Water for Elephants (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
På en cirkus någonstans i 30-talets USA hittar Jacob (Robert Pattinson) ett nytt liv efter att hans föräldrar dödats i en olycka. Där finner han också kärleken i cirkusens stjärna Marlena (Reese Witherspoon) men för att kunna vara tillsammans måste de bryta sig loss från det enda liv de känner till.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: WATER FOR ELEPHANTS

Klassiska klyschor gör ingen klassiker
Skaparna av "Water for Elephants" vill gärna sålla sig till episka kärleksklassiker som "Borta med vinden", "Casablanca" och "Titanic" men dessvärre har man tagit ut segern i förskott då konceptet ser klart bättre ut på papperet än på bioduken. Stjärnorna ser snygga ut och prövar sina mest dramatiska ansiktsuttryck men storyn är ointressant och känslorna uteblir.

Upplägget är löjligt klassiskt: en fattig man av folket spelad av populär flickidol. Vacker blondin av porslinsdocketyp spelad av kreddig skådespelerska som passar på att agera kuttersmycke innan åldern hinner ifatt. Och den tredje, onda men excentriska, äldre mannen spelad av europeisk Oscarsvinnare. Lägg till passionerad, förbjuden kärlek i dåtid och du har vårens datefilm.

Robert "Edward" Pattinson spelar Jacob (lite roligt är det), en veterinärstudent på 1920-talet som hoppar av skolan och söker sig till vägarna när hans föräldrar dör i en olycka. Han hoppar på ett tåg med en kringresande cirkus och tas efter ett buffligt mottagande under ägaren Augusts (Christoph Waltz) vingar som cirkusens veterinär. Gissa två gånger vad som händer när Jacob träffar cirkusens vackra stjärna tillika Augusts fru Marlena (Reese Witherspoon)?

Här har vi en film som helt förlitat sig på drömkombinationen av dess tre stjärnor till den grad att filmens minimala, personlighetsbefriade biroller spelas av praktiskt taget helt okända namn (så att ingen riskerar sno uppmärksamheten). Det finns inga överraskningar alls och storyn är gammal skåpmat från början till slut. Att Pattinson ger sig på en helt "vanlig" karaktär är kanske lite spännande för maniska fans av vampyrserien som ej behövs nämnas men det finns inga ambitioner att göra honom till mer än en stereotypisk, godhjärtad hjälte.

Det är förvisso orättvist. I den korta ramhistorien dundrar veteranen Hal Holbrook (som senast gjorde ett lika kort, Oscarsnominerat inhopp i "Into the Wild") in i rollen som den äldre Jacob och levererar tvelöst filmens bästa rollprestation med en klackspark. Att han spelas av den tvålfagre och ganska bleka - dock inte helt usla - Pattinson under resten av filmens två timmar är smått frustrerande. Samma gäller Witherspoon, som klätts upp och sminkats som en docka under filmen igenom och vars roll går ut på att vara vacker kvinna i nöd. Waltz är förutsägbart typecastad som en mindre intensiv lillebror till sin "Inglorious Basterds"-psykopat. Han snor således showen men Hollywood bör hitta något intressant för honom att göra innan han flyttar hem till Österrike.

Pattinsons tonåriga fans lär flockas kring den här, liksom okritiska kärlekspar sugna på en lagom trivsam mysrulle. Det är romantiskt, dramatiskt och tragiskt. Stora känslor och stråkar på det. Tyvärr är storyn och rollfigurerna för svaga för att man ska bry sig. Bara för att man drar till med klassiska klyschor så gör man ingen klassiker. Vill du se en riktigt episk cirkusfilm - hyr kultfilmen "Freaks".

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Dimman
En godkänd film som lätt blir bortglömd! Visuellt är den dock rätt snyggt gjord men ett foto som inte imponerar men inte heller är dålig. Miljön med cirkusen är också snyggt gjord. Skådespeleriet och regin lämnar dock mkt att önska och känns rätt trist och oengagerad. Hal Holbrook klarar sig dock galant igenom sina få minuter i rampljuset! Storyn är också ganska förutsägbar och till viss mån också oengagerad i sig! En tvåa i min bok!
13559
Instämmer med Charlotte B, blev väldigt positivt överraskad av filmen! Christoph Waltz är fantastisk måste jag säga, och väldigt vackra bilder. Kunde önskat lite mer passion mellan Pattinson och Witherspoon men är helt klart nöjd. Hade en ganska negativ syn på Pattinson efter Twilight trots att jag inte sett dom! tror jag ska ge han en chans, tyckte han skötte sig bra i denna!
Charlotte B
Blev faktiskt positivt överraskad av Water for Elephants - den var inte helt värdelös och löjlig som jag trodde. Som Marcus skrev var det kul att se cirkusmiljön och hur de reste i tåg (kompakt!). Dock blev jag mer intresserad av birollerna än av huvudkaraktärerna, för Witherspoon och Pattinson hade noll kemi. Jag märkte inte ens att de "gillade" varandra förrän karaktärerna påpekade det själva. Waltz tyckte jag (trots djurplågeriet..) gjorde en starkare insats, dock är det lite syns att han verkligen blir typecastad som sin ironiskt avslappnande livsfarliga mördare. Hoppas dessutom Pattinson får en ordentlig roll där han verkligen kan agera ut och inga fler mesiga roller.
Visa fler (25)

Veckans populära filmer

Visa fler