Wendell & Wild 2022

Wendell & Wild poster

Synopsis

Två demon-bröder gör sig redo att strida mot en nunna och två goth-tonåringar.
Ditt betyg
2.6 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

23 oktober 2022 | 10:00

Ljuvlig uppvisning av stop-motion-konst på högsta nivå

“Coraline”-regissören Henry Sellick är tillbaka med en underbar stop-motion-animerad saga som fullkomligt bländar med sitt visuella hantverk. Skruvad, aningen splittrad handling, men underhållande rakt igenom.
Goda nyheter för alla fans av animerad film och filmälskare i övrigt! “Coraline”-regissören Henry Sellick är tillbaka, den här gången med en underbar stop-motion-animerad saga om den föräldralösa Kat (Lyric Ross) och hennes två demoner Wendell (Keegan-Michael Key) och Wild (manusadaptören Jordan Peele själv).
 
Redan inledningen är så snyggt gjord att den ger rysningar, och fortsättningen är en ljuvlig uppvisning av animationskonst på högsta nivå.
 
Kat, en grönhårig rebell med taggarna utåt, lider av fruktansvärda skuldkänslor efter att hennes föräldrar omkommit i en olycka hon känner sig ansvarig för. Hon vågar inte skaffa vänner på den katolska internatskolan eftersom hon tror att det kommer orsaka även deras död. Kat kämpar en ensam kamp med sina demoner, som vi snart upptäcker finns på riktigt.
 
Bröderna Wendell och Wild arbetar i underjorden på kroppen av den Satan-liknande “pappan” Buffalo Belzer (Ving Rhames), en jätte som plågar själar i en skräckversion av ett tivoli som sitter på hans mage. De båda demonbröderna planterar hår på Buffalo med en apparat som sprutar ner näringsrik hårkräm, som får hårstråna att genast poppa upp. När de upptäcker att krämen även kan återuppliva de döda, formas en intrikat plan för att rymma upp till vår värld och skapa det perfekta nöjesfältet.
 
Kat blir verktyget för brödernas plan, för hon är en “Hellmaiden” och besitter magiska krafter efter att ha blivit biten av en bläckfisk. I utbyte lovar bröderna henne någonting hon inte kan tacka nej till, något som kan ta bort hennes skuldkänslor en gång för alla… Men här finns elaka krafter som vill annat.
 
Ett välbärgat par försöker köpa upp så mycket fastigheter som möjligt för att bygga ett fängelse. Affärsmodellen består av att stoppa pengarna i egen ficka så att fångarna aldrig rehabiliteras. (I USA är fängelserna nämligen privatägda och vinstdrivande så detta är ett faktiskt problem.) Men för att de som styr det avfolkade samhället ska rösta ja till deras förslag krävs röster från sedan länge döda bundsförvanter…
 
Men Kat får hjälp av nunnan Helley (Angela Bassett) som kan förflytta sig snabbt som en eldtråd, och internatskolenörden Raul (Sam Zelaya) som hon motvilligt släpper inpå livet, samt en mystisk demonsamlare i rullstol - för all hjälp behövs när det lilla samhället ska räddas både från demonernas framfart och det välbärgade parets ondskefulla planer.
 
Låter det rörigt? Ja, filmens svaghet är den aningen komplicerade händelsekedjan och de alltför många sidonarrativen, vilken ger en något stökig känsla efter ett tag. Det är ingen virvelvindshastighet a la 90-talets Kalle Anka, men ändå - handlingen hade gott kunnat fokuserats på färre ingredienser för bildbruk på denna nivå förtjänar att beundras, att låta våra blickar dröja sig kvar, att avnjutas utan konkurrens från ett förvirrande händelseförlopp.
 
För visuellt är “Wendell & Wild” bländande! Filmen ger samma kittlande känsla i magen som Wild bekriver när han tjuvsmakar på Buffalos hårkräm. Man blir glad ända in i märgen över sådan animationskonst, men så är den också regisserad av mästeranimatören Sellick, som förutom “Coraline” kan stoltsera med Tim Burton-produktionen “The Nightmare Before Christmas” och Roal Dahl-baserade “James och jättepersikan” under bältet.
 
Filmen bjuder på ett fint budskap till alla unga som bär på skuld och skam, för Helley lär Kat handgripligen att möta sina inre demoner lite som man gör med mardrömmar - vik inte undan! Filmskaparna har även varit noga med ett mångfaldigt persongalleri där olika grupper finns representerade från ursprungs-amerikaner till afro-amerikaner, latin-amerikaner och en transperson. Men här finns också det politiska budskapet om faran med vinstdrivande fängelser.
 
Mest av allt är det dock en helt igenom underhållande filmupplevelse! Tips - titta igenom eftertexterna så kommer en liten bonussnutt om animeringen bakom kulisserna, som jag hoppas finns kvar när den svenska versionen släpps på Netflix. “Wendell & Wild” är en riktigt skruvad och härlig film i bästa Halloween-anda som jag kan varmt rekommendera!
 
Premiär på Netflix den 28 oktober.
| 23 oktober 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Wendell & Wild
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu