Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 mars 2020 | 10:45

1 av 4 svenskar undviker biobesök i corona-tider

Vi frågade MovieZines läsare: "Vågar du gå på bio just nu?"
COVID-19 får biopremiärer att flytta på sig och filmfestivaler att ställa in. I exempelvis Danmark och Polen har alla biografer stängt i två veckor, och en irländsk biokedja uppmanar biobesökarna att sitta på varannan plats för att undvika att smitta varann med viruset.

Det är nog bara en tidsfråga innan coronaeffekten slår till även mot svenska filmbranschen.
 
Medan Filmstaden idag torsdag diskuterar hur man ska gå vidare, frågade vi MovieZines Facebook-följare om de väljer bort biobesöken i coronatider. Vår högst ovetenskapliga undersökning ger iallafall en liten indikation på hur filmälskare tänker kring sina filmkvällar just nu.
 

Av 150 tillfrågade personer svarar 27 procent att de undviker att gå på bio just nu på grund av smittorisken

 
"Jag tillhör en riskgrupp så jag låter bli även om det känns trist att inte kunna gå på bio", skriver en person.

"Helt rätt. Även rimligt att vi som inte tillhör en riskgrupp gör samma sak för att minska spridning så ni i riskgruppen inte smittas. Vi har alla ett gemensamt samhällsansvar", svarar en annan.

"Inget problem att undvika bio 4 veckor. Varför utsätta sig? Blir du sjuk kanske du sprider det till nära och kära... tänk efter!" uppmanar en läsare.
 

Några har redan ställt in sina biobesök

 
"Hade tänkt gå och se "Framåt" med barnen i helgen men tvekar nu... är inte rädd för smittan själv men vill ju inte sprida något vidare."

"Jag trodde inte att jag skulle bry mig men igår hoppade jag faktiskt att se ”The Invisible Man” just på grund av detta."
 

73 procent kan tänka sig att gå på bio (nästan) som vanligt

 
"Jag kommer nog välja visningar där jag vet att inte jättemånga kommer se. Kanske till och med avvakta och boka förrän samma dag jag ska gå", berättar en följare.

"Är ej i riskzonen för svårare sjukdom om jag blir smittad så fortsätter gå som vanligt. Om jag blir smittad så håller jag mig såklart borta", lyder ett svar.

En annan person svarar: "Ja, för jag går ofta dagtid när det inte är så mycket folk i biograferna ändå. Jag är helt för att de väntar med storpremiärer som säljer slut."
 
 
Några av storfilmerna med svensk premiär de närmaste veckorna är "A Quiet Place Part II" (20 mars) och "Mulan" (25 mars).
 
Vågar du gå på bio i coronatider? Kommentera nedan.
| 12 mars 2020 10:45 |