We Steal Secrets: The Story of Wikileaks (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Av vissa hyllad som en frihetshjälte, av andra klassad som förrädare och terrorist: den gåtfulle Assanges uppgång och fall har många paralleller med den unge vicekorpralen Bradley Mannings öde, han som laddade ned och läckte hundratusentals dokument från säkerhetsklassade militära databaser.
Visa hela synopsis
Regissör
Huvudrollsinnehavare
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: WE STEAL SECRETS: THE STORY OF WIKILEAKS

Informativt om Wikileaks
Det var bara en kort tidsfråga innan filmen om världens mest ökända hacker, Julian Assange, skulle landa. Oscarsvinnaren Alex Gibneys dokumentär gräver i både fakta och Assanges såväl som Bradley Mannings personligheter och det är högst intressant. Men den optimistiska speltiden tar ut sin rätt och Gibney kan inte riktigt försvara vissa personliga attacker på sina objekt.

Få kändisar utan någon karriär inom varken nöje, sport eller politik kan ha en sådan fördelad grupp anhängare respektive motståndare som Julian Assange. Den gamle australienske journalisten stämplades snabbt som både förrädare och terrorist när han via Wikileaks spred hemlighetsstämplade dokument och videos. Av andra hyllades han som frihetshjälte. Vad man än har för åsikt så är det svårt att inte imponeras av hans drivkraft och vad han åstadkommit.

I historien finns också amerikanske soldaten Bradley Manning som laddade ner och läckte hundratals hemliga dokument från militära databaser. Assange och Manning, vars homosexualitet höjts till något tveksamt relevant, är filmens huvudkaraktärer. Två slags antihjältar som under filmens gång - vad som upplevs vara genom regissören Gibneys (Oscarsbelönad för krigstortyrdokumentären "Taxi to the Dark Side") ögon - förvandlas till skurk respektive martyr.

Vad som bör nämnas är att Assange inte deltagit i filmen själv och inte direkt förvånande tagit avstånd från den. Han får dock utrymme genom andra, handplockade intervjuer medan den fortfarande fängslade Manning enbart målas upp genom citat, foton och intervjuer med bekanta. Gibney målar upp personerna i fråga med sin egen, personliga pensel men medan han undviker sin egen åsikt om deras gärningar så framkommer en del personliga attacker i form av inte helt relevanta detaljer.

Manning framställs som en ensam, udda och deprimerad outsider med könsidentifieringsproblem och en fjollig framtoning. Assange blir - visserligen genom en del intervjuer - en arrogant, självbelåten skitstövel. Även Adrian Lamo, hackern som angav Manning till FBI, utmärks med Asperger. Om tanken är att göra en poäng av att olyckliga enstöringar känner behov av att dela hemligheter för att förverkliga sig själva så missar man tyvärr målet. Vi får mest en handfull information om personer utan att egentligen förstå deras motivation.

Däremot är just information filmens starkaste sida. Gibney har vänt på varje sten och grävt sig djupare än under offentlig nyhetsdokumentation. Han låter samtliga parter få höras på ett eller annat håll och ger en ganska klar bild av situationen, vad som hänt och dess konsekvenser. Vare sig man är insatt eller inte så ges tillräckligt med kött på benen för att förstå Wikileaks och dess grundares inverkan på USA:s politiska sfär. Det är högst intressant, relevant och - trots en lång speltid och spretiga personporträtt - sevärt.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
15423-1
Historien om WikiLeaks är lika fascinerande som osannolik. Jag har haft god koll på WL och utvecklingen och filmen bekräftade några viktiga fakta, som exempelvis att det varit mycket enklare för USA att få Assange utlämnad från England än från Sverige, att våldtäktshistorien till stor del är skapad av Assange själv samt att historien om Manning och Assange egentligen är två helt olika saker. Dessutom nämndes det absurda att söka asyl på Ecuadors ambassad - ett land som är bäst i klassen på att slänga regimkritiska journalister i fängelse. Min åsikt om Assange är att han är extremt överskattad och egentligen njuter av att vara "offer" medan strålkastarna och kamerorna följer hans minsta steg. Hade han åkt till Sverige hade åtalet lagts ner efter 30 min förhör men då hade kanske rampljuset slocknat för längesen.
Marcus
Den här gillade jag, väldigt intressant. Jag fick en bättre bild av Assange och Wikileaks men framförallt så var det nog allt kring läckan Bradley Manning som intresserade mig mest. Visste inte mycket om honom innan, en väldigt komplex människa.
19432-1
Citatet "We Steal Secrets" fälls i filmen av en gammal direktör för CIA och NSA och handlar alltså inte om WikiLeaks utan om USA själva.
Det är lite missvisande att filmen heter som den gör med tanke på att det huvudsakliga ämnet är just WikiLeaks. MEN det är alltså inte dom som stjäl hemligheter utan NSA och CIA enligt filmen.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler