han skärpa till sig och hjälpa henne undkomma en sekt som är ute efter henne.
 
”Doctor Sleep” är en spännande nostalgifest som innehåller många blinkningar till Stanley Kubriks original från 80-talet, men skrämselfaktorn är relativt låg jämfört med andra titlar på denna lista.
 
 
 

5. ”Beware the Slenderman” (2016)

 
Vissa skräckfilmer säger sig bygga på verkliga händelser, såsom ”The Conjuring”, men om man inte har en väldigt öppen världssyn är det svårt att ta dessa påståenden på allvar. ”Beware the Slenderman” är en helt annan femma.
 
Dokumentären följer två unga flickor som försökt att ta livet av sin vän, efter att ha sagt sig blivit befallda av ”the Slenderman”, en sorts vandringssägen som vuxit sig stor på internet. Det som gör filmen så obehaglig är sättet de två förövarna berättar om sina möten med varelsen, med full övertygelse.
 
 

6. ”It Follows” (2014)

 
Regissören David Robert Mitchell skapade rubriker när han valde att premiärvisa sin skräckfilm på Cannes filmfestival. Både kritikerna och publiken älskade filmen, som inte tog hem någon guldpalm, men lyckades knipa en nominering till kritikernas specialpris.
 
”It Follows” sticker ut i dagens skräcklandskap, eftersom den inte bygger på någon av skräckfilmens tidigare troper och urtyper. Handlingen är unik i sitt slag. Vi följer en grupp ungdomar som verkar förföljda av någon typ av varelse. Denna varelse byter offer vid samlag, vilket skapar en enorm press på ungdomarna.
 
”It Follows” är lika skrämmande som den är nyskapande, och kanske även den bästa reklamen för preventivmedel som någonsin skapats. Nu är även en uppföljare på gång!
 
 

7. ”The Babadook” (2014)

 
“The Babadook” ä ren sorts australiensisk boogie man-liknande figur som börjar terrorisera en ensamstående mamma och hennes barn. När familjen hittar en gammal barnbok som handlar om figuren börjar allt konstigare saker att hända.
 
Filmen kombinerar klassiska skräck-grepp med en långsamt sammanfallande familjedynamik, en kombination som gav filmen en plats bland Sundances urval. Se den på SVT Play ihop med 16 klassiska skräckfilmer...
 
 

8. ”Det” (2017)

 
Andy Muschetti slog igenom med den obehagliga filmen ”Mama” och följde upp med att ge nytt liv åt en av skräckvärldens mest legendariska karaktärer, Pennywise. Clownen från en av Stephen Kings första böcker skrämde liv i en hel generation genom boken och en tidig filmatisering med Tim Curry i huvudrollen.
 
Denna gång är det vår egen Bill Skarsgård som iklär sig det breda clown-leendet. ”Det” är mycket underhållande och fokuserar på huvudpersonernas växande relation parallellt med en mängd klassiska jump-scares, typiskt för denna typ av produktion. En extremt stark ensemble av unga skådespelare höjer filmen långt över sin föregångare från 90-talet.
 
 
 

9. ”Evil Dead Rise” (2023)

 
Bland de nyare titlarna i HBO:s utbud finner ni ”Evil Dead Rise”. Denna film är en sorts fortsättning på universumet som byggts av Sam Raimi och fick en kort revival genom filmen ”Evil Dead” från 2013 och serien ”Ash vs Evil Dead” som löpte mellan 2015-2018.
 
Den senaste filmen håller sig relativt frikopplad från övriga produktioner, även om samma premiss gäller. Några ungdomar läser ur en gammal bok, onda varelser anländer, voilà en splatterfest.
 
 

10. ”Fredagen den 13:e” (1980)

 
Ibland behöver man en regelrätt slasher-film, utan komplicerade undertoner, eller övernaturligt trams. ”Fredagen den 13:e” är en av de mest klassiska skräckfilmerna, som gav liv åt den legendariske Jason Vorhees (ni vet, han med hockymasken).
 
Den första filmen i den långt gående serien utspelar sig på ett sommarkollo, där barnen plötsligt får en snabbkurs i överlevnad.
| 31 oktober 2023 13:00 |