Wild Rose 2019

Drama Musik
Storbritannien
101 MIN
Engelska
Wild Rose poster

Synopsis

Den unga irländskan Rose-Lynn har redan upplevt mycket; när hon kommer ut från en fängelsevistelse väntar hennes desillusionerade mamma hemma med hennes två små barn, som hon inte orkar engagera sig i. Det enda Rose-Lynn vill är att sjunga country. När hon börjar jobba som hushållerska hos Susannah är det början på en vänskap som kanske kan leda till en sångkarriär.
Ditt betyg
3.2 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wild Rose
Biopremiär
6 september 2019
DVD-premiär
16 mars 2020
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

31 augusti 2019 | 10:00

Finstämd feelgood om skotska countrydrömmar

Med egna sånger och en elektrisk scennärvaro är Jessie Buckley en urkraft i rollen som den vilda Glasgowtjejen Rose-Lynn som drömmer om att byta puben mot de stora countryscenerna i Nashville. Det är en njutning att se och höra en stjärna födas i “Wild Rose”.
I hjärtat är hon amerikan. Hon borde varit född i Nashville och blivit countrystjärna. Men livet gav henne en annan lott. Istället är den upproriska Rose-Lynn (Jessie Buckley) en ensamstående småbarnsförälder i Glasgow som nyligen släppts ur fängelset och tvingas hanka sig fram som städare i stadens mer bemedlade kvarter. Mamma Marion (Julie Walters) är trött på att ständigt få sopa undan efter sin struliga drömmare till dotter men Rose-Lynn vägrar sluta tro på det fångvaktarna ropade efter henne på vägen ut: "Du kommer bli den nästa Dolly Parton!".
 
Stjärnskottet Jessie Buckley har gått från klarhet till klarhet efter den kriminellt förbisedda psykologiska thrillern "Beast" (2017) och har nu senast hyllats för sin insats som Lyudmilla Ignatenko i den strålande HBO-serien "Chernobyl". I "Wild Rose" stjäl den löjligt begåvade irländska aktrisen återigen showen med mer än sitt hudlösa skådespeleri – här även som låtskrivare och sångare bakom filmens fina countrysång-framträdanden. Med en smittsam otyglad energi, blicken i horisonten och Harlan Howards countrymusik-citat “tre ackord och sanningen" tatuerat på armen unnar man Rose en kraftfullare mikrofon än dammsugarmunstycket. Men livet är som bekant inte alltid en Hollywoodsaga.
 
"Wild Rose" är en bitterljuv skildring av hur färggranna drömmar slits mot plikt och ansvar i den grå verkligheten. En countrysång i filmform om att kämpa för att hålla sin låga vid liv, även när motvinden blåser starkt och livet trycker dig djupt ner i cowboybootsen. Regissören Tom Harper ("Krig och fred") gifter fruktsamt Ken Loachs brittiska diskbänksrealism med Hollywoodska toner längs den slingriga stigen mot strålkastarljusen i Nashville.
 
Trots ett visst mått av förutsägbarhet, som närmast hör genren till, så står "Wild Rose" ut bland feelgood-filmer med sitt storta hjärta och medryckande musik som skickligt spelar på publikens känslosträngar. Den sprakande Jessie Buckley visar upp ett oförskämt brett register i höstens mest upplyftande film om att våga drömma stort. En brittisk "A Star Is Born" med skit under naglarna. 
| 31 augusti 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Wild Rose