Serie

Skribent

Jenny Ahonen

29 augusti 2016 | 22:00

10 anledningar att älska "Inside Amy Schumer"

Den 31 augusti kommer en av samtidens mest uppmärksammade komiker till Sverige. Vi firar med att lista hennes roligaste sketcher.
Amy Schumer slog igenom brett i och med Judd Apatow-regisserade "Trainwreck" som kom i fjol. Men redan 2013 fick hon sin egen tv-serie på Comedy Central. Tack vare sin samtidscynism, feministiska kritik och sexuella fräckhet har många av seriens sketcher gjort viral succé. 

Här är de bästa - tio anledningar att kolla hela "Inside Amy Schumer", som just sänt sin femte säsong.

10. Football Town NightsAmy Schumer är inte rädd för att röra vid kontroversiella ämnen i sin humor. Våldtäkt är kanske det svåraste temat att skämta om. Men i "Football town nights" gör Schumer det ändå snyggt. Hon driver med en kultur som när man väl börjar tänka på det fan är så här fuckad. Hur kan det annars vara så svårt för vissa att få in det i skallen? Våldta inte. Aldrig. Någonsin. 

9. SextingRomantik à la 2010-talet? Det är inte lätt. 

8. New BodyHur många gånger har man inte tänkt "det här är den första dagen av resten av mitt liv" för att senare inse att "nej, det var bara ännu en dag i raden". Men den där känslan innan dess, va? Peppen!

7. Milk milk lemonadeI en musikvideo som har inspirerats av hur ungefär hälften av alla musikvideor har sett ut de senaste tio åren (Kolla bara på det senaste exemplet, urlöjliga "Milf money" med Fergie. Eller nej förresten, gör inte det!) påminner Schumer oss som lever i "the era of the big booty" om vad rumpan från början var tänkt att göra - innan dess främsta uppgift blev att sexuellt behaga. (Om ni grunnar på vad: Det är alltså där bajset kommer ut.) 

6. Horror Movie


Undrar när människan för första gången fnittrade till åt en av sina fjärtar? Äh, hur som helst. Prutthumor har vi sysslat med länge, och vi lär roa oss med det ett tag till.

5. ComplimentsDen här sketchen spinner vidare på samma fenomen som Liv Strömquist så bra ringade in en gång. I en av hennes gamla serierutor frågar en kostymklädd farbror en annan: "Hur gick styrelsemötet då?" "Usch, inte alls bra", svarar farbror nummer två. "Jag har en sån där dag när man bara känner sig misslyckad, ful och tjock." "Va?!", utbrister första farbrorn. "Du som är så smal! Jag däremot känner mig helt blek och dallrig, som en stor mozarella!" Och så fortsätter det: "Men du har inte sett min mage! Den ser ut som ett berg av keso!" "Men mina armar då! Dom ser ut som fläskkorvar!" "Men min hy då! Rå köttfärs!"

4. Girl, you don't need makeupHur många gånger har vi inte hört killar berätta att de gillar "naturliga tjejer"? I "Girl, you don't need makeup" följer en grupp One direction-iga manboys i Joakim Hillsons, Peter Jihdes och 100 olika youtube-killars fotspår när de uppmanar Amy Schumer att sluta bära smink. Sen, när hon uppmuntrad av deras pepp tvättar av sig skiten, blir det annat ljud i skällan: "Hold up girl, we spoke too soon. (...) I didn't know that your lashes were so stubby and pale. Just a little mascara and you'll look female." 

3. Celebrity interviewI "Celebrity interview" intervjuars Schumers karaktär Amy Lake Blively i ett typiskt talkshowformat. Sketchen är SPOT ON i början för att sedan - i takt med att Schumers ben blir allt bronsigare - överdriva mer och mer. VARNING för det supergrossa slutet!

2. Last fuckable dayDet ska ha varit svårt att få tag i skådespelerskor som ville ställa upp i den här sketchen. Tydligen vill kända Hollywood-kvinnor ogärna skämta om att de inte längre skulle anses attraktiva. Hur som helst så fick "Inside Amy Schumer" tag i en riktig drömtrio till sist. I "Last fuckable day" firar Julia Louis-Dreyfus, Tina Fey och Patricia Arquette den förstnämndes... ja, "sista dag som knullbar". 

1. 12 angry menHär kommer den då, till sist. Schumers längsta och mest hyllade sketch. I "12 angry men", som har lånat sitt namn och upplägg från filmen "12 edsvurna män" (1957), ska en jury enbart bestående av män - utmärkt spelade av bland andra John Hawkes, Jeff Goldblum, Paul Giamatti och Vincent Kartheiser - bedöma huruvida Amy Schumer är tillräckligt het för att få vara med på tv.

Vilka är era favoritbitar med Amy Schumer? Kommentera nedan.
| 29 augusti 2016 22:00 |