Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 augusti 2023 | 12:00

10 barnstjärnor som fyller 20 år i år

De växer upp så snabbt... Barnskådespelare vi bekantat oss med genom åren förblir självfallet inte barn för alltid och här är några som blir vuxna och fyller 20 i år.
Genom tiderna har vi sett barnstjärnor som Elizabeth Taylor, Jodie Foster, Drew Barrymore och Elijah Wood växa upp till stabila vuxenskådespelare. Nu är det dags för en ny generation av tidigare småttingar att ta över när de vuxit ur barnkläderna och fyller 20 år. Här är tio skådespelare vi sett växa upp genom åren som nu fyller systembolagsålder.
 
 

Emjay Anthony

 
Anthony startade tidigt när han som sexåring filmdebuterade i komedin ”It’s Complicated” som Alec Baldwins son. Efter det fick han sin första stora roll i ”Chef” som kocken Jon Favreaus tekniskt kunniga son. Sedan dess har vi sett honom i ”Insurgent” (som en av Zoe Kravitz vänner), rysaren ”Incarnate” (som Aaron Eckharts son), ”Bad Moms”-filmerna (som en av Mila Kunis barn) och thrillern ”Replicas” (som Keanu Reeves son). I skräckkomedin ”Krampus” hade han huvudrollen som en ung pojke som framkallar en ondskefull juldemon. Senast hade han en av huvudrollerna i TV-serien ”Council of Dads” som den temperamentsfulle tonårssonen till en döende cancerpatient.
 
 

Jack Dylan Grazer

 
En av flera barn från gänget i ”Det”-filmerna, efter Stephen Kings rysare. Grazer, som spelade den hypokondriska Eddie, är brorson till producenten Brian Grazer (”Apollo 13”, ”A Beautiful Mind”, ”Frost/Nixon”). Efter att ha spelat en yngre version av Timothée Chalamets karaktär i ”Beautiful Boy” så fick han huvudrollen som titelkaraktärens handikappade bror i ”Shazam” och dess uppföljare. Han har sedan medverkat i flera filmer och TV-serier, senast Luca Guadagninos TV-serie ” We Are Who We Are” (som en tonåring på en militärbas), animerade ”Batman and Superman: Battle of the Super Sons” (som rösten till Superboy), samt verklighetsbaserade dramat ”Dreamin' Wild” (som den yngre versionen av musikern Donnie Emerson).
 
 

Jaeden Martell

 
Ett till barn från ”Det” som kommit långt sedan han spelade Loser’s Club-ledaren Bill i de två Stephen King-rysarna. Men efter flera reklamjobb som barn filmdebuterade han redan som elvaåring när han spelade Melissa McCarthys son i dramakomedin ”St. Vincent”. Han spelade sedan Michael Sheens son i TV-serien ”Masters of Sex”, en ung Chris Evans i ”Playing It Cool”, Rachel MacAdams son i ”Aloha”, en kidnappad pojke i ”Midnight Special” och Clive Owens son i ”The Confirmation”, innan han fick titelrollen som Naomi Watts genialiska son i ”The Book of Henry”. Efter ”Det” fick han allt större och saftigare roller, inklusive skräckfilmen ”The Lodge” och ”Knives Out” (som Michael Shannons konservativa tonårsson). Han hade huvudrollen som mordmisstänkt tonåring i TV-serien ”Defending Jacob” och hade i fjol huvudrollen i både high school-komedin ”Metal Lords” och Stephen King-rysaren ”Mr. Harrigan’s Phone”.
 
 

Wyatt Oleff

 
Ännu ett av barnen som terroriserades av Pennywise i ”Det”-filmerna, denna gång den judiska skeptikern Stan. Oleff inledde karriären redan som nioåring med reklamfilm och gästroller i TV, inklusive ”Once Upon a Time” som en ung Rumpelstiltskin. Han filmdebuterade i romantiska komedin ”Someone Marry Barry” och spelade en ung Star-Lord (Chris Pratt) i ”Guardians of the Galaxy” och dess uppföljare. Han har sedan dess medverkat i en rad kortfilmer, TV-serier samt Sias musikvideo ”Santa's Coming for Us” (tillsammans med ”Det”-motspelaren Sophia Lillis). Han hade i fjol huvudrollen som sonen till en drogmissbrukare i dramat ”Stay Awake” och har i år en av huvudrollerna som kärlekskrank klasskamrat till skjutoffer i TV-serien ”City on Fire”.
 
 

Bella Ramsey

 
Brittisk skådespelare från Nottingham började skådespela som en hobby vid fyra års ålder. Hen debuterade 13 år gammal med rollen som kaxiga Lyanna Mormont, ledare över House Mormont of Bear Island, i sjätte säsongen av ”Game of Thrones”. Hen har sedan dess slagit igenom i filmens värld, med roller i komedin ”Holmes & Watson” och ”Judy” som Judy Garlands (Renee Zellweger) dotter Lorna. Hen har också framgångsrikt fortsatt i TV med flera huvudroller och blev i år första icke-binära skådespelaren att vinna en Emmy, för rollen som tonåriga hjältinnan Ellie i ”The Last of Us”.
 
 

Storm Reid

 
Reid har sedan filmdebuten som tioåring i ”12 Years a Slave” växt från barnskådespelare till mogen huvudrollsinnehavare. Hon spelade gästroller i TV-serier som ”NCIS: Los Angeles” och ”Chicago P.D.” samt biroller i filmerna ”Sleight” (som systern till en magisk superhjälte) och ”A Happening of Monumental Proportions”. Hon fick den eftertraktade huvudrollen i påkostade Disney-rullen ”Ett veck i tiden” som tyvärr floppade. Men roller i populära titlar som ”The Invisible Man” och ”Euphoria” följde. Hon har i år huvudrollen i både kassasuccén ”Missing” och kommande ”The Nun II”.
 
 

Edvin Ryding

 
Enda svensken på listan är en skådespelare vi sett växa upp på både liten och stor skärm. Han debuterade redan som femåring i thrillerserien ”Mannen under trappan” som Jonas Karlssons son. Han medverkade i ”The Stig-Helmer story”, ”Kronjuvelerna” (som en ung Bill Skarsgård), TV-serien ”Fröken frimans krig” och flera filmer om journalisten Annika Bengtzon (Malin Crépin, som dennes son), varav ”Nobels testamente” var den första. Han fick fler roller i filmer (bland annat som unga Charles-Ingvar i ”Jönssonligan – Den perfekta stöten”), TV-serier (främst ”Gåsmamman” som Alexandra Rapaports son och julkalendern ”Storm på Lugna gatan ”) och som röstskådespelare (”Paddington”, ”Kubo och de två strängarna”, etc.). Men det ordentliga, internationella genombrottet kom som homosexuell prins i TV-serien ”Young Royals”, som i sin tur ledde till katastroffilmen ”Avgrunden” och kommande Netflix-dramat ”En del av dig”.
 
 

Jeremy Ray Taylor

 
Ännu en medlem av ”Det”-filmernas The Losers Club, där han spelade överviktiga romantikern Ben. Innan genombrottet i Stephen King-rysaren hade han småroller i filmer som ”42”, ”Ant-Man”, ”Alvin och gänget: Gasen i botten” och ”Geostorm”. Han fick senare en av huvudrollerna i skräckkomedin "Goosebumps 2: Haunted Halloween” och har på senare år bland annat spelat i komedin ”Senior Year” (som en av Rebel Wilsons high school-vänner), och andra säsongen av kriminaldramat ”Big Sky”.
 
 

Quvenzhané Wallis

 
Skådespelaren blev en sensation över en natt när hon som femåring spelade huvudrollen i hyllade indiedramat ”Beasts of the Southern Wild”. Efter att ha ljugit om sin ålder för att få rollen och slagit ut 4000 andra sökande så spelade hon fattiga Hushpuppy med sådan bravur att hon Oscarsnominerades och därmed blev den yngsta att nomineras för bästa huvudroll. Hon spelade året därefter titelrollen i mindre hyllade men lika framgångsrika remaken ”Annie”. Hon har därefter dykt upp sporadiskt i film och TV, som dramat ”Fathers and Daughters”, TV-serierna ”Black-Ish” och ”American Horror Stories” samt Beyonces musikvideo ”Lemonade". Hon har även skrivit fyra böcker.
 
 

Hudson Yang

 
Efter att som elvaåring filmdebuterat i thrillern ”The Sisterhood of Night” som brodern till en anklagad häxa blev Yang snabbt en av sitcom-världens mest igenkännbara, unga ansikten. Som huvudpersonen Eddie, en basketspelande hiphop-entusiast, ledde han den populära TV-serien ”Fresh Off the Boat” om Eddies taiwanesiska familj som öppnar en grillrestaurang med vilda västern-tema i Florida i sex säsonger. Därefter har han synts (eller hörts) i flera TV-serier och spelade häromåret i actionthrillern ”The Ray”.
| 13 augusti 2023 12:00 |