Film

Skribent

Alexander Dunerfors

17 oktober 2012 | 23:30

(00)7 Bondbrudar vi sent glömmer

Vi laddar upp inför "Skyfall" med att ranka filmseriens mest minnesvärda kvinnor.

Double-oh, behave! Vad vore James Bond utan sina kvinnor? Förmodligen fullkomligt sexuellt frustrerad och inget vidare bra på sitt jobb. En famn i varje hamn är inga konstigheter för världens främste supersion - här är damerna som gärna tar hand om honom efter en hård arbetsdag.

Varning för spoilers!

7. May Day ("Levande måltavla")

Vad 80-talsmodellen Grace Jones saknar i skådistalanger tar hon igen med en sällsynt skådad girl power. Fin karaktärsutveckling av regissören John Glen, men vad hon föll för i Roger Moores Bond kommer vi aldrig att förstå. (Moore har själv aldrig gillat vare sig filmen eller någon av sina motspelerskor i den, erkänner han på senare år.) 

6. Natalya Simonova ("GoldenEye")

Vår egna Izabella Scorupco intog rollen som rysk dataexpert vid sidan av Brosnan som nykläckt 007. Manuset tillät henne bli en av de väldigt få kvinnor som verkligen blivit personlig med James Bond och fått den hårde agenten att mjukna (no pun intended).

5. Honey Ryder ("Dr. No")

Flera bikinivåp har fallit för Bond, med Ursula Andress var först och kom förvånansvärt väl undan med att bara vara ögongodis utan mycket vettigt att göra. Schweiziskans dialekt dög inte så Andress dubbades, men Honey anses fortfarande vara en av de vackraste Bondbrudarna, och satte ribban högt för alla efterträdare. Många tonårspojkar har genom åren undrat om hon verkligen är naken i duschscenen, eller ej... 

4. Vesper Lynd ("Casino Royale")

Året är 2006 och återigen är det Martin Campbell som visar Bonds mjukare sidor. Franska Eva Green var värd vartenda öre som Bonds kronologiskt sett första kärlek på bioduken. En svaghet som skurkarna inte var sena med att utnyttja, och han spenderade en hel meningslös uppföljare med att söka hämnd. Hade det blivit samma sak om Audrey Tautou fick rollen?

3. Pussy Galore ("Goldfinger")

Honor Blackman var med sina 36 år den äldsta Bondbruden, men är också den första som visade lite tuffa sidor och (åtminstone till en början) kontrade 007:s enträgna flörtförsök - med judo! En tuff och medveten Bondbrud som inte låter sig förföras utan en fight. Karaktären byggde på Ian Flemings älskarinna och granne, medan namnet lånades av brittiska agenten "Pussy" Deakin.

2. Tracy di Vicenzo ("I hennes majestäts hemliga tjänst")

Stjärnan från "The Avengers" (60-talsserien utan någon koppling till superhjältar) är än idag den enda som lyckats snärja den evigt ungkarlen. Äktenskapslyckan blev kortvarig, men kemin mellan Diana Rigg och George Lazenby håller än idag. Regissörens förstahandsval var dock Brigitte Bardot...

1. Miss Moneypenny (14 Bondfilmer)

Trots många anspelningar, långt över den tillåtna gränsen för sexuella trakasserier, har Moneypenny aldrig delat säng med 007. Ändå (eller kanske just därför) är hon och förblir vår favoritbrud i Bondfilmerna. Än har Moneypenny inte dykt upp i de nya Craig-filmerna, och Lois Maxwell borde bli tuff att konkurrera med. Men vi väntar fortfarande på att M:s trogna sekreterare ska få diamantringen hon alltid väntat på.

Hedersomnämnande:

Jinx, Christmas Jones (jodå), Octopussy, Anya Amasova, Tiffany Case

Gör om, gör rätt:

Melina Havelock, Pam Bouvier, Bibi Dahl, Strawberry Fields, Penelope Smallbone

Vem är din favorit? Vilka saknar du på listan? Vem skulle passa som Bondbrud i en kommande film? Lämna dina kommentarer nedan.

| 17 oktober 2012 23:30 |