Serie

Skribent

Patrik Jonsson

4 januari 2018 | 18:00

10 av de mest intressanta tv-karaktärerna vi mötte 2017

Fjolåret bjöd på en hel hög med nya grymma tv-serier. Där fick vi även stifta bekantskap med en massa härliga och minst sagt intressanta karaktärer. Patrik Jonsson listar sina favoriter.
Plötsligt har det gått och blivit 2018, jag hoppas ni alla tog er helskinnade över årströskeln. Nytt år betyder så klart nya tv-serier, jag ska dock göra en allra sista summering tillägnad fjolårets serier. Vi får ju inte glömma alla nya och minst sagt underhållande karaktärer som 2017 bjöd på. Här nedan följer tio av mina favoriter.
 
Large 681123d84444ccd2620a1ca9596cb71f karakt c3 a4rer 20jim 20worth
 

Jim Worth ("Tin Star")

 
En serie som inte riktigt övertygade undertecknad var actiondramat "Tin Star". Någon som dock fullständigt briljerade, i huvudrollen som den "smått" galne och minst sagt mångsidiga småstadssheriffen Jim Worth, var den alltid så underbara Tim Roth. Worth är en sådan där oberäknerlig karaktär som man aldrig riktigt vet var man har, jag gillar sådana starkt och jag hoppas verkligen även serien lyfter sig till samma nivå i nästa säsong. "Tin Star" finns att streama hos C More.
 
Large af2bea6e2b619065b2d40ec9ab414839 karakt c3 a4rer 20james 20keziah 20delaney
 

James Keziah Delaney ("Taboo")

 
Snart har faktiskt ett helt år hunnit passerat sedan Tom Hardy gick runt och "surade" i det grådaskiga och mörka hämnardramat "Taboo". Innan premiären var det visserligen mest snack kring Hardys höftskynke, hans karaktär Delaney bjöd dock på bra mycket mer än så. Delaney är en mycket ilsken, mörk och explosiv karaktär som ofta vandrar i den där berömda gråzonen. Allt är inte alltid svart och vitt, jag uppskattar verkligen när man bjussar på sådana här huvudkaraktärer. "Taboo" finns att streama hos HBO Nordic.
 
 

Audrey & Vince ("Sneaky Pete")

 
Även "Sneaky Pete" var en serie som hade premiär rätt tidigt i fjol och här får vi alltså en "dubbel". Jag har valt att plocka ut två karaktärer från serien: både Margo Martindales Audrey och Bryan Cranstons Vince var riktigt härliga och intressanta. Audrey som ihärdigt försöker hålla ihop familjen, men som själv egentligen är en av de stora anledningarna till slitningarna hon själv försöker reparera. Ja, och den mystiske och hänsynslöse maffiabossen Vince som är så där underbart oberäknerlig och hänsynslöst "påhittig". "Sneaky Pete" finns att streama hos Amazon Prime.
 
Large af2bea6e2b619065b2d40ec9ab414839 karakt c3 a4rer 20aunt 20lydia
 

Aunt Lydia ("The Handmaids Tale")

 
Här kommer väl en karaktär som är mer hänsynslös än härlig, Ann Dowds tappning av den obehagliga "lärarinnan" Aunt Lydia belönades också mycket värdigt med en Emmy. Jag säger obehaglig för om det var någon av fjolårets nytillskott på tv som var obehaglig så var det just Aunt Lydia. Hela serien, "The Handmaid's Tale", är obehaglig, fast på ett bra sätt så klart. "The Handmaids Tale" finns att streama hos HBO Nordic.
 
Large af2bea6e2b619065b2d40ec9ab414839 karakt c3 a4rer 20mr. 20wednesday
 

Mr. Wednesday ("American Gods")

 
Att få återse Ian McShane ("Deadwood") i absolut högform är inget jag tackar nej till och i rollen som guden Mr. Wednesday (Odin) är han sannerligen i högform. Jag skulle till och med vilja gå så långt och säga att McShanes Mr. Wednesday till mycket stor del gör serien "American Gods" till vad den är. Detta är alltså rätt starka lovord med tanke på vilka andra som är inblandade; Bryan Fuller och David Slade. Mr. Wednesday är både intressant, annorlunda och framförallt cool. Japp cool, man kan vara cool trots att man är över 70 bast! "American Gods" finns att streama hos Amazon Prime.
 
Large af2bea6e2b619065b2d40ec9ab414839 karakt c3 a4rer 20david 20haller
 

David Haller ("Legion")

 
Den mest skruvade och framförallt mest komplicerade karaktären 2017 är definitivt David "Legion" Haller", grymt starkt gestaltad av Dan Stevens. Att påstå att Legion är en annorlunda superhjälte är en stor underdrift. Detta är jag oerhört tacksam för, superhjältemätt som jag är. Det är verligen riktigt roligt att det fortfarande finns kanaler och produktionsbolag som vågar satsa på något sådant här pass unikt. Det är nämligen inte endast Haller som är komplicerad, hela serien "Legion" upplevs nog av många som rätt svårtuggad. "Legion" finns att streama hos Viaplay.
 
Large af2bea6e2b619065b2d40ec9ab414839 karakt c3 a4rer 20holden 20ford
 

Holden Ford ("Mindhunter")

 
Jonathan Groffs Holden Ford från David Finchers thrillerdrama "Mindhunter" må inte vara en lika komplicerad karaktär som ovannämnda David Haller, han är dock ändå en rätt så underlig figur denne Ford. En slags envis slitvarg som definitivt inte ger upp i första taget. Samtidigt är det något slags mystiskt över honom, man vill hela tiden veta mer om honom, speciellt hur han tänker. Vad rör sig i Fords huvud? Det ska sannerligen bli intressant att få följa den här karaktären vidare under de kommande åren. "Mindhunter" finns att streama hos Netflix.
 
 

Mary Agnes & Frank Griffin ("Godless")

 
Vi tar och avslutar denna summering, med ännu en "dubbel". Här snackar om vi om två riktigt gedigna och välskrivna karaktärer. På varsin sida om lagen dessutom, vilket så klart är riktigt passande då vi snackar om en västernserie! Den hårda och bestämda Mary Agnes, spelad av en helt fenomenal Merritt Wever (en ny bekanskap för mig), blev en av förra årets stora favoriter för mig. Sedan var det oerhört roligt att i samma serie få se Jeff Daniels i lite annorlunda roll. Den mångbottnade tillika hänsynslöse banditledaren Frank Griffin är just en sådan där badguy jag uppskattar. Mänsklig, men samtidigt omänsklig. Ja, just så! "Godless" finns att streama hos Netflix.
 
Där hade ni alltså tio av mina favorit tv-karaktärer från 2017, vilka var era? Kommentera gärna nedan!
| 4 januari 2018 18:00 |