Film

Skribent

Andreas Samuelson

29 oktober 2023 | 12:00

5 svenskar som dött i amerikanska skräckfilmer

Den svenska skådespelar-boomen i Hollywood innebär också fler blågula stjärnor i amerikansk skräckfilm. Här är fem som gick minnesvärda öden till mötes.
Sällan har vi haft så många exporterade, framgångsrika svenska skådespelare i Hollywood. Mellan Alicia Vikanders Oscarsvinst och halva familjen Skarsgårds aktiva karriärer så har blågul talang tagit en stadig plats i utlandet.
 
Med amerikansk film kommer också desto mer skräckfilm, något som alltid varit sällsynt här hemma även om det är en växande marknad i nuläget. Redan på 1970-talet bultade våra hjärtan stolt med ikoniska blondinen Britt Eklands medverkan i kultskräckisen ”Dödlig skörd” (1973) och det var ännu roligare att se Stellan Skarsgård med hungriga hajar i ”Deep Blue Sea” (1999).
 
Nu förtiden ser vi allt fler svenskar dyka upp i Hollywood-skräck och som många karaktärer i genren överlever de inte alltid till slutet. Här är fem blågula stjärnor som offrades på diverse brutala sätt i skräckfilm. Detta innebär självklart en del spoilers för nämnda filmer.
 
 

1. Rebecca Ferguson - ”Life” (2017) och ”Doctor Sleep” (2019)

 
Redan tidigt i karriären, med filmdebuten i Mikael Håfströms slasher ”Strandvaskaren” fick Ferguson pröva på att offra livet på vita duken. Via inte minst ”Mission: Impossible”-filmerna etablerade sig hon i Hollywood och en av första huvudrollerna var i Daniel Espinosa sci-fi ”Life”. Här dör hon skrikande efter att eftertexterna rullar då hennes rymdpod svävar ut i rymden istället för att landa på jorden som planerat. Hon hade senare en minnesvärd skurkroll som Rose the Hat i ”The Shining”-uppföljaren ”Doctor Sleep” där hon - välförtjänt - slukas av ett gäng hotellspöken.
 
 

2. Joel Kinnaman - ”The Darkest Hour” (2011)

 
Efter genombrottet och innan han blev Robocop, så gjorde Kinnaman sin första, större huvudroll i den här i övrigt bäst glömda alien-rysaren. Här spelar han en svensk med det omotiverade namnet Skyler som möter våra hjältar under deras besök i Moskva. Snart anfaller utomjordingar och det blir gott om springande och skjutande. Tyvärr klarar sig inte stackars Joel till slutet innan han avrättas av monstren efter att ha hjälpt Emile Hirsch och Max Minghella fly.
 
 

3. Lena Olin - ”De fördömdas drottning” (2002)

 
Vår svenska stolthet har en lång, spännande karriär i Hollywood och en av hennes mest spännande roller var i den i övrigt ganska usla uppföljaren till ”En vampyrs bekännelse”. Som som vampyrdrottningen Maharet stal hon showen tillsammans med framlidna r&b-stjärnan Aaliyah stal hon showen. Tyvärr hade hon inte särskilt många scener och fick avsluta filmen som en stenstaty, som dock enligt mytologin ska vara mer av ett tillfälligt tillstånd.
 
 

4. Bill Skarsgård - ”Villains” (2019), ”Det: Kapitel 2” (2019) och ”Barbarian” (2022)

 
Skarsgård junior anslöt sig till pappa Stellan och storebror Alexander och blev snabbt en lika populär skådespelare i amerikanska filmvärlden. Rollen som läskiga Pennywise i ”Det” gjorde honom till skräckikon och medverkan i tvåan var lika effektiv, även om det slutade med att han smälte till en pöl. Det gick inte bättre i ”Villains” eller ”Barbarian” där han blir ihjälskjuten respektive får huvudet mosat mot en vägg.
 
 

5. Malin Åkerman - ”The Final Girls” (2015)

 
Uppväxt i Kanada, Åkerman var blondinen som från ingenstans gjorde raketkarriär i Hollywood innan hon först flera år senare dök upp i svensk film. Hon spelade dock en av huvudrollerna i en amerikansk, underskattad skräckkomedi om ungdomar som sugs in i en gammal 1980-talsslasher om en mördare på sommarläger. Hon spelar både mamma och dennes filmkaraktär som så småningom offrar sig för att rädda sin dotter genom att utföra en striptease varpå mördaren gör processen kort med sin machete.
 
Vilka svenska Hollywood-skådespelare minns du från Hollywood-skräckisar?
| 29 oktober 2023 12:00 |