What's Love Got to Do with It? 2022

Romantik Komedi
Storbritannien
109 MIN
Engelska
Urdu
What's Love Got to Do with It? poster

Synopsis

För dokumentärfilmaren Zoe har jakten på Den Rätte bara lett till dåliga dejter och roliga anekdoter, mycket till hennes krävande mamma Caths bestörtning. För hennes barndomsvän och granne Kazim är svaret att följa hans föräldrars exempel och välja ett arrangerat äktenskap med en smart och vacker kvinna från Pakistan. När Zoe filmar Kazims resa från London till Lahore för att gifta sig med en främling, börjar hon undra om hon kanske har något att lära av ett annat sätt att hitta kärleken.
Ditt betyg
3.0 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
What's Love Got to Do with It?
Biopremiär
5 april 2023
DVD-premiär
21 augusti 2023
Språk
Engelska, Urdu
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

1 april 2023 | 10:00

Romcom-filter kväver intressant tema om utländsk kultur

Lily James som huvudrollsinnehavare i en brittisk romcom om pakistanska, arrangerade äktenskap? Ja, det är lika underligt som det låter och även om det är kompetent lagat och spelat så gör det fluffiga romcom-filtret det intressanta temat en björntjänst.
Romantiska komedier är en knepig genre då slutpoängen ofta är att det förälskade paret ska få varandra, vilket gör det hela relativt förutsägbart. Knepet är att överraska publiken med karaktärer eller humor som sticker ut. Där har inte minst brittiska romcoms lyckas bäst, med titlar som ”Fyra bröllop och en begravning” och ”Bridget Jones dagbok”.
 
Senaste bidraget (som dessutom stulit titeln från 1993 års biopic om Tina Turner) serverar ett intressant tema som upplägg men måltiden smakar inte lika bra som den ser ut. Söt och lättsmält, absolut. Men att välja romcom som genre till en film om arrangerade äktenskap känns först och främst underligt. Och inte mindre underligare blir det med Lily James som huvudrollsinnehavare.
 
Absolut inget ont om James som mellan ”Downtown Abbey” och ”Pam & Tommy” visat sig vara en stark, pålitlig skådespelare som alltid levererar oavsett roll och produktion. Temat kring arrangerade äktenskap är inte heller så laddat som det låter då den manliga huvudkaraktären Kaz (Shazad Latif, ”Penny Dreadful”, ”Star Trek: Discovery”) som vuxen självmant valt att låta föräldrarna hitta en lämplig fru.
 
Kaz är barndomsvän med dokumentärfilmaren Zoe (James), vars mamma (Emma Thompson) är granne med Kaz pakistanska familj. Zoe, desperat efter en säljande dokumentärfilm, övertalar Kaz att låta henne följa hans jakt på en fru. Men Zoe, själv tveksam till kärlek och relationer, kan inte förstå att Kaz väljer att ingå äktenskap med någon han inte är förälskad i.
 
En femåring kan räkna ut var detta är på väg och trots att finalen är uppenbar från start så är det knappast filmens största problem. Det är ju trots allt en romcom. Däremot känns det konstigt och till och med fel att just en romantisk komedi ska hantera ett tema som arrangerade äktenskap. Visserligen hjälper det att arrangemanget är självvalt av en vuxen och här finns några sevärda dialoger kring vad som är äkta kärlek och kulturskillnader som exempelvis hijabs.
 
Allvar introduceras inte minst i sidointrigen kring Kaz syster som förskjutits från familjen på grund av en icke-pakistansk man. Men när man äntligen vågar närma sig problematiken så kastar man snart den seriösa tonen åt sidan för ett budskap om att kärlek löser alla problem.
 
Att vita James är protagonisten i en film om arrangerade äktenskap inom pakistansk kultur är ett problem inte bara på grund av det. Hennes (i ärlighetens namn ganska oprofessionella) filmare som inte tror på kärlek och läser cyniska varianter av sagor för väninnans barn är en sådan platt, tråkig människa. James gör sitt yttersta för att blåsa liv i rollfiguren men Zoe förblir en frustrerande plattityd av ”modern, självständig romcom-hjältinna”.
 
Med det sagt är det en film som är kompetent lagad och inte minst välspelad av en fin ensemble. Särskilt indiska veteranen Shabana Azmi (”Halo”, ” Den ovillige fundamentalisten”) är minnesvärd som Kaz kärleksfulla men traditionella mamma. Thompson är inte oväntat underhållande i en typisk ”stollig dam”-roll aningen under hennes värdighet.
 
Icke-diskriminerande fans av romcom-genren lär säkert uppskatta detta brittiska brittiska bidrag. Och även om det någonstans känns som om man valt fel huvudperson med tanke på temat så är det inte i närheten av så illa som ”Niceville”. Men för att skildra en sådan omdebatterad kultur så missar den tyvärr målet och då blir man mest påmind om hur ”The Big Sick” hanterade det bättre.
| 1 april 2023 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera What's Love Got to Do with It?
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu