Film

Skribent

MovieZine

27 juni 2014 | 18:00

10 anledningar till varför "Justice League" blir toppen (eller raka motsatsen)

Ska man vara pepp eller orolig? Vi reder ut vad som talar för och emot Zack Snyders superhjälteplaner.
För ett tag sedan blev det officiellt att DC:s motsvarighet till "The Avengers", nämligen ”Justice League”, kommer till vita duken. Premiär är satt till 2017 alternativt 2018 och det blir Zack Snyder som regisserar. För inte längesen twittrades den första bilden på Ben Affleck i Batman-dräkten inför den kommande "Batman v. Superman" som är tänkt ska leda upp till "Justice League", och peppen är nu total inför båda filmerna. 

Jag är dock lite ambivalent inför vad som komma skall, kan den mäta sig med "The Avengers"? Har folk släppt "The Dark Knight"-trilogin än? Nedan är ett försök till att bena ut vad "Justice League" har för sig, samt vilka hinder den står inför.

"Justice League" kommer rocka för att:1. Det är starten på ett DC-filmuniversum

Med "Batman v. Superman" tas det första steget in till DC:s egna filmuniversum. Detta är givetvis något som fansen har väntat på i en evighet, och det är redan bestämt att Wonder Woman och Cyborg ska vara med på ett hörn. I "Justice League" kommer vi få se dessa, plus en drös andra superhjältar slå sina påsar ihop och förhoppningsvis kicka röv. Detta är ett perfekt sätt att introducera de andra karaktärerna och sedan låta de få sina egna filmer.

2. Rakt på sak

Till skillnad från Marvel där det tog fyra år, fem filmer, med med fem olika huvudkaraktärer att leda upp till "The Avengers", så går man direkt på sak med endast "Batman v. Superman" för att etablera huvudkaraktärerna. På så sätt ger man sig själv en chans att komma ikapp med "The Avengers". Zack Snyder lyckas ofta väldigt bra med att få in mycket information på kort tid. Jag tänker främst på introt i "Watchmen" när en hel grafisk novell berättas i ett kort montage till Bob Dylans "The Times They Are A-Changin’". Förhoppningsvis kan han göra det igen med "Justice League", så vi slipper spendera en timme bara för att samla hela gänget. 

3. Mångfald

Marvel har fått en del kritik för att i princip alla deras superhjältar är vita män, något som även syns i filmerna. Hittills verkar Warner Bros. tagit flera steg i rätt riktning med den israeliska skådespelerskan Gal Gadot som Wonder Woman, och den afroamerikanska skådespelaren Ray Fisher som Cyborg. Den populäraste versionen av Green Lantern är även han afroamerikansk, i filmversionen från 2011 valde man dock att ge rollen till Ryan Reynolds som den andra Green Lantern - Hal Jordan. Vi hoppas, för alla inblandades skull, att han inte återvänder. Är det för sent att hoppas på Idris Elba? 

4. Zack Snyder

"Watchmen" bestod av komplexa karaktärer som hade stora konflikter med varandra, så är det även med "Justice League". I "The Avengers" är det rätt skön lägereldsstämning bland alla medlemmar. Inom "Justice League" likt "Watchmen" så hatar många varandra, till exempel så har Green Lantern och Batman en rätt stor beef med varann. Det låter inte heller som att Batman och Superman kommer vara bästa polare med titeln ”Batman v. Superman”. Därför kan nog Zack Snyder vara perfekt för jobbet.

5. Helsike, det är en Justice League-film!

Att Justice League blir till film är en av de största händelserna inom serietidnings-filmer sedan "The Avengers" blev officiell. Skillnaden är dock att det inte finns några som helst hinder för "Justice League". Warner Bros. äger rätten till samtliga karaktärer från Detective Comics, och kan stoppa in vem som helst. Att till exempel Spider-Man inte är med i "The Avengers" är bedrövligt för deras del.
Att se Batman, Superman och Green Lantern på vita duken samtidigt får mig att dregla.

…men vi kanske också ska oroa oss för att:1. Vi har fortfarande inte lagt "The Dark Knight"-trilogin bakom oss

Hur man än vrider och vänder på det, så är det svårt att glömma "The Dark Knight"-trilogin. Det är inte bara fulländade Batman-filmer, utan i princip filmiska mästerverk. "Batman v. Superman" är planerad till 2016, och det blir svårt att på knappt fyra år få oss att glömma Christian Bale som Gothams riddare. Förhoppningsvis kan Ben Affleck övertyga oss i rollen som en lite hårdare, äldre och brutalare Batman. 

2. Zack Snyder

Zack Snyder dyker upp även här. Även om M"an of Steel" var en publiksuccé, så håller nog de flesta med om att den inte riktigt var ett mästerverk. "Man of Steel" har för nuvarande 56% på Rotten Tomatoes jämfört med "Iron Mans" 93%. Båda filmerna var starten på deras respektive filmuniversum, och om "Batman v. Superman" får lika svalt mottagande så bör man oroa sig med all rätt inför "Justice League". Det råder ingen tvekan om att Zack Snyder inte alltid har levererat, vi minns alla "Sucker Punch"...

3. Vad är det för slags universum som skapas?

Hur kommer "Justice League" bli som film? Vad kommer den att ha för ton? Warner Bros. och Detective Comics har konsekvent gjort väldigt olika filmer när det gäller sina superhjältar. Vad är det för universum som skapas? Hur ska till exempel Batman, som är en vanlig människa kunna fungera i ett universum med rymdvarelser, stålmän och osynliga flygplan utan att det blir trams som "Batman & Robin"? Hur ska han kunna vara ilsken och seriös när vi har Aquaman, världens töntigaste superhjälte, i samma entourage? 

4. För mycket fokus på Batman och Superman

Att ”play it safe” är ett mantra bland alla filmstudios i princip, så det känns inte som en heltokig gissning att största fokus kommer ligga på Batman och Superman, och inte mycket annat. Eller så blir det precis tvärtom, och de försöker ge alla karaktärer lika mycket tid och utveckling. Hur ska det hinnas med på två och en halv timme?

5. Vi börjar tröttna på superhjältar

Det börjar nästan bli tröttsamt med superhjältefilmer nu, det känns som att det är samma sak i varenda film. Det är städer som förstörs och blåa energistrålar som flyger i luften. Vare sig "Justice League" kommer 2017 eller 2018, så kommer den gå upp mot en drös andra superhjältefilmer, en ny "X-Men"-film är på gång, en "Fantastic Four"-reebot, Sony vill pumpa ut "Spider-Man" samt Sinister Six-filmer och Marvel kör på som en ångvält. Om vi känner så nu, hur känner vi då om 3-4 år?

Vad känner ni inför "Batman v. Superman" och "Justice League"? Blir det flipp eller flopp? Kommentera nedan.

Dante Stjernberg
| 27 juni 2014 18:00 |