Film

Skribent

Mattias Blomberg

16 december 2023 | 10:10

De 10 bästa Netflix-filmerna från 2023: Hur många har du sett?

Flera av årets originalfilmer på Netflix borde fått chans på bio, som Fares Fares svenska regidebut "En dag och en halv" och chilenska vampyrfilmen "Greven".
Om man säger "originalfilmer från Netflix" till många filmentusiaster så möts man oftast känns det som av suckar och kommentarer om hur slätstrukna eller rentav dåliga dessa produktioner i allmänhet är.
 
Jag personligen har de senaste två åren ställt mig frågande till denna reaktion. I mina ögon så är det klart att det finns svagare kort i leken och en i många fall likriktad estetik, men jag blir sällan totalt besviken och de starka essen imponerar verkligen.
 
Det här året har bjudit på många filmer som hade varit fullt värdiga att bli en del av årets bioutbud. Här är min topp tio över Netflix hittills bästa originalfilmer 2023.
 

10. You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Adam Sandler bjuder in till familjefest både i manuset och castingen med den här energiska komedin i rappt tempo om en judisk familj. Dottern Sunny borde bli stjärna efter sin insats här. Det handlar om religion, men det predikades inte. Istället får vi en berättelse om vänskap och övergången från tonåring till vuxenlivet. Här finns både stort hjärta och kaxigt bett i replikerna.
 

9. Leo

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det har varit Adam Sandlers år på Netflix. Här var han med och gjorde en oemotståndlig animerad musikal om en ödla med åldersångest. Oavsett ålder och personlighet på familjemedlemmarna så kan alla bänka sig framför charmiga Leos äventyr. Barnen får livsvisdom ur hjärtat av en ny grön vän som man bara kan älska. Värmen kan smälta isberg, men är inte Disneysockrig. Det här är en närapå perfekt familjefilm.
 

8. En dag och en halv

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den här svenska filmen fick mycket uppmärksamhet utomlands och det förtjänade den. Fares Fares regidebut är ett omskakande, gripande och djupt mänskligt relationsdrama i gisslanformat med grymt bra skådespel. Att filmen utspelar sig till större delen i en bil hindrade inte att stor dramatik skapades. Fares blev en regissör att hålla ögonen på.
 

7. Pain Hustlers

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den skitiga korruptionen bakom fasaden i läkemedelsbranschen får en behandling som liknade "Wolf of Wall Street" i den här vassa filmen baserad på verkliga händelser. Det är snabbt, rappt och coolt utan moraliserande. Samtidigt finns tyngden i botten och offrens lidande trivialiserades inte. Chris Evans tar på sig kostymen, plockar fram sitt inre kapitalistsvin och levererar sin bästa prestation någonsin.
 

6. Syster Död

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Netflix tyckte i år att det var dags för en prequel till deras egna starka skräckfilm "Verónica" från 2017. Det resulterade i en sagolikt vacker produktion som ändå var ångesttyngd och laddad med ondskefull atmosfär. Huvudperson är en fascinerande karaktär från förra filmen. Den gotiska scenografin och fotot är fantastiska. Skådespelet är av hög klass. Skräckfilm blir sällan såhär genuin konst.
 

5. Reptile

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Kriminalfilm görs bäst när den står stabilt i tungt drama istället för thriller där något hela tiden måste hända för att inte tråka ut publiken. "Reptile" tar sig tid att utforska karaktärerna psykologiskt och skildra metodiskt polisarbete. Det sparkas inte in dörrar eller skjuts i onödan. Ändå är det enormt spännande och kryddat med kuslig atmosfär som hämtad från "True Detective". Benicio Del Toro är lysande.
 

4. Nyad

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Annette Benning gör sitt livs prestation i rollen som simmerskan Diane Nyad vars prestation att simma från Kuba till Key West i Florida 2013 är legendarisk. Den här filmen har allt en riktigt inspirerande sportfilm ska ha. Skildringen av mänsklig drivkraft att uppfylla sina drömmar griper tag. Fotot fångar havets skönhet i förföriska bilder. Om du inte blir djupt berörd i slutet så har du ett hjärta av sten.
 

3. One More Time

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Årets skönaste och mest färgglada lyckopiller kommer från Sverige. Det handlar om livsval när en 40-årig kvinna fick uppleva sin 18-årsdag igen. Ett upplägg med magisk touch bäddar för en filmupplevelse där varenda mänsklig känsla finns med och berör. Detaljrikedomen kring mode och beteenden i början av 2000-talet är klockren. Jag lämnade filmen med huvudet fullt av tankar kring mitt liv och ett leende på läpparna.
 

2. Ehrengard: Förförelsens konst

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den danske mästerregissören Bille August svek inte sin kräsna publik med den här filmatiseringen av Karen Blixens roman. Det är en film med fräck humor och erotiskt laddad lekfullhet samtidigt som varenda sekund är sofistikerad. Skådespelarnas insatser hade fått respekt på den finaste teaterscen. Som kostymfilm är den estetiskt vacker, men inte stel. Stort tack för den här kulturgärningen.
 

1. Greven

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Politisk satir möter expressionistisk vampyrfilm när diktatorn Augusto Pinochet blir blodsugare i den här originella konstuppvisningen från Chile. Det skarpt svartvita fotot och klassisk musik ger filmen suggestiv kraft. Blod och stympade kroppar får vi mycket av, men även säreget vackra scener bland groteskerierna. Så här ska ett arthouse mästerverk se ut. Det är en av årets bästa filmer även utanför Netflix.
 
Det märks att man vill rikta in produktionen på kvalitet. Det är en smått svindlande tanke att vi fått nämnda filmer, men att det är långt ifrån över för året. Vi har fortfarande heta premiärer kvar att se fram emot med "Maestro" som höjdpunkt. Grattis till ett lyckat år. 
| 16 december 2023 10:10 |